Нацистички злочинци који никада нису ухваћени

express.hr
Нацистички злочинци који никада нису ухваћени

Иако је од Другог свjетског рата прошло више од 70 година, бројни озлоглашени нацистички злочинци нису никад пронађени, па им се није ни судило.

Сваке године након 2001.Ефраим Зуроф из Центра Симон Визентал објављује свој годишњи извештај о статусу истрага широм свијета о нацистичким злочинцима. Она садржи све оне убице који су измакли правди, од којих је већина данас ипак мртва, а неки су доживјели дубоку старост без примјерене казне.


1. Герхард Зомер - Њемачка (Италија)

У јуну 1933. кад је имао само 12 година, Зомер је постао члан Хитлерове младежи па је добио чин "Jungzugführera". Почетком Другог свјетског рата, са 18 година, придружио се нацистичкој партији НСДАП-у па се укључио у СС. Борио се у првој дивизији на подручју Балкана и Украјине. Рањен је двапут па је добио Гвоздени крст за своју храброст. Међутим, то није био крај његове каријере јер се 1943. пријавио за позицију у СС-у.

До 1944. године, Зомер је био припадник 16. СС Панцир-дивизије одговорне за покољ у селу Сант’Ана ди Стацема у италијанској Тоскани, гдје је побијено 560 цивила, од којих 119 дјеце. Суд у Италији осудио га је 2005. у одсуству, али Њемачка је одбила да га изручи. Штавише, њемачки државни тужилац 2012. године одбацио је све оптужбе против Зомера као неосноване. Случај је поново отворен прошле године, али 93-годишњи Зомер због деменције је проглашен неспособним за суђење. Од маја 2006. Зомерс живи у старачком дому у Хамбургу.

2. Алфред Старк - Њемачка (Грчка)

Алфред, који данас има 94 године, сматра се одговорним за погубљење 117 заточених италијанских војника 1943. на острву Кефалонија у Грчкој. Након што су Италија и Њемачка окончале свој пакт 1943. нацисти су прогонили и убијали своје дојучерашње савезнике, а само на подручју Грчке убили су око 10 хиљада италијанских војника, за шта је као заповједник био одговоран Старк. Иако га је италијански суд у Риму осудио 2012. године, Њемачка је одбила да га изручи Италији.

3. Јохан Роберт Рис - Њемачка (Италија)

Још један у низу доказаних злочинаца је и Рис, који је одговоран за упад нацистичких трупа у италијанску Тоскану, гдје су у једном мањем мјесту убили чак 184 цивила, од чега је било двадесет седморо дјеце и 67 жена. Иако га је суд у Риму осудио 2011, он и даље мирно живи недалеко од Минхена и данас има 93 године јер га Њемачка није изручила.

4. X - Данска (Белорусија)

Тражи се убица Јевреја у Бобруиску.

5. X - Њемачка (Аушвиц)

Помагач у убиствима мађарских Јевреја

6. З - Норвешка (Пољска и Украјина)

Убица Јевреја на различитим локацијама

7. Алгимантас Даилиде - Њемачка (Њемачка)

Шеф тајне полиције у литванском Вилњусу многобројне је Јевреје предао нацистима иако је знао да ће их одмах убити. Он је након рата емигрирао у САД, а након што је 1990. откривено све о његовој прошлости, депортован је. Ипак, Литванија није била ажурна у његовом суђењу, па се он смјестио са супругом на југу Њемачке. На крају је одлучено како је престар и превише нарушеног здравља за издржавање казне затвора.

8. Хелмут Оберландер - Канада (Украјина)

Служио је као командант јединице 10 а, која је одговорна за смрт око 23 хиљаде Јевреја, а највише од њих цивила. Као Нијемац рођен у Украјини, био је дио оног што би се звало одред смрти. Он се 1954. са супругом настанио у Канади и пријавио за добијање држављанства. Према одлуци суда, одузето му је држављанство, али никад није осуђен за своје злочине и до данас улаже жалбе на одлуке канадског суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана