Најскупља храна и пиће на свијету

Глас
Најскупља храна и пиће на свијету

Неколико хиљада евра за кромпир и за шафран. Исто толико за кавијар, гљиве, пиво, коњак, сир, чоколаду. Сасвим је сигурно да највећи дио становништва планете Земље никада није ни видио, а камоли пробао нека од јела и пића за која поједини плаћају право богатство.

Шафран, зачин који се добија из истоименог цвијета, један је од најскупљих производа на свијету. За једну фунту или око пола килограм потребно је минимално 50 до 75 хиљаду цвјетова, тако да се цијена пење од хиљаду па до 11 хиљада долара за килограм. Због тих вртоглавих цијена у средњовјековној Венецији су продају лажног шафрана кажњавали смрћу на ломачи.

Најскупљи кавијар је Белуга кавијар, којем је цијена на америчком тржишту око 5 хиљада долара по килограму. Кавијар се добија од белуга китова старијих од сто година, врсте која је остала готово непромијењена од времена диносауруса.

Међу поврћем царују кромпир и гљиве. Бијели тартуф је најскупља гљива, а просјечна цијена је 2 хиљаде долара. Рекордна цијена за килограм бијелих тартуфа је плаћена прошле године, када је један богаташ дао 330 хиљада долара за килограма и по ових гљива. Најскупљи кромпир, француски La Bonnotte, плаћа се и по 500 евра за килограм.

Врхунска чоколада коју праве врхунски чоколадери са врхунским састојцима има и цијену која иде уз све то. Најскупље и најбоље чоколаде на свијету су Chocologie, Noka, Delafee, Richart и Годива Г. Ове чоколаде се праве од најфинијег какаа, а неке од њих се потапају, током производње, и у чисто уље од тартуфа.

Када се говори о врхунском пићу, оно што нам прво падне на ум су виски, вино или неки бранди. Када је ријеч о пиву, на њега се гледа као на јефтино пиће за широке народне масе. Ипак, и пиво има своје представнике у високој класи. Међу њима се издваја Tutankhamen Brew, а Рецепт за ово пиво је направљен према рецепту и начину производње који је открио тим археолога и египтолога са Универзитета Кембриџ у Храму сунца краљице Нефертити у Египту. Готово идентичну цијену, скоро 60 долара по флаши, има и пиво Vielle Bon Secours.

Ипак, титулу најскупљег пића носи - коњак. Украсна флаша напуњена са Dudognon Heritage Cognas Grande Champagne, који је био лагерован у бурадима преко 100 година. Проценат алкохола у овом коњаку је 41 одсто, а нису додавани никакви додаци за боју или укус, тако да је овај коњак свијетао и чист. Цијена флаше је један милион фунти!

Најскупља вина

Најскупље вино на свијету, "романе конти", потиче из Бургундије. Многи научници су испитивали састав земљишта и утврдили су да је на сваком квадратном метру гдје расте грожђе од којег се прави ово вино, другачији геолошки састав земље. Бутељка кошта 1.000 евра, а најскупље, француско архивско вино, старо 200 година, продато је за 90.000 долара.

***************

Међу поврћем царују кромпир и гљиве

***************

Килограм шафрана 11 хиљада долара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана