Најевропскији дио Турске са вишевјековном историјом

Сандра Милетић
Најевропскији дио Турске са вишевјековном историјом

Измир није највећи и најбројнији, али га многи данас сматрају најпрогресивнијим градом Турске када је ријеч о вриједностима, животном стилу и динамичности. У исто вријеме, Измир има готово 3.500 година дугу историју, па је већ на први поглед фасцинантан спој модерних и грађевина старих стотинама година.

Управо због тога, заједно са Ефесом који се налази недалеко од овог града, данас је једна од најомиљенијих туристичких дестинација.

Највјероватније име Измир потиче од грчког имена Смирна, мада туристи од ондашњих водича могу да чују и друге верзије. Измир је метропола у западној Aнатолији и главни град истоимене турске провинције. Са својих готово четири милиона становника то је трећи најбројнији град и друга по величини лука у Турској. Називају га бисером Егејског мора и најевропскијим градом у Турској. Тешко је и побројати све знаменитости овог града, као и све детаље из његове бурне историје.

Да би се бар донекле обишао град потребно је неколико дана. Све је у граду подређено туристима, који осим у љетној сезони масовно у овом граду бораве и у марту и у априлу. У предусретљивост као и љубазност домаћина, који ће учинити све да угоде гостима, недавно су могли да се увјере и новинари из Републике Српске и Федерације БиХ, који су били гости турског огранка компаније "Јапан тобако интернешенал" (JTI).

Град је веома чист, шеталиште Кордон уз обалу мора готово је непрегледно, ту су црвени фијакери, а свако може да пронађе нешто за себе. Треба видјети бројне музеје, парк културе Сахат кулу у луци, Жељезничку станицу из 19. вијека, бројне улице за које се везују многи историјски догађаји, многе такозване "историјске куће", базар...

У кафићима које је у овом граду тешко побројати, свира жива музика, а гледање утакмица на плазма телевизорима у баштама кафића је неизбјежно. Хотелски смјештај за свачији џеп није тешко пронаћи јер хотели постоје готово на сваком кораку - од оних најјефтинијих, преко луксузних попут "Свисотела", па до "суперлуксузног" "Хилтона".

Цијене су изражене у турској лири која је званична монета у тој земљи, али се понегдје роба може платити и еврима. A у бројним тржним центрима и на базару нема чега нема да се купи. Ту је све од продавница с традиционалним специјалитетима, сувенирница, до продавница које продају природне лијекове против грипа, домаће сапуне и зачине.

Продаје се све и свашта по било којој цијени. A цјенкање је обавезно, па се цијена сваког производа може спустити и до 70 одсто.

Само 90 километара од Измира налази се антички град Ефес или Ефесус, град који је био други по величини град римског царства и у којем је, сматра се, своје јеванђеље написао Свети Јован. До Ефеса постоје редовне аутобуске линије, а у вријеме љетне сезоне карта кошта само три евра.

Посјета овом мјесту заиста је несвакидашњи догађај јер се на једном мјесту, које потиче још од 500. године прије Христа могу видјети остаци грчке, римске и турске културе. Ефес сваке године посјете милиони туриста буквално са свих континената.

У Ефесу је осим Светог Јована живио и Свети Павле, а своје посљедње године ту је провела и Дјевица Марија, Исусова мајка.

Обилазак Ефеса траје око три часа, а оно што се обавезно мора видјети су Целзусова библиотека и арена са чак 25.000 мјеста.

Према предањима у Ефесу је живио и чувени пјесник Хомер, а туристички водичи посјетиоцима ће обавезно испричати разне приче о становницима и грађевинама Ефеса.

Занимљивости

Са цариградског аеродрома "Кемал Aтатурк" авиони за Измир лете сваког сата, а готово сваки лет је пун. Лет до међународног аеродрома "Aднан Мендерес" у Измиру траје највише 45 минута.

Од 19. јула прошле године у Турској је забрањено пушење у унутрашњости ресторана, кафића и барова. Министарство здравља веома строго прати спровођење овог закона и казне за оне који га прекрше веома су строге. Предузимљиви угоститељи зато су у баштама поставили гријалице и камине, а гост може да затражи и прекривач. Упућени тврде да је управо због овог закона енормно порасла продаја гријалица.

Индустријски центар

Измир се убраја у водеће индустријске центре у земљи, а ту су фабрике које се баве бродоградњом, метална, текстилна и прехрамбена индустрија, фабрика цигарета JTI, рафинерија нафте и друго.

У околини се налазе рудници угља.

Индустријска зона налази се изван града, а управа града земљиште улагачима даје по изузетно повољним цијенама.

JTI

JTI у Турској има укупно 2.342 запослена, од чега 439 у фабрици у Торбалију која је једна од пет највећих фабрика JTI у свијету. Од свог настанка, JTI Турске инвестирао је укупно 692 милиона марака.

Оно што је специфично за ову фабрику, јесте то да много улаже у добротворне сврхе као и у пројекте чији је циљ заштита околине.

Неке од активности су подршка археолошким радовима на локалитету "Хатуша", реновирање старачког дома и кућа старијих особа, подршка GEA тиму за потраге и спасавање путем JTI фондације, финансирање Измирског џез фестивала, а фирма спонзорише и Међународни музички фестивал у Цариграду и Међународни фестивал у Измиру

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана