Moрнар Попај је стварно постојао, ево како је изгледао: Имао је невјероватну животну причу

ГС
Moрнар Попај је стварно постојао, ево како је изгледао: Имао је невјероватну животну причу

Чувени Попај ће 17. јануара прославити 90. рођендан, а чувени лик је настао по несвакидашњем мушкарцу Френку Фигелу, познатијем по надимку - Роки.

Цртани "Попај" је генерацијама уназад био омиљени, а главни јунак је имао велики утицај на најмлађе, посебно на дечка, који су због њега жељели да постану снажнији. Мада већина мисли да је прича о чувеном морнару измишљена, многи се изненаде када чују да је такав човјек заиста постојао. А његова живота прича која оставља без даха била је инспирација за култно остварење.

Како је настао лик омиљеног снагатора?

Створио га је Елзи Крислер Сегар, познати дизајнер цртаних филмова који је радио за Њујорк тајмс. Наиме, Нев Иорк Тимес је замолио Сегара 1919. године да смисли нови лик из цртаног филма који ćе се појавити међу млађим генерацијама.

Сегар је био из града званог Честер у Илиноису, САД, у којем је било много занимљивих личности које би усвојио у своје цртане филмове.

Инспирација за Попаја био је Френк Фигел, кога су мештани прозвали "Роки". Френк је рођен 1868. године и емигрирао је са породицом из Пољске у Америку као млад. Већи дио свог живота радио је као бармен, а не као морнар, иако је увијек говорио да жели да плови око свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана