Најбољи филмски негативци свих времена

Глас Српске
Најбољи филмски негативци свих времена

Понеке филмаyије негативце дијеле на оне са планом и оне без њега. У свијету оних са планом царује, поред Лектора и Џон До, којег маестрално глуми Кевин Спејси у филму "Седам" Дејвида Финчера

Широка лепеза филмских негативаца увијек је покретала разна такмичења која су требала да утврде који су негативци најбољи или најгори. Разне листе су, међутим, само доказивале тачност старе изреке која каже да се о укусима не расправља. Па ипак, на тим многобројним листама, нека имена се стално помињу. То су уједно и најбољи негативци свих времена.

Aгент Смит, негативац из "Матрикса", има одлике природног вође, оштроумни је стратег и свезналица унутар Матрикса. У филму има моћи као Супермен, али га, поред тога, одликује и одлична способност застрашивања коју употпуњује сабласна преданост савршеном изговарању ријечи.

Титула најстрашнијег бића у филмовима хорор и научно-фантастичне природе свакако припада "Осмом путнику - Елијену". Страх који они сију долази због њихове бруталне природе која не зна за милост и чињенице да убијају до посљедњег тренутка свога живота.

Бил којег у Тарантиновом "Убити Била" тумачи Дејвид Карадин је прилично комплексан негативац, паметан и бистар, а његове способности и моћи, упркос годинама су оштре и снажне, а мото његовог дјеловања садржи се у изреци - "Тиха вода бријег рони."

Повео је "лоше момке" у велике губитке у том филму, одсјекао руку свом сину у сљедећем и доживио викиншки крај у великом финалу. У међувремену, урадио је практично све што би један супернегативац требао да уради да би заузео позицију међу врхунским негативцима: мучио је људе, гушио их, осакатио је сопствено дијете, пријетио да ће предати своју кћерку Мрачној Страни. Ријеч је, наравно, о Дарту Вејдеру, једном од највећих и најсложенијих филсмких негативаца свих времена.

Међу помахниталим убицама из разноразних хорор-серијала, тијесну трку воде манијак из "Улице бријестова", Фреди Кругер, психопата који коље све живо у "Ноћи вјештица", Мајкл Мајерс, и лудак који обожава да страши и убија у тренуцима врхунца, помахнитали крвник из "Вриска". Далеко изнад њих својом монструозношћу и генијалном глумом стоји, помало насмијан, помало уживајући у топлом људском месу, Ханибал Лектор у ненадмашном извођењу Ентонија Хопкинса.

Понеке филмаЏије негативце дијеле на оне са планом и оне без њега. У свијету оних са планом царује, поред Лектора и Џон До, којег маестрално глуми Кевин Спејси у филму "Седам" Дејвида Финчера. Међу таквим ликовима налази се и Валтер Финч из "Несанице", кловн Пенивајз из филма "То" и Магнето из "X-ман".

Aјкуле и предатори

У царству негативаца који немају план, царује, без сумње, Леатхерфаце из "Текасашког масакра моторном пилом", али и Спилбергова ајкула, злобни робот из "Терминатора" и људског меса гладан предатор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана