На море само са пуним новчаником

Д. Келеч, М.Чигоја
На море само са пуним новчаником

Упркос и даље присутној економској кризи, многи становници Републике Српске планирају да љетне одморе проведу на морским плажама.

Како љето почне, тако према различитим туристичким дестинацијама крећу колоне туриста, а тако је и ове године. Зависно од тога гдје иду, дочекаће их са различитим понудама и цијенама. Ипак, прије свега, треба водити рачуна и о томе да, осим трошкова смјештаја и пута, постоје и други трошкови, који често изађу онолико колико је плаћен аранжман. На пут зато обавезно треба ићи пуног новчаника.

Цијене смјештаја

Туристичке агенције у Српској већ су углавном распродале најповољније туристичке аранжмане. У већини туристичких агенција у РС кажу да су становници Српске највише заинтересовани за љетовање у Црној Гори и Хрватској. Цијене су и више него различите.

Тако у бањалучкој туристичкој агенцији "Себастијан" наводе да се у "шпицу" сезоне смјештај у апартману за четири особе у Црној Гори креће по цијени од 30 до 40 евра за дан, што значи да за седам дана четворочлана породица треба да издвоји и до 1.120 евра.

- За седмодневни одмор у Хрватској ове године потребно је од 600 до 700 марака по особи - казали су у овој агенцији и додали да је у ову цијену урачунат смјештај, превоз и храна.

У овој агенцији додају да на пут не треба ићи без минимално 200 марака џепарца по особи.

У бањалучкој туристичкој агенцији "Смиљић" рекли су да су ове године њихови клијенти највише заинтересовани за Грчку, гдје десет ноћења по особи кошта 135 евра.

- Поред ових трошкова, треба да се обезбиједи још око 250 марака џепарца по особи - казали су у овој агенцији.

У агенцији "Бобар турс" у Бијељини истичу да је највише заинтересованих за њихове аранжмане за Грчку, гдје за десет дана, за превоз и смјештај, једна особа треба да издвоји 490 марака.

- Поред ових трошкова најмање је потребно још 200 марака џепарца. За десетодневни боравак у Хрватској или Црној Гори ове године потребно је обезбиједити од 600 до 1.500 марака по једној особи - казали су у бијељинској агенцији.

Иначе, цијене туристичких аранжмана у Грчкој, Египту и Турској ове године су у просјеку ниже за 15 до 20 одсто у односу на прошлу сезону, док је Шпанија за исти проценат скупља, показале су анализе понуде и цијена аранжмана за ово и претходно љето појединих туристичких агенција. Ипак, осим у Грчку, становници РС ријетко иду на ове дестинације.

У прилог овим подацима иде и чињеница да се на море у Грчку може отићи за само 50 евра, колико кошта аранжман на Халкидикију у септембру.

Храна и лежаљке

Посјетиоци интернет форума тврде да су и овог љета најпапреније цијене управо на Хрватском приморју.

Кафа на хрватском приморју кошта 1,5 до 2,5 евра, сокови до четири евра, а те цијене су понегдје, као на дубровачком Страдуну, и неколико пута веће.

За све који се овог љета одлуче да посјете Црну Гору, цијене су ниже него у Хрватској. Тако ће туристи у неком од многобројних кафића на плажама у Црној Гори кафу платити од један до 1,5 евра, док ће за сок или пиво морати да издвоје најмање два евра. Сладолед се може купити за 1,5 евра.

У туристичким агенцијама наглашавају да у Хрватској и Црној Гори изнајмљивање лежаљки кошта од седам до 13 евра, док је изнајмљивање сунцобрана нешто јефтиније и кошта од пет до десет евра.

Када је ријеч о Грчкој, за сунцобран треба дати од пет до седам евра, а за лежаљку на плажи најмање два евра за дан.

Aко идете својим аутомобилом, треба да знате да у Црној Гори литар безоловног евросупера кошта око 1,3 евра, као и литар евродизела. У Хрватској литар бензина МБ евросупер 95 кошта око двије КМ, а бензин МБ евросупер 98 око 2,2 КМ.

Многи туристи аутомобилима до Грчке иду преко Македоније, или су се одлучили за љетовање у Охриду или неком другом мјесту у Македонији.

Туристи треба да имају у виду да Македонија није у потпуности повезана аутопутем, али су зато путарине најниже у Европи - од Скопља до Охрида за неколико путарина треба издвојити укупно два евра, а од Скопља до граничног прелаза са Грчком 2,5 евра.

- Цијена бензина на свим пумпама је иста - литар безоловног бензина супер кошта 1,20 евра, док за литар евродизела треба издвојити 1,08 евра. Оно на шта туристи којима је Македонија одредиште, али и они који су у транзиту, треба да обрате пажњу су веома високе казне за саобраћајне прекршаје.

Путарине и казне

Туристе који су одлучили да се упуте у Хрватску тамо ће дочекати мање-више исте цијене као и лани.

Оне који ће до одредишта сопственим превозом у Хрватској чекају аутопутеви и прилично високе путарине.

Од границе до Загреба за аутомобиле и мање комбије путарина кошта око 14 евра, док је цијена за возила с приколицом и веће комбије 22 евра. До Ријеке, Задра, Сплита или градова у Истри укупна цијена путарина биће 30 евра.

Када је ријеч о картама за трајекте и бродове, за четворочлану породицу и аутомобил за трајект, на примјер за Ластово, треба платити 230 евра - што је више од цијене седмодневног предсезонског аранжмана у Грчкој или Тунису.

У Хрватској се може плаћати искључиво кунама, али ће од ове године угоститељима и трговцима бити дозвољено да у вријеме када мјењачнице не раде примају страну валуту.

Хрватска полиција стриктно примјењује саобраћајне законе и наплаћује казне, па се за прекорачење брзине у зонама око насељених мјеста плаћа од 40 до 135 евра. Казне од око 70 евра "смијеше се" онима који немају везан појас, а исту казну платиће и они који немају сједиште за дјецу или користе мобилни телефон у вожњи. За пролазак кроз црвено свјетло предвиђена је казна од најмање 135 евра.

Највећа казна за вожњу под дејством алкохола у Македонији износи 500 евра, у случају да возач одбије да уради алко-тест. За пролазак на црвено свјетло или за непропуштање пјешака на пјешачком прелазу казна је 300 евра, а за непрописно паркирање казна се креће од 25 до 250 евра, док је за неношење појаса 50 евра.

Рецепт за савршен одмор

На крају, када отпутујете на неку од омиљених дестинација, једно не смијете да заборавите, рецепт за савршен одмор не постоји, али на свакоме је да га учини што бољим и пријатнијим, јер љето је савршено годишње доба за то. A то неће бити тешко, јер плажа, море и добро друштво су три ствари за које вам и не треба рецепт да бисте се добро провели. Једноставно, препустите се сунцу и морским чаролијама и бар на пар дана побјегните од свакодневице...

Шта треба знати

Прије одласка на љетовање обавезно се треба информисати о томе шта се смије, а шта не смије пренијети преко границе.

Тако, на примјер, хрватска полиција на границама санкционише оне код којих нађе бенседине или друге лијекове за смирење, у случају да не посједују документ који потврђује да је ријеч о прописаној терапији.

- Приликом преласка граничних прелаза у Хрватску или Црну Гору може се унијети само штека цигарета, литар жестоког пића и сендвич - истичу у туристичким агенцијама.

Туристи треба да имају на уму и то да је у Македонији забрањено пушење у затвореним просторијама и да се казне за кршење те забране крећу од 150 до 400 евра за физичка лица.

Пушење је у Хрватској у кафићима дозвољено само ако су увели одговарајући систем вентилације и филтрирања. За госта који запали цигарету у кафићу без дозволе за пушење казна је око 250 КМ.

Цијене у појединим земљама (у еврима)

                Хрватска     Црна Гора   Грчка     Македонија   Турска

кафа        1,5-2,5             1,5              1,5-2        1-1,5              1,5

пиво           2-4                 2-3              2-3,5           2                  2-4

сок               3-4                2-3                2,5            2                 2,5-3

сладолед   1-2                1-2               1,5           1-2                1-1,5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана