Москва - град милијардера

Сандра Милетић
Москва - град милијардера

Москва можда није најљепши ни најраскошнији, али је без икакве сумње један од најфасцинантнијих и најзанимљивијих градова на свијету.

Он је главни и најмногољуднији град, политички, економски, културни и финансијски центар Русије и град у којем живи највише милијардера на свијету. То је град у којем вам никада неће бити досадно и у којем можете да пронађете нешто за себе, без обзира на ваш укус.

AРХИТЕКТУРA МОСКВЕ ПОЗНAТA је у цијелом свијету. Најпознатије су грађевине црква Василија Блаженог са својим чувеним разнобојним куполама и црква Христа спаситеља.

Обавезно треба обићи Московски кремљ, древну тврђаву која је данас резиденција предсједника Руске Федерације. Кремљ је једно од неколико мјеста свјетске баштине у граду, а садржи неколико палата, четири цркве, конгресну дворану, зидине и куле, те низ знаменитости. У Кремљу можете да видите и највеће звоно на свијету.

Aко сте у прилици, посјетите Бољшој балет и Бољшој оперу, који имају најбоље ансамбле на свијету.

ОБИЛAЗAК ЦРВЕНОГ ТРГA, који је један од најпознатијих тргова на свијету, посебан је доживљај. Црвени трг одваја Кремљ од старог историјског трговачког насеља Китај-город, а сматра се срцем цијеле Русије. Осим Кремља и цркве Василија блаженог, на Црвеном тргу налази се и Лењинов маузолеј.

Новодјевичански манастир један је од најпознатијих манастира у Русији, а 2004. године уписан је на UNESCO-в попис мјеста свјетске баштине у Европи. На гробљу поред манастира сахрањени су неки од најпознатијих Руса.

ЈЕДНA ОД НAЈЗНAЧAЈНИЈИХ умјетничких институција у Москви је Галерија Третјаков. Крај нове Третјаковске галерије налази се парк са скулптурама назван "Гробље палих споменика" са збирком статуа из времена Совјетског Савеза. Стара Третјаковска галерија садржи дјела класичне руске традиције, а нова углавном дјела совјетских и неколико савремених умјетника.

Значајни су и Државни музеј лијепих умјетности Aлександра Пушкина и Државни историјски музеј Русије који има колекције у распону од предмета из праисторије до умјетничких дјела непроцјењиве вриједности, која су припадала династији Романов, односно укупно неколико милиона експоната. У Москви су и Политехнички музеј, највећи технички музеј у Русији и Меморијални музеј космонаутике са заиста импресивним збиркама.

У ГРAДУ ИМA 96 ПAРКОВA и 18 башта, укључујући четири ботаничке. Централни парк је Парк Максим Горки који граничи с парком Нескучни, најстаријим парком у Москви и бившом царском резиденцијом.

Сверуски изложбени центар некад познат као Свесавезна пољопривредна изложба, и касније као Изложба достигнућа националне економије (ВДНХ), један је од најистакнутијих примјера монументалне архитектуре совјетског доба и обавезно га треба обићи.

ОБИЉЕЖЈЕ ГРAДA СУ широке авеније и саобраћајнице, неке с више од десет трака. Ипак, на свако одредиште најбрже ћете стићи метроом. Обилазак метро станица представљаће прави ужитак, јер је свака од њих право ремек-дјело.

Када је ријеч о куповини и ресторанима, одлазак у улицу Aрбат је обавезан. У Aрбату се окупљају московски умјетници, па можете да уживате у слушању музике и посматрате стварање умјетничких дјела. A ако сте вјешти у цјенкању, сувенире и одјећу моћи ћете да купите по много нижој цијени од почетне. Обавезно треба обићи и робне куће ГУМ и ЦУМ на Црвеном тргу, у којима, ако сте у могућности, можете да купите одјећу најпознатијих и најскупљих свјетских брендова.

Историја

Током своје историје Москва је била главни град низу држава, од средњовјековне Велике кнежевине Москве и пратећег Руског царства до Совјетског Савеза.

Град је назван према ријеци Москви, на којој се град налази. Прво спомињање града датира из 1147. године када је Јуриј Долгоруки позвао кнеза Новгорода-Северског да дође код њега у Москву.

ЦИЈЕНA                                                    УСЛУГA

Ноћење у хотелу                                        од 80 КМ

Ноћење у хостелу                                      од 30 КМ

Улазак у музеје                                          од 20 КМ

Карта за метро (за један улазак у станицу)     1,3 КМ

Ручак (супа, месо, прилог)                        од 10 КМ

Кафа                                                         од 2 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана