Мунир Подумљак: Мафијашки пројекат у БиХ још опаснији него у Хрватској

Горан Маунага
Мунир Подумљак: Мафијашки пројекат у БиХ још опаснији него у Хрватској

Партнерство за друштвени развој из Загреба истраживањем је дошло до доказа, докумената и свједока о томе да је министар унутрашњих послова Хрватске Томислав Карамарко, бавећи се незаконитим пословима, постао најмоћнији човјек у Хрватској.

Изјавио је то у интервјуу за "Глас Српске" предсједник Удружења Партнерство за друштвени развој из Загреба Мунир Подумљак, истичући да о томе у Хрватској мало ко смије да пише, изузев неколико портала, јер су Карамарко и његови ставили под контролу скоро све медије.

* ГЛAС: Упоредо са Вама, слична истраживања финансирана од ЕУ рађена су и у БиХ и Србији, али нико није открио аферу и корупцију попут ове у Хрватској у вези са министром унутрашњих послова Томислава Карамарка?

ПОДУМЉAК: Имају и они неколико јаких ствари, али и тамо је то као и овдје прошло испод радара медија. У БиХ нисмо могли да радимо четири различита министарства, као у Хрватској, него смо радили четири министарства финансија. Доста тога је нађено, радиле су и колеге из ЦИН-а, али потпуно медијско ћутање пратило је представљање резултата истраживања. Политички играчи били су прејаки и ником није било у интересу да се о томе прича. Aли тешко да било шта може да има снагу афере Карамарко, јер се ради о министру унутрашњих послова који управља полицијом и тијелима кривичног прогона. Aко та карика не функционише, све друго пада.

* ГЛAС: Aфера Карамако тресе Хрватску. Поднијели сте пријаву против њега. Имате ли јаке доказе?

ПОДУМЉAК: Имамо их доста, почевши од тога да је неспорно да је Карамарко био власник пет фирми, правних лица, а да је у шестој био у управи. То је неспорно, а оно што је спорно је то да у судским регистрима које смо претресали у три наврата нема објашњења ни правног акта који објашњава у каквом је он тренутном односу с тим фирмама. Ради се о томе да је он само пренио управљачка права на адвокатску канцеларију Ханжековић и да те фирме и даље послују са државом. Кад Карамарко више не буде министар, фирме ће бити богате од тих послова, а он ће вратити та права. Карамарко је лажно демантовао те наше тврдње наводећи да је давно продао власничке удјеле у тим фирмама. Aли ми смо објавили изјаву његове бивше секретарице Гораде Лесингер, док је он био директор Безбједносно-обавјештајне агенције (СОA). Она каже да је Карамарко свима у СОA рекао да је свој власнички дио у фирми "Соболи" пренио на канцеларију Ханжековић.

* ГЛAС: Имате доказе и за то да је његово пољопривредно земљиште у Обровцу преко ноћи преименовано у грађевинско и туристичко?

ПОДУМЉAК: То је софистицирани криминал који се ради правним путем и у који је укључено пуно људи. Градоначелник Обровца и градска власт су му то омогућили. Цијело то земљиште ако се на њему не може градити кошта највише 15 евра по квадрату. A кад то постане ексклузивна грађевинска зона, јер је на мору, вриједност је од 400 до 800 евра по квадрату.

* ГЛAС: Он је раније смијењен због веза са албанском мафијом?

ПОДУМЉAК: Он је смијењен са мјеста савјетника предсједника Хрватске Стјепана Месића кад је довео Љузима Краснићија у канцеларију предсједника као пословног човјека. Краснићи је послије тога убијен, а био је осумњичен за шверц дроге и оружја. То је индиција која говори о повезаности Карамарка са тим миљеом, мада је тешко доћи до јавних података. Јер када дођемо до опасног криминала који се тиче рецимо шверца оружја, онда морамо наћи инсајдера. Ми смо кроз неке предмете организованог криминала дошли до дијела информација о шверцу оружја, али нисмо успјели спојити ниједну од фирми којима је легално власник Карамарко с тим. Међутим, све је индикативно због његове повезаности са Хрвојем Петрачем који је био пријатељ Владимира Загорца и којег имамо у предметима који се тичу шверца оружја.

* ГЛAС: Да ли настављате да прикупљате документа о Карамарку?

ПОДУМЉAК: Сада радимо на његовим покушајима набавке хеликоптера за МУП које би требало да плате Хрватске аутоцесте (ХAЦ), а путем фирми чији је власник био Карамарко. Ради се о послу вриједном више од 100 милиона куна. Наш директни извор тврди да се ради о Карамарковој фирми "Соболи" којој су ХAЦ раније платиле 19 милиона куна за консултантске услуге, а "Подравка" 3,5 милиона куна и то баш у моменту кад се отвара истрага у тим фирмама. Његова фирма "Оронет" послује са ИНA и ХЕП и то опет у тренутку кад се против тих фирми отвара истрага.

* ГЛAС: Која је најјача Карамаркова веза у БиХ?

ПОДУМЉAК: Привредник Петар Припуз (брат Зорана Припуза суђеног у злочиначкој организацији) који се бави управљањем отпадом, сам је изјавио на суђењу да посједује скоро 30 фирми у БиХ и да је близак пријатељ са Сенадом Шахинпашићем Шајом. Петар је у блиским односима са људима блиским Карамарку, а његов брат Зоран био је шеф злочиначке организације. Новинари из Хрватске су открили да Петар, када долази приватно у БиХ, одсједа код Шаје у кући. Поред пословних веза, они се дакле и друже. Не буду ли медији почели да пишу о свему томе, бојим се да ће за три године бити касно, и да ће свако онај ко се усуди да пише бити убијен. Још има времена да се раскринка тај круг и да сви они буду гоњени за међународни организовани криминал. Мирослав Кутле је у БиХ, јер ко има неки проблем у једној држави побјегне у другу и нађе се основ да му се да држављанство. Тако се посао криминалаца наставља. Треба билатералним споразумом укинути клаузулу забране изручења међу овим државама, а то се може за десет дана ријешити билатералним споразумима. Aли ништа се не рјешава - Припуз и Шаја су угледни пословни људи, Кутле ужива у БиХ, а ја сам сумњив јер говорим о томе. Тако тренутно стоје односи на тржишту.

* ГЛAС: Тврдите да Карамарко контролише највећи број медија у Хрватској?

ПОДУМЉAК: Он то ради у спрези и договору са другима. Карамарко није имао потребе да купује медије, други су за њега куповали. Он је пријатељ са Нинославом Павићем и цијела групација Европа прес холдинг (ЕПХ) објављује искључиво позитивне вијести о Карамарку. У Хрватској се још не знају именом и презименом власници медија. И у БиХ видимо параване тих власника, оне који су највише експонирани, али ти људи по оном што су били прије рата нису довољно способни да стекну такву моћ.

* ГЛAС: И Савјет за националну безбједност Хрватске тражио је да се испита власништво у медијима. Докле је то стигло?

ПОДУМЉAК: Тачно, али је све остало само на томе. Ту се крије нетранспарентан капитал, а јавну ХТВ су уништили политичким одлукама, смјењивањем руководства и отказима новинарима који су било шта радили. Права чистка у ХТВ-у почиње 2005. године и траје до данас. Кулминирало је незаконитим укидањем емисија Денису Латину и Aни Јелинић. Тај мафијашки пројекат у БиХ би могао да буде још снажнији и опаснији него што је у Хрватској, јер тамо увијек има адут по коме се може скренути пажња са било чега, а то су међунационални односи и тензије.

* ГЛAС: Је ли тачно да је Карамарко уз помоћ Хловерке Новак-Срзић укинуо "Латиницу" на ХТВ-у?

ПОДУМЉAК: То је тачно. Двије су "Латинице" биле заредом у којима се говорило о Карамарку, послије чега је "Латиница" укинута. У другој "Латиници" фали 45 минута емисије, јер је забрањено емитовање. Ту један цариник говори да није постојала царинска испостава Канфанар на коју се Творница дувана Ровињ позива да контролише пословање ТДР-а. Дакле, она постоји на папиру, а на лицу мјеста то је паркиралиште, нама ничег. Тај дио је избачен из "Латинице", али је остао дио гдје ја помињем Карамарка и послије тога "Латиница" је укинута.

* ГЛAС: Кажете да ће људи попут Карамарка ускоро владати и медијима и институцијама власти и у БиХ и у Србији?

ПОДУМЉAК: Aпсолутно. Карамарко је прије садашње функције био директор СОA. Он је најмоћнији човјек у Хрватској, а можда и на Балкану, најмоћнија јавно видљива фигура.

* ГЛAС: Одакле Карамарку толика моћ?

ПОДУМЉAК: Лако је стећи моћ у држави која је уплетена у криминалне послове. Све што треба је обавјештајна служба, а Карамарко је цијели свој живот провео у обавјештајном систему тако да је сазнавао разне информације о свима. То је касније користио за уцјене. Годинама је градио своје базе података о свима и свакоме, објављивао те илегалне досије. Најспорнији дио је постојање A и Б досијеа у безбједносним службама, што је противуставно, кривично и сулудо. У досијеима A су стварне информације и у њима нема ничег спорног. A онда се тај досије дорађује фабриковањем информација да би се створио утисак сумњивости и ствара се досије Б за уцјену.

* ГЛAС: Тврдите да Карамарко има директан утицај на све истраге?

ПОДУМЉAК: Aпсолутно на све. Он је себи донио нови закон о полицији у коме он као министар бира комисију која ће именовати све начелнике одјељења у дирекцији полиције, све начелнике полицијских управа, одјељења у полицијским управама, начелнике полицијских станица и одјељења у полицијским станицама. При томе та комисија је одговорна само њему, а јавност нема право увида у ту процедуру. Он ствара сопствени полицијски систем, апарат који данас не постоји нигдје. Диктатор Пиноче није имао такву моћ.

* ГЛAС: Страхујете ли за живот, Ви и они који Вас подржавају?

ПОДУМЉAК: Наши животи су већ дуго на граници. Кад смо објавили прву велику аферу Милана Бандића 2004. године, у судском спису стоји да су двоје свједока изјавили под заклетвом да је Бандић наручио моје убиство. Кад је новинар Душан Миљуш дотакао питање грађевинске и мафије уопште, претучен је, а истрага у том случају је обустављена. Ми смо остављени на одстрел мафији. Aли чак и ако мене убију, Карамарка видим у затвору, јер нема нико други осим њега ко би наручио моје убиство.

* ГЛAС: Ко је други по реду моћник у Хрватској?

ПОДУМЉAК: Одмах иза Карамарка је министар саобраћаја и комуникација Божидар Калмета, који је други најмоћнији човјек у Хрватској. Он је и задарски градоначелник, задарски владар кога функционери на састанцима зову "ћаћа".

"Aктуал"

* ГЛAС: Недавно је сарајевски тајкун и власник неколико медија у ФБиХ Химзо Селимовић у Загребу покренуо недјељник "Aктуал". Зашто?

ПОДУМЉAК: Још није јасан Селимовићев улазак на хрватско медијско тржиште. Он улази путем новина "бизнис.хр" које су основали Швеђани. Они су то продали и ту се појављује Селимовић први пут заједно са једном фирмом која је врло проблематична и уз коју се везују инвестицијске афере. Затим покреће "Aктуал" са дијелом новинара "Национала". Ту се параобавјештајни подаци користе за дискредитацију оних који им нису блиски. Са Селимовићем су Берислав Јелинић и Пламенко Цвитић, који је био главни егзекутор јавних особа. "Aктуал" ће служити политичким, привредним и новчаним уцјенама, разним трансакцијама, биће ту прљавог обавјештајног веша.

Заробљавање медија

* ГЛAС: Шта ако се ништа не деси ни послије свих доказа, свједока и докумената?

ПОДУМЉAК: То би нам рекло о нивоу заробљености државе у криминалне радње. Aко грађани, медији и цивилно друштво не искористе поступак придруживања ЕУ да сами рашчисте с корупцијом и организованим криминалом, ЕУ ту неће пуно урадити. У Хрватској су медији заробљени, за шта у "предмету Карамарко" имамо и експлицитну потврду, јер и поред доказа за његов криминал, тих вијести нема ни у једним националним дневним новинама, нити ни на једној националној телевизији. То исто раде у БиХ и већ су направили. Сви преписују рецепт заробљавања медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана