Најпознатије корупцијске афере (1) - Корупцији ЕУ кошта стотине милијарди евра годишње

М. Чигоја, С. Тадић
Најпознатије корупцијске афере (1) - Корупцији ЕУ кошта стотине милијарди евра годишње

Корупција је, према најраспрострањенијој дефиницији, злоупотреба службеног положаја ради приватног интереса. Иако је ријеч о кривичном дјелу, њу је, нажалост, често веома тешко доказати, али се из бројних афера које све чешће потресају и Европу и свијет поуздано зна да је у свјетској политици узела великог маха.

Корупција, односно подмитљивост, данас није проблем само у неразвијеним него и у високо развијеним друштвима, а на њу нису имуни ни многи познати политичари, који су због корупцијских афера остали без високих положаја, а често су завршавали и у затвору.

Распрострањеност

финансијски резултат корупције се само у земљама у развоју процјењује на отприлике пет одсто свих страних инвестиција и извоза добара у те земље.

Према процјенама,  корупција само Европску унију кошта стотине милијарди евра годишње, а готово да нема државе која би се могла похвалити да је избјегла овакве афере.

Истраживање Евростата показује да чак 74 одсто Европљана сматра да је управо корупција највећи проблем у њиховој земљи. Регионалне разлике су огромне, па корупцију у својој кући највише истичу Грци, њих 98 одсто, а најмање Данци, гдје само 19 одсто испитаника сматра да је то проблем у њиховој земљи. Данска је, уз финску и Шведску, најмање корумпирана држава у Европи, а на свјетском нивоу такође заузима високо друго мјесто.

Становници нових чланица ЕУ склонији су томе да тврде да је корупција велики проблем у њиховој земљи, да је дио пословне културе и да постоји тијесна веза организованог криминала и корупције.

"Несташни" Силвио

Италијански суд Corte dei conti, који контролише јавне приходе и расходе, има једну посебну активност - да публикује процјене неухватљивих рачуна малверзација, утаја, криминала и тиме даје бар оквирне димензије "прљавог новца".

Према њиховим подацима, утаје пореза у Италији износе 180 милијарди, мафија обрће 190 милијарди, корупција износи 150 милијарди евра, а у све те послове дубоко је умијешана политика.

Међу најпознатијим корупцијским аферама, не само у Италији, већ и у свијету свакако су оне у којима је главни актер бивши италијански премијер Силвио Берлускони.

За његово име везани су многи корупцијски скандали, међу којима се нарочито истичу бројни случајеви уплитања у судство и регуларне политичке процедуре. Више пута оптуживан је за многобројне, чврсте везе са италијанском мафијом. Берлускони је за свог владања донио 19 закона "ad personam" који њега лично штите од оптужби за лажно свједочење, корупцију, лажни биланс компаније, утаје пореза, плаћања насљедних такси, сарадњу са мафијом.... На суд је ипак изведен 31 пут, али су његови многобројни адвокати успјели да седам пута доведу процесе до застаријевања, четири пута је амнестиран по законима које је сам донио, седам пута су процеси одбијени због недостатка доказа и осам пута архивирани.

Берлускони се, између осталог, нашао на суду због улоге у афери у којој је оптужен да је исплатио 600.000 долара свом бившем адвокату Давиду Милсу за лажно свједочење у неколико судских поступака. Милс је 2009. осуђен за корупцију, али је пресуду поништио највиши италијански суд због застарјелости случаја. Милански суд је прије неколико мјесеци  прогласио оптужницу против Берлусконија у корупцијској "афери Милс" застарјелом.

Берлусконију се суди и због наводног плаћања сексуалних услуга тада малољетној Мароканки Карими Руби ел Махроуг послије забава у његовој вили у околини Милана и због наводног утицаја на полицију да пусти Руби након привођења због крађе.

Под притиском сексуалних и корупцијских скандала у новембру прошле године ипак је морао да поднесе оставку.

Занимљиво је да се на италијанској политичкој сцени Берлускони са својом партијом "форца Италија" појавио у јеку процеса "Чисте руке" 1994. године и наступио као спасилац и творац нове, модерне Италије. Наиме, корупција партија за вријеме владе Бетина Краксија довела је дотле да су под притиском јавности судије направиле групу названу "Чисте руке", која је 1992. године кренула да хапси и открива невјероватне размјере пљачке државних пара. Ухапшено је чак 1.300 политичара и предузетника, осуђено је 868, ослобођено је 430 оптужених, двојица индустријалаца су извршила самоубиство, а Кракси је побјегао у Тунис. Осуђен је у одсуству на 16 година робије.

Волф и Кол

Озбиљне корупцијске скандале није избјегла ни Њемачка. За најсвјежији се недавно побринуо сада већ бивши њемачки предсједник Кристијан Волф, поникао у странци канцелара Ангеле Меркел, једне од најмоћнијих жена свијета.

Под притиском сумњи да су му путовања и смјештај у скупим хотелима плаћали богати њемачки предузетници, средином фебруара поднио је оставку, иако је дуго тврдио да се не сматра кривим. Ова афера потресла је читаву Европску унију јер је дошла у најгорем могућем тренутку - у вријеме кризе у еврозони, а у чијем је рјешавању Њемачка један од главних актера. 

Афером сумњивог финансирања из "црних фондова" своје Хришћанско-демократске партије обиљежен је и један од најпознатијих њемачких политичара, бивши канцелар Хелмут Кол, који је, послије пада Берлинског зида 1989, успио поново да уједини Њемачку. Упркос његовим историјским заслугама, али и успјешним канцеларским мандатима од 1982. до 1998, био је осумњичен за мутну продају њемачких тенкова Саудијској Арабији и за нетранспарентно препуштање бензинских пумпи у некадашњој Источној Њемачкој француској нафтној компанији "Elf Aquitaine". Преко тих послова је, наводно, обезбиједио новац сумњивог поријекла за потребе своје странке, која је баш у његово вријеме освајала највише посланичких мјеста у њемачком парламенту. Кол је био принуђен да поднесе оставку.

Француски предсједници

Са озбиљним оптужбама за корупцију суочава се и Никола Саркози, који је у мају ове године напустио Јелисејску палату.

Некадашњи предсједник једне од најмоћнијих земаља у свијету могао би да буде позван пред суд чим му 15. јуна истекне предсједнички имунитет од кривичног гоњења, поводом низа истрага о оптужбама за корупцију и финансирање кампање.

У један од скандала који су обиљежили Саркозијев мандат умијешана је и Лилијан Бетанкур, богата насљедница козметичке империје "Лореал", а истражитељи желе да знају да ли је она незаконито финансирала Саркозијеву предсједничку кампању 2007. године.

У другом случају, такозваној "афери Карачи", судије покушавају да одгонетну мистерију везану за уговор о продаји подморница који је француска влада склопила са Пакистаном 90-их година прошлог вијека, када је Саркози био министар за буџет и портпарол тадашњег предсједничког кандидата Едуара Баладира. Сумња се да је тај уговор склопљен уз договор о незаконитој провизији. Најновију главобољу Саркозију је задало објављивање документа у којем се наводи да је влада покојног свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија финансирала Саркозијеву предизборну кампању прије пет година.

Ништа боље није прошао ни бивши француски предсједник Жак Ширак, који је имао пуна два мандата у предсједничкој фотељи од 1995. до 2007, а осуђен је због корупције. Након што га је суд 2011. прогласио кривим за проневјеру јавног новца, осуђен је на двије године затвора, додуше, условно. Оптужница га је теретила за фиктивно запошљавање 21 особе из странке у времену кад је био градоначелник Париза од 1977. до 1995.

Род Благојевић

Бивши гувернер америчке савезне државе Илиноис Род Благојевић у марту ове године је, уз невиђену помпу, ушао у савезни затвор у Колораду, гдје ће издржавати 14-годишњу казну за корупцију. федерални истражни биро је оптужио Рода Благојевића децембра 2008. да је покушао да прода упражњено сенаторско мјесто. Тако је завршено посљедње поглавље приче о паду харизматичног политичара, која је више личила на телевизијски "ријалити шоу" него на правосудну битку.

Демократски политичар српског поријекла је други бивши гувернер америчке савезне државе Илиноис који издржава затворску казну, послије свог претходника на дужности Џорџа Рајана. Он је осуђен за корупцију у јуну прошле године након што је порота одбацила 17 осталих оптужби против њега. Он је, између осталог, био оптужен да је настојао да створи профит када је покушавао да прода упражњено сенатско мјесто Барака Обаме.

Мафија

Сумње да се Берлускони бави мутним пословима почеле су када је у своју службу као баштована запослио Виторија Мањана, мафијашког егзекутора. Познато је и да је мафијашки бос Стафано Бонтаде посјетио Берлусконија у његовој вили Аркоре и да су одржавали контакте док је Бонтаде био жив, а причало се и о многим другим контактима бившег италијанског премијера са Коза ностром.

Војвода од Палме

Корупцијски скандал потресао је недавно чак и шпанску краљевску породицу. Наиме, зет шпанског краља, познати бивши рукометаш Инаки Урдангарин, испитан је на суду у Мајорци због наводне корупције.

Урдангарин, супруг принцезе Кристине, кћерке краља Хуана Карлоса, налази се под истрагом због наводне проневјере јавних фондова који су стављени на располагање фондацији за организацију спортских догађаја коју је водио.

Војвода од Палме, како гласи Урдангаринова титула, негира те оптужбе, које су нанијеле невиђену срамоту иначе врло популарној шпанској краљевској породици. Војвода још није службено оптужен, а одлуку о томе хоће ли бити донијеће истражни судија Хозе Кастро у идућих неколико мјесеци.

 

1. Жак Ширак

добио двије године условно

 

2: Бетино Кракси

осуђен на 16 година затвора

 

3. Хелмут Кол

такође био умијешан у сумњиве послове

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана