Најзанимљивије свјетске грађевине

Глас
Најзанимљивије свјетске грађевине

Иво Aндрић је у свом чувеном есеју "Мостови" записао да од свега што човјек у животном нагону подиже и гради ништа није боље и вредније од мостова. Они су, пише Aндрић, важнији од кућа, светији, општији од храмова.

Та грађевинска чуда о којима је Aндрић често писао данас су потиснута другим волшебним грађевинама које "ничу" широм свијета, додирујући облаке, тражећи пут ка висинама, доказујући, тако, још једном, да не постоје бољи симболи који би осликали моћ једне државе него што је то грађевина која задире и у најниже слојеве неба.

Када буде завршен 2011. године "Шиљак Чикага" ће надвисити чувени "Sears Tower". Најинтересантнија ствар је свакако његова закривљена фасада за коју архитекте кажу да повећава стабилност објекта и да умањује снагу вјетра. Зграда ће имати и неколико инжењерских иновација као што је најдуже лифтовско окно, челични оквир и бетонско језгро.

Нови градски центар у сјеверној Малезији имаће милион квадратних метара и двије куле од по 200 метара. Савремени дизајн је инспирисан околном природом, а стаклене фасаде кула усљед увртања рефлектују изломљену слику окружења. Због обимности цјелокупног пројекта биће потребно чак 15 година за његов потпуни завршетак, а изглед малог острва Пенанг ће заувијек бити промијењен.

"Regata hotel" у Yакарти са 10 торњева и хотелом од 5 звјездица промијениће начин урбаног развоја индонезијске пријестонице. Пројектанти кажу да 10 мањих торњева представља једрилице за једрење, док највећи представља светионик. Изградња овог комплекса ће се одвијати у три фазе, а прва ће бити завршена у новембру ове године.

Кристално острво у Москви ће по изгледу подсјећати на вулкан, а заузимаће површину од 2,5 милиона квадратних метара и биће високо 457 метара. Комплекс ће садржати 900 приватних станова, 3.000 хотелских соба, позоришта, биоскопе, спортске комплексе и још доста тога.

Полако се приводе крају и радови на највећем облакодеру на свијету - "Byrj Dubai" у Уједињеним Aрапским Емиратима. Завршетак зграде се планира у новембру ове године и тада ће зграда и званично бити највећи објекат на Земљи грађен људском руком. Имаће 160 спратова и заједно са антеном као највишом тачком биће висока невјероватних 818 метара.

У Дубаију ће никнути још један "цвијет" савремене архитектуре. Ријеч је о "Торњевима Дубаија" о којима се за сада веома мало зна. Пројектанти најстроже чувају план градње овог грађевинског чуда. До сада се једино сазнало да ће зграда имати четири торња различите спратности који ће представљати пламенове свијећа.

Три клисуре

Брана "Три клисуре" на ријеци Јангцекјанг је једно од најновијих чуда кинеског грађевинарства. Радови на овом пројекту су започети 1994. године, а завршени у мају 2006. године. Ово је уједно и највећа хидроелектрана на свијету, а када буде у потпуној употреби испоручиваће чак десет одсто укупних потреба Кине за електричном енергијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана