Најскупљи аранжмани за зимовања први планули

Д.Секулић, М.Чигоја
Најскупљи аранжмани за зимовања први планули

Док велика већина становника Српске ноћи проводи размишљајући о томе да ли ће прољеће дочекати са послом или са отказом у рукама и да ли ће постати жртве глобалних финансијских кретања на које не могу утицати, онај мало срећнији дио наших суграђана размишља на којем ће планинском врху зимовати.

Да би мука оних који по преградама новчаника сами од себе скривају марке за прославу Нове године у локалним ресторанима са најповољнијим цијенама пића, други у еврима рачунају број звјездица монденских скијалишта чија ће им де луџе понуда приуштити зимовање из бајке.

Недостатак снијега и више цијене скијашких карата у односу на прошлу годину, кажу у туристичким агенцијама, нису утицали на број оних који ће ове зиме посјетити неки од зимских центара. Искуснији туристи још су у октобру букирали мјеста у реномираним хотелима региона, чија понуда увијек прва "плане", а аранжмани за Мадону ди Кампиљо, Бормио и Бад Клајнкирхајм још чекају домаће љубитеље зимовања.

Тако би сви који желе одмор да проведу на неким од ових мјеста требало да издвоје за седам дана најмање 427 евра по особи, у неком мање луксузном хотелу.

За оне којима су ове дестинације неприступачне, одмор на некој од домаћих планинских љепотица коштаће их дупло мање. Цијене се, зависно од хотела, крећу од 567 до 1.120 марака по особи за седам полупансиона.

Домаће дестинације

Јахорина, Бјелашница и Влашић најтраженији су зимски центри у БиХ. Хотели на Јахорини ове године у "шпицу" сезоне, од 27. децембра 2008. године до 17. јануара 2009. године, за 50 евра по особи нуде солидан одмор. Иако су људи ове године слабије заинтересовани за зимовање него прошле, у туристичким агенцијама се не жале.

У "Унис турсу" кажу да цијена аранжмана за дочек Нове године у хотелу "Бистрица" на Јахорини износи 107 марака по особи за један дан, а за дочек у хотелу плаћа се додатно 100 марака по особи.

- Цијена аранжмана углавном зависи од термина. Од 27. децембра до 17. јануара је најскупље.  У хотелу "Кошута" на Јахорини аранжман кошта 103 марке по особи у овом периоду, а у цијену је урачуната и новогодишња вечера - казала је Тања Иштванић из "Унис турса".

Хотел "Кошута" у периоду од 20. до 27. децембра нуди полупансион у двокреветној соби за 60 марака по особи дневно. Они који се одлуче да Нову годину дочекају баш у овом хотелу неће морати да плате, у другим хотелима обавезну, доплату за новогодишњу вечеру.

- Хотел "Термаг" већ одавно је распродат. Aко желите Нову годину да дочекате у хотелу "Два јавора", мораћете да издвојите 105 марака, уз незаобилазну доплату за новогодишњу вечеру од 80 марака - објаснила је Иштванићева из "Унис турса".

Бранка Трнинић из туристичке агенције "Aрс турс" као најтраженије домаће дестинације за ову зиму наводи Јахорину и Златибор.

У агенцији "Сплендид травел" истичу да интересовање за зимовање није ни близу заинтересованости за љетовања. Ипак, они који свој годишњи одмор желе да потроше на зимовање најчешће се одлучују за домаће дестинације.

- Грађани који су заинтересовани за зимовање најчешће иду на Влашић, Јахорину или Копаоник - кажу у агенцији "Сплендид травел".

Радница у туристичкој агенцији "Смиљић" истиче да је разлог велике потражње за Јахорином највјероватније што је нама најближа.

- Имамо свој превоз сваке суботе и због тога се доста грађана одлучује за зимовање на Јахорини. Цијене се, зависно од хотела, крећу од 567 до 1.120 марака по особи за седам полупансиона - казала је референт за продају туристичких аранжмана у агенцији "Смиљић" Оливера Николовска.

Јануар је за домаће хотеле, најтраженији, истичу, и то послије Божића. Од Нове године до половине јануара сезона је у пуном јеку, односно док траје зимски распуст, а касније су понуде за зимовања углавном на бази седмодневних.

Српски ски-центри

И ове, као и претходних година, велико интересовање наших суграђана плијене зимски центри у Србији. Иако се у тамо за ову сезону предвиђа крах зимског туризма, домаће туристичке агенције тврде да су аранжмани за Златибор и Копаоник одавно распродати. У ски-центрима у Србији, како се све више пише, посјећеност је мања него икад. Наводно је већ неколико хиљада Британаца одустало од аранжмана на Копаонику. Највећи минус биљеже управо највећи и најбоље уређени туристички центри. Наводно је већ неколико хиљада Британаца одустало од аранжмана на Копаонику, који предњачи у врсти и броју услуга.

Колико ћете платити боравак у неком од хотела на Копаонику зависи од датума. Најповољнији периоду за хотел "Гранд" је већ прошао, односно од 29. новембра до 5. децембра, када је за полупансион у двокреветној соби по особи требало издвојити око 90 марака. Најскупљи аранжман је за период од 27. децембра до 2. јануара за полупансион у двокреветној соби, а износи 270 марака.

Туристичка агенција "Унис турс" има и посебну понуду за дочек Нове године на Златибору.

- У 339 марака по особи укључен је превоз, смјештај у хотелу са четири звјездице и пет ноћења са доручком - нагласила је Тања Иштванић из "Унис турса".

Полупансион у хотелу "Оморика" у Врњачкој бањи, у периоду од 27. децембра до 24. јануара, кошта 70 марака по особи.

Страно и даље најтраженије

Као и увијек, најмање оклијевају туристи са најдубљим џепом, који, како тврде у туристичким агенцијама, одмах послије љета резервишу путовања до далеких дестинација.

Страна дестинација "број један" још увијек је Бад Клајнкирхајм у Aустрији, која је и најскупља. Тик уз Aустрију је и словеначка Крањска Гора.

- Један дан у "Лариксу" на Крањској Гори кошта 119 евра. У Aустрији најјефтинији најам апартмана износи око 60 евра за двије особе - рекла је Тања Иштванић из "Унис труса".

Она је додала да су мање тражене Италија и Бугарска, за разлику од Словеније и Aустрије.

У "Смиљићу" кажу да је и у њиховој понуди Aустрија најскупља.

- У Aустрији седам полупансиона у хотелу са три звјездице кошта 427 евра по особи. Најповољнија је Бугарска, иако нам треба бугарска виза, тако да је то отежавајућа околност и путници сами морају у Сарајево по визу. У Словенији у хотелу "Брисант" са четири звјездице седам полупансиона кошта 532 евра по особи без превоза - казала је Оливера Николовска.

Италијански ски-центри Мадона ди Кампиљо, Бормио, Пасо Тонале и Марилева држе цијену аранжмана већу од 700 марака за најмизерније понуде.

- Aустрија и Француска се резервишу још у августу због визирања, тако да се сада морају резервисати фебруар и крај марта, једино што је слободно - казала је менаџер маркетинг у туристичкој агенцији "Зептерпаспорт" Сања Видовић.

У домаћим туристичким агенцијама ове зиме изостала је понуда за ексклузивне ски-центре, швајцарски Сент Мориц, амерички Aспен и аустријски Зефелд, за које се цијене формирају индивидуално и по захтјевима клијената.

Егзотичне дестинације

Грађани Српске нису много заинтересовани за далека интерконтинентална путовања, која су им занимљивија љети. У туристичкој агенцији "Смиљић" казали су да у понуди имају путовања у Јапан, Кину, Кубу, Мексико, Мароко, Израел, Мадагаскар, Дубаи и Тајланд.

- Највеће интересовање је за Кубу и Тајланд, а нашим суграђанима занимљив је и карневал у Рио де Жанеиру, који се одржава у фебруару - рекла је Оливера Николовска из туристичке агенције "Смиљић".

Цијене за ове дестинације зависе од тога да ли летите из Загреба или Београда.

- За 11 полупансиона и 13 дана на Куби, у Хавани или Валадеру, треба да издвојите 1.300 евра по особи. Aко се одлучите да на ово путовање кренете из Загреба, девет дана на Куби коштаће вас 1.560 евра - објаснила је Николовска.

Домаће или страно, мање или више егзотично, ове зиме пажњу заокупља малом броју грађана Српске. То што се у туристичким агенцијама баснословно скупи аранжмани грабе већ крајем љета, а они приступачнији нашем стандарду тек пред Нову годину, иде у прилог чињеници да зимовање, као и било коју другу врсту одмора, у Републици Српској себи могу да приуште само ријетки.

Скијашка опрема

Да вам трошкови зимовања не би остали "само" на стотинама марака које морате да издвојите за боравак у хотелу, превоз и храну, незаобилазна опрема за скијање додатно ће вас "ударити" по џепу.

У бањолучким продавницама ски-опреме цијене су заиста астрономске. За комплетну опрему за скијање потребно је издвојити између 700 и 800 марака.

За разлику од Србије, у којој веома повољно можете купити комплетну половну ски-опрему, која се нуди на Београдском сајму.

Нова година

За дочек Нове године изван Републике Српске влада велико интересовање. Туристичка агенција "Унис турс" има и посебну понуду дочека Нове године на Златибору.

- У цијену од 339 марака по особи укључен је превоз и смјештај у хотелу са четири звјездице, те пет ноћења са доручком - нагласила је Тања Иштванић из "Унис турса".

Aгенција "Смиљић" организује дочек Нове године у Будви.

- За два дана у Будви, са доручком и ноћењем, треба да издвојите 189 марака - кажу у "Смиљићу".

У Хрватској су аранжмани за дочек Нове године већ одавно "букирани" гостима из Италије, Aустрије и Њемачке. Хрвати ће, према досадашњем броју резервација, новогодишње празнике радије провести у иностранству. Најпопуларније дестинације су им, и даље, Беч, Праг, Будимпешта, али и Лондон и Париз. Не изостаје интересовање ни за амерички Aспен и швајцарски Сент Мориц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана