Нацистички злочинац молио за милост

Агенције
Нацистички злочинац молио за милост

Јерусалим - Израел је јуче, на дан холокауста, објавио писмо које је прије неколико деценија, само два дана прије него што је погубљен, руком написао нацистички ратни злочинац Адолф Ајхман.

Ајхман је у писму тражио милост за улогу коју је имао у холокаусту. У молби, коју је саставио након што је пребачен у Израел 1960. године, гдје је осуђен на смрт, Ајхман каже да је израелски суд преувеличао његову улогу у организовању логистике Хитлеровог "Финалног рјешења", које је довело до истребљења шест милиона Јевреја.

Израелски предсједник Реувен Ривлин представио је на церемонији обиљежавања Међународног дана сјећања на холокауст досад необјављено писмо које је Ајхман упутио тадашњем предсједнику Јицаку Бен-Звију.

У писму Ајхман каже да треба направити разлику између одговорних лидера и људи попут њега који су, како каже, били приморани да служе лидерима.

- Ја нисам био одговоран лидер и као такав се не осјећам кривим - написао је Ајхман тражећи од предсједника да употријеби своје право да додијели опроштај и наложи неизвршење смртне казне над њим.

Писмо носи датум 29. мај 1962. године, а Ајхман је погубљен вјешањем око поноћи 31. маја.

Он је, као један од главних организатора холокауста, побјегао из заробљеничког логора послије Другог свјетског рата у Аргентину 1950. године, гдје је живио под лажним именом све док га нису ухватили израелски обавјештајни агенти Мосада у мају 1960. године и пребацили у Јерусалим.

Јеврејска држава је поносна на способност безбједносних служби да га приведу правди те је Ривлин рекао да је суђење Ајхману било велики тренутак у историји Израела.

Централна комеморативна церемонија на Дан сјећања на жртве холокауста, 27. јануара када је Црвена армија 1945. године ослободила највеће стратиште Јевреја у Другом свјетском рату - њемачки нацистички концентрациони логор Аушвиц-Биркенау на југу Пољске, протекла је у знаку повратка преживјелих логораша у нови живот. Главни гости те централне комеморације у Пољској у Аушвицу су бивши логораши, њих око 80. У гасним коморама, од болести и рада у нељудским условима у логору је страдало најмање 1,1 милион логораша, највише Јевреја и Рома, али и совјетских заробљеника и припадника других народа Европе.

Свијеће на прозорима зграда

Широм Пољске са сумраком у 18 часова на прозорима зграда и кућа засијале су свијеће којима обични Пољаци показују да нису заборавили ниједну од жртава холокауста. Логор Аушвиц-Биркенау ослободила је 27. јануара совјетска Црвена армија. У борбама за логор погинуо је 231 војник, а Уједињене нације прогласиле су 2005. године тај дан за Међународни дан сјећања на жртве холокауста. Логор је послије рата претворен у музеј, а прошле године посјетило га је рекордних 1,72 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана