Најпривлачнија Јахорина, најјефтинија Козара

С. Амиџић, Ј. Перишић
Најпривлачнија Јахорина, најјефтинија Козара

Боравак на планини, чари скијања и забава на снијегу обиљежиће зимске мјесеце и ове године.

У најпознатијим зимским центрима Јахорина, Бјелашница, Влашић, Козара, Купрес, Кнежево хотелијери и домаћини ових планинских љепотица, и ове године су припремили богате зимске садржаје, а на већини скијалишта сезона је већ увелико почела.

Они са плићим џепом мораће да се задовоље санкањем и скијањем на оближњим брдима, док они чија финансијска ситуација омогућава боравак и забаву од неколико дана на неким од планинских љепотица, имаће прилику да уживају јер  и ова зимска сезона има веома широку туристичку понуду.

Влашић и Козара попунили резервације

Сезона скијања на Влашићу је увелико почела, али углавном посјетиоци долазе на викенд. Цијене приватног смјештаја су од 10 до 20 марака за лежај по особи.

Резервације на Влашићу кренуле су још од септембра и већ је скоро па немогуће наћи смјештај за период Нове године. У хотелима цијена ноћења са доручком креће се од 55 до 70 марака, док се  ски-опрема може изнајмити за 10 и 15 марака.

И на Козари је сезона увелико почела и викендом се већ биљежи око 1.200 једнодневних посјетилаца на Мраковици. Резервација има толико да су скоро сви капацитети попуњени, а посјетиоци су углавном из БиХ, са понеким туристом из Словеније и Србије.

Најповољнија смјештај на Козари је у бунгаловима, којих на Козари има два са по шест лежајева. Цијена бунгалова је 50 марака за двије особе, за четири особе цијена је 80 марака, док више од четири особе за капацитет 6+1 плаћа се 100 марака по дану. Бунгалови имају три собе са по два лежаја. Изнајмљивање ски-опреме у овом зимском центру је 15 марака, као и изнајмљивање ски-паса.

Бунгалови су резервисани за дочек Нове године, а туристима су на располагању и хотели и пансиони. У неким од пансиона цијена ноћења за двије особе са доручком износи 60 марака, док је по особи ноћење са доручком 50 марака.

У овом пансиону резервисане су скоро све собе, а мјеста скоро да нема ни у ресторану за новогодишњу ноћ. Цијена дочека Нове године у ресторану овог пансиона је 45 марака за вечеру, шампањац и дезерт.

Зимска туристичка сезона почела је и у ски-центару Сребреник код Кнежева крајем новембра. Центар располаже са четири четворокреветне собе са купатилима и централним гријањем по цијени од 80 марака са доручком за четири особе. Изнајмљивање ски-опреме на дан у овом центру по једној особи кошта 15 марака док је за дјецу 10 марака.

Дневни ски-пас може се изнајмити по цијени од 15 марака, полудневни и за дјецу од 10 марака. У оквиру овог центра организује се и ноћно скијање за које треба издвојити 12 марака. Ски-центар Сребреник код Кнежева врши и организацију дочека Нове године у ресторану који се налази у оквиру ски-центра.

Јахорина успјешно почела сезону

Званична зимска сезона на Јахорини већ је почела, а велики број љубитеља скијања и боравка у природи, већ ужива у чарима наше прелијепе планине.

- Резервације за цијелу сезону која траје од 15 децембра, па до краја марта, одавно су почеле, а најударнији термин је дефинитивно термин Нове године, затим  термин од четвртог до 11. јануара као и друга половина фебруара, такозвани словеначки термини, у којима имамо највећи број гостију из Словеније - рекла је директор туристичке организације ВИП “Јахорина” Марина Веселиновић.

Према њеним ријечима, цијене смјештаја зависе од сезоне до сезоне.

- У новогодишњем термину се тражи кревет више, а просјечна кућа са шест лежајева, у склопу најповољнијег приватног смјештаја креће се од 100 до 120 евра по објекту за шест особа -  рекла је Веселиновићева.

Како одмиче сезона и цијене опадају, па у фебруару можете наћи такав тип смјештаја већ за 80 евра, док у марту и до 60 евра.

- У хотелима са три звјездице цијена ноћења са доручком износи 60 евра по особи, док хотели са четири звјездице наплаћују 115 евра по особи - рекла Веселиновићева.

Доплата за новогодишњу ноћ је од 30 до 50 евра по особи само за вечеру у хотелском ресторану. Цијена једнодневног ски-паса на Јахорини износи 37 марака.

Бјелашница и Купрес отварају сезону скијања

Званично отварање зимске туристичке сезоне на Бјелашници планирано је овог викенда. И поред тога што је “ЗОИ ’84” у финансијској кризи, сезона ће бити организована у складу са могућностима овог колектива.

Директор “ЗОИ ’84” Џемал Бисић је рекао да су спремни за дочек гостију.

- Ремонтирали смо жичаре и уредили стазе. Трудићемо се да скијање буде што сигурније и угодније - казао је Бисић и додао да ће паркинзи и путеви бити чисти.

Према његовим ријечима, заинтересовани грађани могу одавно купити сезонске карте по цијени од 350 марака, а уколико желите и паркинг, цијена је 400 марака.

- Дневна цијена карте износи 33 марке, за дјецу 22, а ноћно скијање кошта 20 марака - рекао је Бисић.

Цијене ноћења у хотелима по особи крећу се од 75 до 95 марака, а цијена зависи од периода боравка и врсте услуге. У једном од хотела су рекли да је скијање на овој планини почело са формирањем првог сњежног покривача.

- Веома смо задовољни посјетом током овогодишње зимске сезоне, али и цијеле године - казали су у овом хотелу и додали да су посјетиоци који долазе на дужи период, углавном страни туристи, док домаће становништво долази на планину током викенда.

Сви они који желе да унајме ски-опрему у овом зимском ценру на један дан потребно је да издвојите 15 марака по особи.

Туристичка сезона на Купресу такође још није почела, али заинтересованост туриста за овај зимски центар је велика. У једном од хотела на Купресу су рекли да цијена ноћења по особи износи од 75 до 95 марака, а изнајмљивање ски-паса на дан кошта 20 марака.

Да бисте дочекали Нову годину у овом зимском центру потребно је да издвојите 100 марака по особи док дјеца плаћају 40 одсто од наведене цијене. Овај зимски центар највише посјећују туристи из регије Бањалука као и гости из Хрватске.

Дочек Нове године

У већини хотела и ресторана на Јахорини, Бјелашници, Влашићу, Козари и другим зимским центрима биће организован дочек Нове године. Сви који су заинтересовани за прославу најлуђе ноћи на једној од сњежних љепотица мораће да издвоје суму од 45 до 150 марака по особи.

У једном од хотела на Бјелашници су рекли да су кренуле резервације за дочек Нове године.

- Већ имамо резервисаних мјеста за прославу најлуђе ноћи у нашем хотелу - казали су из управе овог хотела и додали да у понуди имају пиће, вечеру и музику уживо.

Према њиховим ријечима, за дочек Нове године у овом зимском центру најзаинтересованији су странци који на Бјелашницу долазе у већим групама. 

Посјетиоци

Клијентела је углавном са простора бивше Југославије, Хрватске, Словеније, Србије, Црне Горе а нешто мало туриста долази из западне Европе, најчешће из Аустрије и Њемачке, али и из Мађарске и Македоније.

- Туристи из БиХ углавном долазе на два до три дана и они су нам такозвани викенд клијенти. Има и Бањалучана који долазе на седам дана, али углавном траже повољнији смјештај у терминима који нису ударни, а то је у другој половини јануара или у марту кад је цијена повољнија - рекли су из туристичке организације ВИП “Јахорина”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана