Награда уз донације афричког диктатора

Њујорк тајмс
Награда уз донације афричког диктатора

Недавно установљена међународна награда за научна достигнућа, коју издашно спонзорише један од најозлоглашенијих афричких диктатора, изазвала је скандал у UNESCO-у и ставила на муке њеног директора.

Награда "UNESCO-Obiang", чија је додјела планирана за крај мјесеца, нашла се на удару критике научника и организација за људска права. Сви су јединствени у оцјени да је ријеч о неспретном покушају да се поправи репутација Теодора Обијанга Нгуеме Мбасога, предсједника Екваторијалне Гвинеје.

Aктивисти за људска права и стручњаци за корупцију Обијанга оптужују за проневјеру најмање неколико стотина милиона долара на штету те мале, нафтом богате афричке државе, док истовремено већина његових сународника живи у сиромаштву.

Везивати Обијангово име уз награду којом се одаје признање за достигнућа на "побољшању квалитета људског живота" значи да, како кажу критичари, UNESCO нарушава властити кредибилитет.

Датум уручења се приближава, а са њим и потреба да се нешто учини по том питању – да се награда преименује, или да се датум помјери.

Извршни одбор UNESCO-а је на априлском засједању одбацио примједбе да би ова награда могла да нашкоди угледу организације, а званичници тврде да су представници афричких земаља дали пуну подршку пројекту.

СAД, Француска и остале земље-чланице Управног одбора које су се прије двије године успротивиле установљењу награде, на посљедњем састанку нису имале никаквих примједби. Из страха да би их могли сматрати колонијалистима, западне дипломате су сматрале да било какву иницијативу за укидање награде треба да покрену представници афричких земаља.

Тиме је директор UNESCO-а Ирина Бокова, која је обавезна да поштује одлуке Извршног одбора, доведена у чудну позицију, јер је покушала да апелује на афричке лидере да у име репутације UNESCO-а одустану од награде која би представљала њихов континент.

Она је одбила да да било какву изјаву, међутим, њен портпарол Сју Вилијамс изјавила је да је Бокова покренула то питање на сједници одбора.

- Директор UNESCO-а изразила је озбиљну забринутост за углед ове организације и апеловала на земље чланице да покажу већу одговорност и размотре даљи статус ове награде. Бокова је наставила консултације за представницима држава чланица одбора како би се пронашло рјешење - изјавила је Вилијамсова.

Поред тога што мора добро да обрати пажњу на све осјетљиве регионалне и историјске финесе, Бокова са једне стране упућује замјерке због нечег што у неку руку представља великодушни дар у вриједну сврху.

Обијанг, који Екваторијалном Гвинејом влада од 1979. године, будућим лауреатима намијенио је три милиона долара годишње, у идућих пет година. Половина новца биће уручена петорици награђених, а половина би требало да подмири трошкове самог процеса избора кандидата.

Прилика да буџет UNESCO-а буде богатији за милијарду и по долара годишње угодно је изненадила дипломате који раде при овој организацији Уједињених нација. С обзиром на то да је корупција готово редован пратећи сегмент пројеката UNESCO-а, разумљива је радост дипломата који су жељели да остану анонимни.

- Срамотно је што је UNESCO пристао да тако значајна награда буде названа по једном од најгорих свјетских диктатора. Досије предсједника Обијанга обилује случајевима кршења људских права и корупције, што је потпуно супротно принципима за које се залаже UNESCO - категорична је Лиза Мисол, представник организације "Хјуман рајтс воч".

Група грађана Екваторијалне Гвинеје у егзилу у марту је упутила писмо UNESCO-у тражећи укидање награде и да се новац намијењен лауреатима искористи за набавку потрепштина за школе.

Aмерички сенатор Патрик Џ. Ли прошлог мјесеца је такође упутио писмо UNESCO-у, захтијевајући појашњење цијелог случаја, уз забринутост да би "спонзорисањем ове награде UNESCO био доведен у везу са диктатором који 30 година није радио ништа осим што је учвршћивао властиту политичку позицију и прикупљао богатство за себе и своју породицу".

Према његовим ријечима, вјеродостојни извјештаји говоре да су Обијанг и чланови његове породице присвојили неколико милијарди долара. Истовремено, Екваторијална Гвинеја, иако једна од држава са најбогатијим налазиштима нафте и уз годишњи национални доходак већи од 30 хиљада долара по глави становника, грца под најгорим условима по питању здравства, образовања и људских права.

Одбор за додјелу награде одржао је састанак крајем маја, међутим, коначна одлука није донесена. Представник Хонгконга из протеста је поднио оставку, а у току су дипломатски напори да се покушају убиједити афричке земље да саме поднесу иницијативу за укидање награде "UNESCO-Obiang".

Сиромаштво

Према Економском прегледнику Aфрике из 2006. године, 77 одсто становништва Екваторијалне Гвинеје живи испод границе сиромаштва. У земљи влада једна од највиших стопа смртности дјеце. Према индексу корупције, Екваторијална Гвинеја је на самом дну, међу 13 земаља са великом заступљеношћу корупције у друштву. Поред тога, на деветом је мјесту листе најрепресивнијих земаља, коју је објавио "Фридом хаус".

ПРЕВЕО: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана