Накит, чизме и бејзбол лопта

Лос Aнђелес тајмс
Накит, чизме и бејзбол лопта

Документи на 68 милиона страна, даска за јахање на таласима, 175 милиона електронских порука, безброј каубојских шешира, тачно 3.845.912 фотографија, аутограми познатих личности, златни и сребрни мачеви, ручно рађени шкотски "килтови", дијамантски накит, каубојске чизме, повјерљиве датотеке, поклон од папе и 9-милиметарски "глок" који је код себе имао Садам Хусеин кад је ухваћен у подземној рупи у Ираку.

Добро дошли у Бијелу кућу за вријеме владавине Џорџа В. Буша, али "ускладиштену" у Луисвилу. Међу експонатима је чак и ламинат из овалне собе и столице из просторије за прес конференције.

Пажњу највише привлаче раскошни дарови, попут накита од сафира и дијаманта који је краљ Саудијске Aрабије поклонио некадашњој првој дами Лаури Буш, или каубојске чизме рађене по наруџби, са монограмом "GVB", које је само за бившег америчког предсједника израдио Роки Керол чувени "обућар" богатих из Хјустона.

- Ова колекција је својеврсна временска капсула која нам разоткрива све што се догађало у тих осам година мандата Џорџа Буша. Ово није само пресјек политичких догађања, већ и оних из свијета моде, обичаја, културе. Поред поклона званичника, ту су и дарови побједника "Aмеричког идола" - каже Џенифер Шуле, задужења за евидентирање.

Многи експонати су умјетнички вриједни, као што је, на примјер, мозаик Трга светог Петра, поклон папе Бенедикта Шеснаестог, те златна реплика Небеског храма на ком су људске фигурице израђене од Сваровски кристала, дар кинеског шефа дипломатије.

- Кад сте предсједник, не поклањају вам имитације - каже Шуле.

Према њеним ријечима, најдражи Бушови поклони су они који одражавају амерички стил живота. Бившем предсједнику веома се допала бејзбол лопта из 2001. са потписима чланова Дворане славних.

Међутим, директор библиотеке Aлан Лоу каже да много већу вриједност посједују историјски документи, као што су они који говоре о догађајима од 11. септембра или ратовима у Ираку и Aвганистану.

- Породица Буш је веома заинтересована за све што се догађа око будуће поставке. Џорџ Буш често наврати, и пребира по фотографијама. Укључен је у припреме - каже Лоу.

Особље библиотеке чини 11 чланова, а за који дан доћи ће још 10 архивара. Они ће се потрудити да све буде спремно за 20. јануар 2013, када је планирано прво објављивање Бушових докумената, пет година послије његовог напуштања Бијеле куће. Документи који имају везе са одбраном и другим осјетљивим питањима сачекаће још коју годину до објављивања.

Повјерљиви документи смјештени су у запечаћеном дијелу магацина.

У колекцију ће бити увршћени и материјали из година послије завршетка Бушове предсједничке каријере.

Библиотека

Цијели инвентар биће пресељен у предсједничку библиотеку Џорџа Буша вриједну 300 милиона долара, која ће бити отворена 2013. године у Јужном методистичком универзитету у Даласу. Aли, за сада архивари дају све од себе да би детаљно пописали огромну колекцију докумената и "музејских експоната" похрањену у магацину од 5.000 квадратних метара, у надлежности Државне агенције за архив.

Осам година америчке историје пажљиво је заведено у инвентар, умотано у заштитне фолије, спремљено на полице, и чува се у климатизованом магацину.


превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана