Најшокантнији догађај 20. вијека VIDEO

Александар Поповић
Најшокантнији догађај 20. вијека VIDEO

Aтентат на 35. предсједника СAД Џона Фицџералда Кенедија сматра се једним од најдраматичнијих и најшокантнијих догађаја у 20. вијеку. То је један од најпознатијих атентата уопште, а његови се детаљи и дан-данас истражују.

Aтентат је извршен у Даласу 22. новембра 1963. године, када се Кенеди у предсједничкој колони кретао улицама града Даласа.

Посјета Тексасу

Кенеди се за посјету Даласу одлучио у сврху припрема за предсједничке изборе 1964. године. Посјета је договорена 6. јуна 1963. године, а јавност је о посјети обавијештена у септембру те године. Детаљи посјете, укључујући и вожњу кроз град, односно руту предсједничке колоне, о којој је такође обавијештена јавност, договорени су 18. новембра.

Кенедијева посјета Тексасу је требало да траје четири дана, а започела је 21. новембра 1963. године. Током посјете одржао је говор у Сан Aнтонију, затим у Хјустону, а сљедећег дана се укрцао у предсједнички авион којим је одлетио у Далас.

Aтентат

Aвион се спустио на аеродром Лов Филд, гдје је формирана предсједничка ауто-колона коју је сачињавало шест возила. У другом возилу се налазио Кенеди заједно са супругом Жаклином и гувернером Тексаса Џоном Конелијем.

Када се у 12.30 часова колона налазила у улици Елм, испаљена су три хица из пушке. Један од њих је погодио Кенедија у врат, пробивши му душник, потом га је други хитац погодио у главу, попрскавши лимузину крвљу. Један метак погодио је Конелија.

Кенеди је хитно одвезен у болницу, гдје је недуго послије пуцњаве проглашен мртвим.

Испаљивање хитаца је изазвало повику међу окупљеним пјешацима, од којих су се многи инстинктивно бацали на земљу. Многи од њих нису знали са које стране долазе хици. Одмах послије пуцњаве Кенеди је превезен у болницу, гдје је у 13 часова и преминуо.

Aтентатор

У тренутку атентата у згради тексашког складишта школских књига налазио се бивши маринац Ли Харви Освалд, који је тамо био запослен од 16. октобра 1963. године. Око минут и по послије испаљивања хитаца, један од полицајаца је ушао у зграду и тамо у кантини на другом спрату срео Освалда.

Рој Трули, његов претпостављени, полицајцу га је представио као свог радника, па га је полицајац пропустио. Освалд је искористио прилику да би изашао из зграде и то неколико минута прије него што је полиција добила налог да блокира зграду. Тек тада је Трули примијетио да је од свих радника недостајао управо Освалд, што му је било чудно, па је о томе обавијестио полицију. Недуго послије тога Освалд је ухапшен. Сљедећа два дана је подвргнут полицијском испитивању, током којега је одбацивао све оптужбе о убиству. Освалда су 24. новембра полицајци водили кроз подрум сједишта полиције прије него што је требало да га одведу у окружни затвор. Подрум је био препун новинара, као и ТВ екипа, који су директно преносили догађај. У том тренутку Џек Руби, власник локалног ноћног клуба, изненада је испалио хитац из пиштоља који је Освалда погодио у стомак. Освалд је послије тога одведен у болницу, гдје је и преминуо.

Најновија истраживања

Иако су се око атентата на Кенедија годинама испредале различите теорије завјере, најновија истраживања тима историчара и бивших припадника америчке тајне службе, која је предводио историчар Макс Холанд, показала су да Ли Харви Освалд није имао помагача у убиству Џона Ф. Кенедија.

Тим је уз помоћ најновије технологије увећао велики број аматерских снимака направљених тога дана и сачинио јединствени снимак, који даје јасну слику шта се дешавало тога дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана