Мрзе да пеглају, перу санитарије и веш

Глас Српске
Мрзе да пеглају, перу санитарије и веш

ПAРИЗ - Европски мушкарци признају да највише мрзе да пеглају, чисте санитарије, перу веш и мијењају постељину, резултати су истраживања које је спровео француски Институт Ипсос у четири европске земље Шпанији, Италији, Француској и Великој Британији.

Чак 73 одсто испитаника признало је да мрзе, па и одбијају да пеглају. Одмах слиједи и рибање купатила које, по сваку цијену, труди да избјегне 67 одсто испитаника.

Разврставање прљавог веша и укључивање у рад веш-машине мрзи или одбија да ради 61 одсто европских мушкараца, а исто толико избјегава по сваку цијену промјену постељине, макар морали да заузврат перу под (59 одсто).

Са друге стране, мушкарци тврде да радо износе ђубре (74 одсто) и иду у куповину (67 одсто). Кулинарске способности воли да искаже њих 56 одсто, а 53 одсто тврди да им није мрско да послије тога и оперу судове.

Жене потврђују ове податке, али тврде да мушкарци много више одбијају кућне послове него што су спремни да признају. Оне тврде да чак 80 одсто њих никада не пегла, 72 одсто избјегава одржавање хигијене у купатилу, а 68 одсто не примјећује корпу за прљав веш.

Према истраживању, најмање смисла за кућне послове имају Италијани.

Резултати такође показују да чак 73 одсто жена сматра да ради више по кући од свог партнера, док се 59 одсто мушкараца вајка да би требало да се ипак мало више укључе у кућне послове.

Највише се око кућних послова свађају у Шпанији (52 одсто), а најмање у Великој Британији (42 одсто).

Као изговор што се не истичу у кућним пословима, мушкарци наводе да њихове жене то боље раде (44 одсто), да они то уопште не знају да раде (37 одсто), или да немају времена за такве послове (39 одсто).

Међу бројним мушким стратегијама избјегавања кућних обавеза је да се праве луди (59 одсто) или да обећају да сљедећи пут они то урадити (66 одсто).

Најбоље вјежбе 

Њемачки здравствени стручњаци тврде да кућни послови одржавају бољу кондицију од вјежби у теретани.

Установили су да је обављање кућних послова ефикасније него трчање по текућој траци. На примјер, они тврде да пеглање подстиче физичке активности и сагорјевање енергије активирајући довољан број мишића, те да даје боље ефекте од теретане. Наиме, изгледа да је у питању различитост кућних послова. Наводе податак да је лагано брисање прашине добро за циркулацију.

Промјена постељине на брачном кревету активира толико мишића и потроши калорија које су садржане у двије чаше шампањца. Посебан ангажман и потрошњу енергије захтијева дан проведен у обављању кућних послова и припремању јела.

Прије и послије вјенчања

Послови по кући и даље су табу тема међу мушкарцима, како у мање развијеним, тако и у земљама које се сматрају напреднијим и мање патријархалним.

Најновије истраживање Универзитета у Вирџинији показује да у већини бракова и даље постоји подјела на "мушке и женске послове", а жена чим уђе у брачну заједницу преузима улогу куварице и спремачице. Међутим, док нису у браку, мушкарци се понашају потпуно другачије.

Истраживање је показало да мушкарци који са својом партнерком живе и прије брака раде више кућних послова него кад ступе у брак. Можда је и то разлог због којег су ванбрачне заједнице све чешће у СAД, у 2006. утврђено је да на тај начин живи преко пет милиона парова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана