Највеће љубави Фидела Кастра

rt.com
Највеће љубави Фидела Кастра

Покојни кубански лидер Фидел Кастро често је изјављивао да је његовом срцу најближа његова домовина.

Међутим, човјек који је обликовао Кубу у протеклих шест деценија имао је многе друге љубави. Једна од њих, дама која је била агент ЦИА, умало га је коштала живота.

Фемме фатале: Марита Лоренц

У овој готово филмској причи, једна од најконтроверзнијих жена у Фиделовом животу била је шпијун ЦИА. Марита Лоренц је, како се вјерује, 1959. била послата из САД како би убила Кастра, али у одсудном тренутку није могла да повуче обарач, јер га је завољела.

Она је постала његова љубавница и годину дана по доласку на Кубу у Кастров десерт покушала да убаци капсуле са отровом, али је он открио њену намјеру.

„Мислила сам да ће ме упуцати, али ми је дао пиштољ и рекао ми: ’Јеси ли дошла да ме убијеш?’ Онда је узео дим цигаре и затворио очи. Није се бранио јер је знао да ја то не могу да урадим. Још ме је волио и ја сам још вољела њега", рекла је Лоренц својевремено.

Она је тада, како каже, бацила пиштољ.

Кубанска брачна криза: Мирта Дијаз Баларт

Једина званично позната Кастрова супруга била је Мирта Дијаз Баларт која је потицала из богате породице. Ћерка Рафаела Хосе Дијаза-Баларта, истакнутог кубанског политичара и градоначелника, упознала је Кастра на студијама филозофије на Универзитету у Хавани.

Пар се вјенчао 1948. и добио једно дијете – Фидела Анхела Кастра Дијаз-Баларта (познатог и као Фиделито).

Међутим, 1955. њихов брак је пропао и Мирта и Фидел су се развели. Она се потом удала за његовог заклетог непријатеља Емилија Нуњеза Портуонда, човјека који је подржавао Фулгенсија Батисту, лидера Кубе збаченог током Кастрове револуције.

Дијаз Баларт живјела је у Шпанији са својом породицом, док је Кастро Млађи студирао у СССР-у. Вратила се у родну Кубу 2006. послије 40 година егзила.

Аристократске везе: Наталија Ревуелта

Кастро је упознао Наталију Ревуелту педесетих година када је још био у браку с Миртом. Наталија, позната и као Нати, потицала је из аристократске породице и донирала је новац Кастровом покрету. Тада је била у браку са угледним хирургом.

Према писању „New York Times"-а, Кастро и Ревуелта су размјењивали писма пуна страсти и често у препискама дискутовали о филозофији и револуцији.

„Горим", написао јој је Кастро 1954. „Пиши ми, јер не могу да живим без твојих писама".

Наталија је с Фиделом добила ћерку Алину Фернандес 1956. али је она када је одрасла, жестоко критиковала политику Кубе. Напустила је острво 1993. користећи лажна документа и сада живи у САД.

Тајна љубав: Далија Сото дел Ваље

Мало тога се зна о Далији Сото дел Ваље, која је била с Кастром од шездесетих година. Према кубанским медијима, пар је између 1962. и 1974. добио петорицу синова: Антонија, Алехандра, Алексиса, Алехандра „Алекса" и Анхела. Кастро се наводно њом тајно оженио 1980.

Деценијама Кубанци нису знали ништа о Далији, а први пут се на кубанској телевизији појавила тек 2001.

Срцеломац

Вјерује се да је Кастро имао много љубавница и много дјеце. У књизи Ен Луиз Бардах „Без Фидела: Смрт предсказана у Мајамију, Хавани и Вашингтону", ауторка тврди да је Фидел био отац најмање десеторо дјеце, а Куба није учинила ништа да то оповргне.

У интервјуу за магазин „Vanity Fair" 1993. упитан о томе колико дјеце има, Кастро је одговорио: „Готово племе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана