НАСА одабрала компаније да утврде модну линију за Мјесец

ГС
НАСА одабрала компаније да утврде модну линију за Мјесец

Детаљи уговора још нису откривени, али програм има "плафон" од 3,5 милијарди долара за услугу која ће се пружати до 2034. године

Америчка управа за аеронаутику и свемир (НАСА) је у сриједу објавила да је од двије компаније - "Аксиом спејс"  и "Колинс ероспејс" , наручила да развију свемирска одијела која ће будући астронаути носити на Мјесецу.Ова одијела ће се користити и за Међународну свемирску станицу (ИСС), замијењујуćи садашња која су у употреби четрдесетак година.

"У тим комбинезонима (за астронауте) правиćе се историја", рекла је новинарима Ванеса Вајч, директорка Свемирског центра Џонсон, јер "та одијела носиће прва обојена особа и прва жена која буде крочила на Мјесец"

.НАСА је првобитно планирала да сама развије нова одијела, али је знатно каснила, те одлука да тај посао повјери двема компанијама потврђује да се таагенција, као и посљедњих година, систематски опредјељује за јавно-приватна партнерства.

"То нам омогућава да уштедимо јер делимо инвестиције", рекла је Вајч.Двије компаније улажу "знатну количину сопственог новца", навела је НАСА у саопштењу.

Детаљи уговора још нису откривени, али програм има "плафон" од 3,5 милијарди долара за услугу која ће се пружати до 2034. године.НАСА задржава право да на крају изабере само једну од двије компаније, или се опредијели за обе, или чак да дода и друге. Али компаније ćе остати власнице одијела и бити одговорне за њихово одржавање."Аксиом спејс" који је приватном летјелицом већ послао "свемирске туристе" на Међународну свемирску станицу, планира да изгради сопствену свемирску станицу, те ће му ионако бити потребна свемирска одела за будуćе клијенте."

Планирали смо да направимо одијело као дио нашег програма, тако да је фантастично искористити дугогодишње искуство НАСА-е", рекао је шеф "Аксиом спејса" Мајкл Сафредини.НАСА је детаљно описала читав низ потреба и захтјева, како за одијела за рад на Мјесецу, тако и за "модну линију" за излете у ниску орбиту око ИСС

.Те двије средине не представљају исти изазов за "модне креаторе" јер, на примјер, тежина одијела није проблем у бестежинском стању у орбити око Земље, док се на Мјесецу мора узети у обзир утицај прашине

.На "Аксиом спејсу" и "Колинс ероспејсу" је да одлуче да ли ćе то бити један комбинезон за обије намјене, или два различита.Циљ је омогуćити онима који буду носили одијела "што је више могуćе мобилности", резимирао је Дан Бербанк из "Коллнс ероспејса" и сам бивши астронаут.

Двије компаније планирају да покажу да испуњавају све услове 2025. године, када се планира "Артемис 3" - поновно слетање људи на Мјесец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана