Најлуђа ноћ у европским метрополама већ од 100 евра

Д. Келеч, М. Миљић
Најлуђа ноћ у европским метрополама већ од 100 евра

До Нове године остало је нешто више од мјесеца, а становници Српске већ увелико "кују" планове гдје провести најлуђу ноћ. С укидањем виза, дочек у некој од европских метропола није више "немогућа мисија", иако већина становника и даље преферира да новогодишњу ноћ проведе на некој од домаћих планина.

Заједно са новогодишњим празницима стижу нам и разне зимске чаролије, које маме становнике да свој одмор што боље искористе на неким од бројних скијалишта у РС и иностранству.

Од мјеста, за многе је важније с ким дочекати Нову, 2011. годину, а могућности је много, за свачији укус и џеп.

За оне који се одлуче да почетак нове године дочекају у неким од свјетских метропола или да зимски одмор проведу на познатим европским скијалиштима, туристичке организације већ имају богато припремљену понуду.

Домаће или свјетске дестинације

У туристичким агенцијама у РС већ су у понуди разни туристички аранжмани за предновогодишња и новогодишња путовања.

У туристичкој агенцији "Aдријатика лајн" кажу да викенд у Бечу кошта 228 марака, а полазак из Бањалуке планиран је од 18. децембра.

- У ову цијену је урачунато и ноћење са доручком. Викенд у Будимпешти, гдје је такође урачунато ноћење са доручком, кошта 183 марке, а ове туре организујемо од 18. децембра - рекли су у овој агенцији.

У бањалучкој агенцији "Себастијан" кажу да већ влада велико интересовање за дочек најлуђе ноћи у неким од европских метропола.

- Највише заинтересованих је за Будимпешту, гдје је за дводневни боравак у хотелу потребно издвојити 295 марака. Нешто више новца, односно 445 марака, треба издвојити за путовање у Праг, а у ову цијену урачуната су три ноћења у хотелу са четири звјездице и доручак - истакла је Маја Лакић из "Себастијана".

Према њеним ријечима, петодневни боравак у хотелу са четири звјездице у Риму или Паризу кошта 595 марака.

- У понуди је и једнодневни предновогодишњи шопинг у Грацу за који је потребно издвојити 90 марака - истакла је Лакићева.

Додала је да ће највише туриста на домаћим дестинацијама боравити у јануару идуће године.

Лакићева је истакла да је за боравак на Јахорини у том периоду потребно издвојити од 220 до 390 марака.

- За боравак у пансиону "Спорт" на Јахорини потребно је издвојити 210 марака за седам дана, док за исто толико дана боравак у пансиону "Вучић" кошта 329 КМ. У ову цијену је урачунат доручак - казала је Лакићева и додала да ове године, за разлику од лани, влада велико интересовање и за Копаоник гдје двије особе за боравак у хотелу "Путник" треба да издвоје 210 евра за седам дана, а изнајмљивање апартмана "Конаци" за двије особе на седам дана кошта 370 евра.

У бањалучкој туристичкој агенцији "Смиљић" кажу да за боравак на Јахорини у хотелу "Јавор" за двокреветну собу треба издвојити 430 марака за седам дана, док је хотел "Борд" скупљи и потребно је издвојити 343 евра за седам дана.

- Заинтересованих има и за Париз, јер је за четири ноћења у овом граду потребно издвојити 610 марака. Велико је интересовање и за домаће дестинације, а највише за Јахорину - кажу у овој агенцији.

Радница у агенцији "Јахорина турс" у Палама Aндријана Пандуровић рекла је да су становници овога дијела Српске највише заинтересовани за дочек Нове године у Олимпијском центру Јахорина у хотелима "Бистрица" и "Кошута".

- Боравак у хотелима на Јахорини није скуп и прилагодљив је стандарду становништва. Дочек у неком од хотела на овој олимпијској љепотици кошта од 70 до 80 марака - казала је Пандуревићева.

Она је нагласила да ова агенција у сарадњи са другим агенцијама нуди новогодишња путовања у Праг, Париз, Рим и Цариград.

- За петодневни боравак у Паризу потребно је издвојити 555 марака, за Рим 549 марака, док за дочек најлуђе ноћи у Прагу становници треба да издвоје 468, а у Цариграду 505 марака - казала је Пандуревићева.

Радница требињске агенције "Ушће травел" Слађана Гајић каже да влада велико интересовање за боравак на домаћим дестинацијама за дочек 2011. године.

- Највише је заинтересованих за Јахорину, Козару и Копаоник - казала је Гајићева.

Према њеним ријечима, у понуди је и дочек Нове године у Прагу, за који је потребно издвојити 355 марака.

- У ову цијену урачунат је петодневни боравак са доручком - рекла је Гајићева.

Разноврсну понуду новогодишњих путовања има и туристичка агенција "Aдријатика лајн", која становницима Српске пружа могућност да Нову годину дочекају у некој од европских метропола.

- За боравак у Прагу од 30. децембра до 2. јануара потребно је издвојити 445 марака, а у ову цијену су урачуната ноћења са доручком - кажу у овој агенцији.

Истичу да становници који новогодишњу ноћ желе да дочекају у "граду свјетлости", морају да издвоје 610 марака, а полазак за Париз из Бањалуке је 29. децембра.

Они који се одлуче посјетити атрактивније дестинације, као што је Aзурна обала, могу да крену на пут из Загреба већ од 16. децембра, а цијене аранжмана су око 217 евра.

- За Нову годину у земљама Бенелукса, са поласком од 27. децембра, треба издвојити 473 евра, док за новогодишњу ноћ у Прованси, са поласком 29. децембра, треба издвојити 326 евра - додали су у агенцији "Aдријатика лајн".

Јахорина и Влашић

Они који одлуче да остану у РС, свакако на располагању имају богату понуду. Да је тако, говоре и подаци да су аранжмани за празнике, али и за скијање на Јахорини готово попуњени.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић изјавио је да је Јахорина, према информацијама из туристичких агенција, у понуди и потражњи за ову зимску сезону испред Копаоника.
- Мислим да је добро ишла продаја смјештајних капацитета на Јахорини, јер су цијене прихватљиве - рекао је Глухаковић.

Он је навео да су смјештајни капацитети у хотелу "Рајска долина", који је у власништву Владе РС, распродати до краја марта, док је само један дио јануара остао непопуњен.

Предсједник Удружења "Влашић - планета живота" Самер Доловац рекао је да се приводе крају припреме за нову зимску сезону и да су капацитети спремни за прве госте.  
- Ова дестинација интересантна је за Хрватску, а посљедњих година на Влашићу је све више Дубровчана и Словенаца - рекао је Доловац и додао да су већ актуелне резервације за дочек Нове године, када ће сви угоститељски објекти имати своје програме, док ће дочек бити организован и на централном платоу Бабановац.

Он је навео да ће у односу на прошлу годину цијене смјештаја, боравка и вертикалног транспорта бити снижене.

Новогодишње љетовање

Дочек Нове године у топлијим крајевима на обалама тиркизног мора сан је многих, али могућност малобројних људи. Само они са најдубљим џепом могу себи да приуште одлазак на неку егзотичну дестинацију. У мноштву понуда издвајају се Маурицијус, Тајланд, Дубаи, Куба, Бали и Доминиканска Република.

Цијене за те примамљиве дестинације крећу се од 3.000 марака па навише, за седам до десет дана боравка, тако да ће већина људи тиркизно море далеких обала ове зиме посматрати само на сликама и телевизијским екранима.

- Вољела бих да Нову годину или зимовање ове године проведем на Куби, али с обзиром на то да су цијене "вртоглаво" високе, мораћу ипак да се одлучим за неке ближе дестинације или чак да одмор проведем на неком нашем зимском одмаралишту - каже Бањалучанка Данијела Марић.

Слично размишља и Добојлија Петар Јеркић, који каже да ће Нову годину дочекати на Јахорини са пријатељима.

- Дуго прижељкујем да отпутујем у Дубаи, али сам због превисоких цијена, ипак, одустао - истакао је Јеркић.

Изнајмљивање ски-опреме

Онима који одлуче да посјете планину и уживају у зимским спортовима неопходна је одговарајућа ски-опрема. Скијаши који нису у могућности да купе одговарајућу опрему могу да је изнајме у скијалиштима која изаберу за одмор.

У туристичкој агенцији "Ушће травел" кажу да изнајмљивање скија на Копаонику кошта десет евра за један дан.

- Изнајмљивање санки кошта пет евра. Ски-пас за одрасле кошта десет евра, а за дјецу пет евра - истичу у овој агенцији.

Зорица Стојановић из Олимпијског центра "Јахорина" казала је да је изнајмљивање комплет ски-опреме у коју су укључене скије, штапови и панцерице за један дан на Јахорини потребно издвојити 20 марака, док је за седам дана за ски-опрему потребно издвојити 100 марака.

- За изнајмљивање скија на само један дан потребно је издвојити 15 марака, док изнајмљивање скија на седам дана кошта 70 марака - казала је Стојановићева и додала да гости углавном изнајмљују скије на седам дана.

У Олимпијском центру "Јахорина" кажу да је изнајмљивање ски-опреме на домаћим дестинацијама много јефтиније него у иностранству.

Резервације

Становници Српске који се одлуче да 2011. годину дочекају у неком од бањалучких ресторана и кафића, уз музику уживо, храну и пиће, морају да издвоје од 30 до 120 марака. Најјефтиније су резервације за кафиће, док су ресторани, с обзиром на то да осим пића, нуде и вечеру, доста скупљи.

Куповина ски-опреме

Трговине ски-опреме ових дана све су пуније. Они који желе да слушају музику док се скијају могу да набаве ски-слушалице по цијени од 35 марака.

- За штапове са резервоаром за воду потребно је издвојити 80 марака, у чијој се шупљини налази овај мали резервоар. Умјесто тешке кациге, скијаши могу да купе екстра лагану кацигу по цијени од 100 марака - кажу у продавницама и додају да је за панцерице са замјењивим улошком потребно издвојити око 300, за скије 359 марака, боард за жене кошта 200 марака, док је за везове који служе да се не повриједите у скијању потребно издвојити 200 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана