На гробљу страдало више од 10 птица различитих врста

Танјуг
На гробљу страдало више од 10 птица различитих врста

НИШ - Орнитолог Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Слободан Марковић пронашао је на територији гробља у Нишу више од 10 птица различитих врста које су страдале од струјног удара, саопштило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС).

То се догодило након дојаве грађана да на Новом гробљу са средњенапонског стуба далековода већ неколико дана виси леш настрадале бијеле роде, а из Друштва наводе да иако су службе Електродистрибуције Србије уклониле пријављене лешеве, на територији гробља, испод стубова далековода пронађено је још осам страдалих строго заштићених бијелих рода, четири гачца и једна сврака, који су заштићене врсте.

Претпоставља се да је број птица које страдају на мрежаама и стубовима далековода много већи од затеченог, будући да на гробљу борави велики број паса луталица.

Из ДЗППС-а подсјећају да је средином августа 2019. године забиљежен најмасовнији случај страдања птица на овај начин када су у атару села Поточац код Параћина орнитолози пронашли 134 леша дивљих птица страдалих од електрокуције на средњенапонском воду.

Тада је пронађено чак 44 бијелих рода, 33 гаврана, 31 чворак, 16 сивих врана, шест чавки, три мишара и једна ветрушка, а на основу података ДЗППС-а, у Србији је од 2012. до 2019. године откривено 310 случајева електрокуције.

- Ове сцене на гробљу уклапају се у неку општу слику овог проблема у Србији: највише страдају птице из породице врана које траже отворено станиште са појединачним дрвећем које у овом случају замењују стубови - објашњава Марковић.

Додао је да у великом броју страдају и бијеле роде, поготово младе које још вјежбају летење, због својих великих крила, али да страдају и друге птице као што су дневне и ноћне грабљивице које са стубова осматрају и лове.

Рјешавањем проблема страдања птица на далеководима ДЗППС се бави у оквиру вишегодишњег пројекта Данубе Фрее Скy из ЛИФЕ програма Европске уније на којем ради са партнерима из још седам европских земаља.

- Пратићемо ову локацију и убудуће. Нажалост, верујем да овде птице редовно страдају на путу до градске депоније надомак гробља, где у великој количини отпада из домаћинства проналазе храну. Уколико знамо да постоји место које је потврђено губилиште за велики број птица, а постоје и искуства која тај проблем решавају, онда не видим разлога да се овај проблем не реши и животиње сачувају - закључује Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана