Направио ракију од јагоде, цијена папрена

ГС
Направио ракију од јагоде, цијена папрена

ТОПОЛА - Честе падавине у вријеме бербе значајно су утицале на квалитет јагоде на отвореном што је довело до тога да се веће количине ових плодова прераде.

Поред џема и ликера на једном имању у селу Загорица потекла је и ракија од овог воћа која је према ријечима Драгана Јовановића фантастичног укуса.

- Ове године имао сам мало већу количину јагода, а због увоза овог воћа цијена је брзо почела да пада и одлучио сам да неку количину самељем за ракију. Одрадио сам припрему као за дуњу или кајсију, додао ензиме, квасац и храну за квасце. Добијена ракија је по мени изванредна, пријатне, веома интензивне ароме, без негативних укуса, киселине - открива за РИНУ Драган Јовановић.

Како се ракија од јагода ријетко прави, али и изузетног је квалитета, овај домаћин из Загорице каже да и цијена овог пића мора бити висока. Управо због тога се и не очекује да ће бити много заинтересованих купаца.

- За један казан кљука потребно је 120 килограма јагода плус ензими, квасац за воћне ракије и храна за квасце. Кад то претворимо у новац долази се до цифре од око 400 евра по једном казану, просјечно ми је по казану излазило око осам литара ракије од 18 гради. Рачуница је проста, мене кошта 50 евра литар - наглашава Јовановић.

Он додаје да је ракију могао испећи и на други начин, уз додатак око 20 килограма шећера по казану, чиме би повећао литражу добијене ракије али би смањио квалитет. Како каже, желио је да поради на квалитету а не на квантитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана