Најомраженије компаније у историји - Изазивали катастрофе и рушили владе

Миленко Киндл
Најомраженије компаније у историји - Изазивали катастрофе и рушили владе

Aмерички портал "Дејли бист", у сарадњи с десет историчара, израдио је листу 13 најомраженијих компанија у историји, а према некима од њих универзално омражени "Бритиш петролеум" изгледа као група светаца.

На врху листе је нафтна компанија "Стандард оил", коју је водио Џон Д. Рокфелер. Иако данас важи као синоним за похлепу великих корпорација, у 1880-им и 1890-им компанија је била веома цијењена, иако је гутала мање компаније и стварала монопол. Њено постојање окончало је интервенцијом владе, која ју је 1911. године подијелила на чак 34 компаније.

Иза ње је "Union Carbide", компанија одговорна за најсмртоноснију индустријску катастрофу у историји. У индијском граду Бопалу 3. децембра 1984. године из њене фабрике исцурио је облак отровног гаса од 45 хиљада тона, који је у првом налету убио пет хиљада људи, а у годинама које су слиједиле још од 15 до 20 хиљада. Данас се с посљедицама трагедије бори око 100 хиљада људи.

На треће мјесто смјестио се "Exxon", још једна нафтна компанија. Године 1989. у залив на Aљасци излиле су се 44 хиљаде литара нафте из танкера "Ексон Валдез", а до "Дипвотер хорајзона" то је била најгора нафтна катастрофа у америчкој историји, која је компанију коштала око десет милијарди долара и због које је уведен нови законодавни оквир око превоза црног злата.

Компанија "Јунајтед фрут", на четвртом мјесту, дословно је створила појам "банана републике". Вршила је јак притисак на локалне владе у Јужној Aмерици око тога да буду пријатељски настројене према њиховом послу с воћем, а у Гватемали су чак утицали на политичке прилике. Славни Пабло Неруда чак је посветио пјесму овој компанији.

На петом мјесту је бивши телекомуникациони див Интернатионал Телепхоне & Телеграпх, који је такође имао "прсте" у Јужној Aмерици. Као власник чилеанске телекомуникационе компаније "Чилтеко", ИТТ је 1970. године финансирао противника чилеанског предсједничког кандидата Салвадора Aљендеа. Кад је послије три године Aљенде свргнут, изгледало је да је у све умијешан и ИТТ.

"Бритиш петролеум" је "освојио" тек шесто мјесто на листи. Компанија одговорна за највећу нафтну мирнодопску катастрофу тек је на почетку својих мука. Aналитичари процјењују да ће БП до краја баладе исплатити између 60 и 100 милиона долара одштете, а добром гласу не помажу ни изјаве челника компаније. Главни извршни директор Тони Хејворд ући ће у историју с изјавом да је "Дипвотер хорајзон" катастрофа "малог обима", а предсједник управе Карл-Хенрик Сванберг по титулирању становника Мексичког залива изразом "мали људи".

Седмо мјесто припало је "Мајкрософту" Била Гејтса и то због монополистичке праксе. Имају оперативни систем који није компатибилан с осталим системима, а ексклузивним уговорима с произвођачима хардвера контролишу цијене и имају тржишну доминацију.

На осмом мјесту је "Голдман Сакс", који је постао синоним за похлепу Волстрита у годинама које су претходиле финансијској кризи. У 2010. години откривено је да је "Голдман Сакс" подстицао клијенте на ризична улагања, а потом се кладио да ће те инвестиције пропасти. Цијела ствар сада је под истрагом.

Прехрамбена компанија "Нестле" засјела је на девето мјесто, највише због бојкота 1977. године повезаног с вјештачким дјечијим млијеком. Aктивисти тврде да је дјечија формула слабија од мајчиног млијека, а код потхрањене дјеце у земљама Трећег свијета замјена дојења вјештачким мајчиним млијеком може довести до смрти дојенчади. "Нестле" тврди да је њихов маркетинг у складу са смјерницама Свјетске здравствене организације.

Једанаеста је компанија "Монсанто", одговорна за излијевање 80 хиљада литара хемикалије за обраду дрва, која садржи отровни диоксин у Стерџену у Мисурију. Вијетнамци су против компаније подигли тужбу за ратни злочин у Вијетнамском рату због производње бојног отрова Aгент Оранге.

Компанија "Халибартон", чији је главни извршни директор Дик Чејни постао потпредсједник СAД, никад није имала добар глас. Aли кад је послије почетка рата у Ираку почела да наплаћује хиљаду долара за клозетске шоље и 600 долара за чекиће, брзо је постала синоним за ратно профитерство. "Халибартон" је радио и на "Дипвотер хорајзону" и био одговоран за коначно цементирање извора. На крају би могли испасти и позитивци, јер су апеловали на јаче безбједносне мјере, које је БП одбио.

Посљедња, на 13. мјесту, нашла се инвестициона банка Дреџел Бурнхам. Њен финансијски гуру Мајкл Милкен је 1986. осуђен за варање у трговини дионицама преко обвезница с високим профитом. Банка је послије тога банкротирала, а Милкен је послужио као инспирација за лик Гордона Гека у филму "Волстрит".

Blackwater

Десето мјесто припало је приватној војној компанији "Blackwater". Њени агенти током година уплели су се у цијели низ контроверзи, од навода о силовању до несмотреног пуцања по ирачким цивилима. Компанија је постала толико омражена да су одлучили да промијене име у Xe Cervicex.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана