Након Солунског фронта одлучено да се ту сахране војници: Ко су чувари гробља Зејтинлик у Солуну?

ГС
Foto: Национална Географија

СОЛУН - Улога чувара гробља Зејтинлик у Солуну, преносила се са оца на сина - кроз три генерације. Ево ко су били они и ко је насљедник Ђорђа Михаиловића који је умро у 96. години.

Након завршетка свих ратних дјеловања на Солунском фронту у Првом свјетском рату, одлучено је да се погинули војници сахране на истом гробљу. За коначно мјесто почивалишта изабран је плато Зејтинлика, на ком се тада налазило гробље Главне војне пољске болнице српске војске. Грчка је бесплатно уступила земљиште за изградњу комплекса и ослободила царина и пореза сав материјал.

Припреме су почеле 1926. године, а један од главних задатака групе је био да се прикупе посмртни остаци погинулих - укључујући француске, енглеске, италијанске и руске - војнике са подручја на којим је вођена борба на Солунском фронту. 

Да би се завршио посао, било је потребно обићи више од 250 гробаља и обавити на хиљаде ексхумација, али и транспорт на мјесто које је предвиђено да се на њему изгради ново гробље. Како је сав материјал за изградњу долазио из Србије, са почетком изградње је почето тек 1933. године. 

Свечано освећење маузолеја са костурницом је обављено на Дан примирја 11. новембра 1936. године, а цијели комплекс ће наредних година постати мјесто ходочасника који су долазили да се поклоне костима палих бораца. 

Године 1928., када је први чувар гробљанског комплекса у српско-византијском стилу Србин из Грбља, Саво Михаиловић - био је на челу групе која је ексхумирала покојнике - умро, његову улогу преузима син Ђуро. Он је и најзаслужнији што гробље није опљачкано од стране нациста, током Другог свјетског рата. Али и што је традиција наставила да живи.

Након његове смрти, 1961. године ту улогу преузима син Ђорђе Михаиловић који је ову улогу обављао све док га према властитим ријечима „ноге нису издале“ у мају 2022. године. Он је своју дужност наслијеђену од оца и дједа обављао пуних шест деценија и због тога је одликован Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена.

Јуче је објављено да је Ђорђе Михајловић преминуо у 96. години живота, а како није имао мушких наслједника једна симболична традиција је дошла крају. Његов посао је преузео Крстимир Цопас, по мајци Грк, а по оцу Србин. У једном интервјуу је истакао како нема предака који почивају на гробљу које чува, али ово га није спречило да стекне повјерење како би му се указала част да он наследи Ђорђа и обавља улогу чувара скоро 21.000 гробова на Зејтинлику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана