Молим име Нолетовог пса и број Холивуда

Нада Вранковић
Молим име Нолетовог пса и број Холивуда

Посао оператера, иако углавном захтјеван и стресан, може понекад да буде и веома забаван. Ипак, да тај посао није нимало лако обављати, показује безброј питања, захтјева и примједаба са којима се оператери разних служби у Републици Српској свакодневно носе како би корисници били задовољни њиховим услугама.

Оператери сваког дана примају на стотине позива, а неки од њих знају да буду, благо речено, бесмислени. "Који је позивни број за Холивуд?", "Како могу послати смртоносни телеграм?", "Коју службу да зовем да ми истјера осе из стана?", "Хало, ватрогасци, брзо дођите, гори ми пиле у рерни"... су само нека од питања и захтјева упућених оператерима у "м:тел" Кол центру, службама Хитне помоћи, ватрогасцима, Кол центру "Пошта Српске", центрима јавне безбједности...

Питања ријетки упућују из незнања, неки зову због опклада, а веома често бесмислена питања постављају и докони грађани који се на тај начин забављају. Ипак, они који се јаве и поред свега морају да остану озбиљни, јер некоме њихови одговори ипак много значе.

Тачност информација

- Посао оператера у "м:тел" Кол центру је захтјеван, али и веома забаван. Осим тачности тражене информације, за клијенте је веома важно да она буде саопштена у што краћем року, што је посебно изражено код информација о телефонским бројевима клијената - рекла је портпарол "м:тела" Aида Халиловић.

У намјери да одговор добију што је могуће прије, додала је, неки клијенти покушавају да објасне, односно прецизније опишу неку локацију или особу, па тиме неке ситуације могу бити и комичне.

Тако је један грађанин тражио "број Владе што пила дрва у Градишци" и сав зачуђен оператера питао: "Како не знаш Владу, то је Владо више цркве, знаш онај што има три брата", а други је требао "телефон од Боре, који клепће косе". Када га је оператер упитао како се презива тај Боро одговорио је: "па да знам не бих тебе звао". Од оператера је тражен и "број гдје се јавља живи створ" (не аутомат), јер "ја оно 066 притисни ово, притисни оно нећу да зовем".

Један је човјек тражио број таксија, али оног код "којих таксисти носе црвене кравате и бијеле кошуље и лијепо изгледају", док је други требао број "министарства за млијеко".

- Ја зовем аутобуску, она мени вели да притиснем тастер, ја то нисам купила, како могу станицу добити без тога - пожалила се једна жена оператеру.

Има и корисника који су се жалили на своју дјецу.

- Син ми синоћ узео ауто, ево вама његов број, неће мени да се јави, можда ће се вама јавити. Потрошиће ми гориво - каже корисник.

Када му је оператер одговорио да не може да га зове овај му је одбрусио: "Зашто ту онда сједиш?"

Халиловићева је навела да има и позива чији је циљ једино забава оних који зову.

- Некад је у питању и опклада, па питају "када је изграђена зграда коју смо звали Титаник, а срушена у земљотресу 1969", "који је највиши водопад у свијету", "које је најстарије дрво" и слично до питања која спадају у такозвана непотребна знања, а која сви тако радо "купимо" попут "који број патика носи Владе Дивац", "како се зове кућни љубимац Новака Ђоковића" и слично - нагласила је Халиловићева.

Додала је да су оператери обучени да на било које питање реагују смирено, професионално, без претјераног изражавања емоција, ма какве биле у том тренутку.

Неуобичајена питања, рекла је она, корисници најчешће постављају у ноћним часовима, а колико их буде у току 24 часа нико не може да изброји.

Дангубе и паничари

Већина становника смијешне, а некад и чудне позиве упућује и оператерима службе информација Кол центра "Пошта Српске".

У великом броју случајева и службе Хитне помоћи, ватрогасаца и полиције буду на мети дангуба и паничара који од оператера траже помоћ у рјешавању укрштеница, мијењања програма на телевизору, шампона у очима и слично.

Начелник Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука Нада Бањац рекла је да у једној смјени хитне помоћи ради један диспечер који је и искусни медицински техничар.

- Лажних позива има, а на основу контроле позива путем рачунара можемо закључити са којег броја се позива те неозбиљне становнике упозоримо да ћемо обавијестити полицију у случају даљег узнемиравања - изјавила је Нада Бањац.

Додаје да има доста оних који злоупотребљавају линију 124 како би водили непотребне разговоре и ометали пријем хитних позива.

У Министарству унутрашњих послова РС рекли су да не воде евиденцију лажних и смијешних позива, али сигурно да их има један одређен број.

Службе у свијету

Да оператери у РС нису једини који имају овакве проблеме, показује и то да и оператери служби разних информација у Србији, које многи називају "печуркама", свакодневно примају разноразне позиве у којима их становници питају све што им падне на памет.

Тако су им постављана питања: "Да ли сијамски близанци када напуне 18 година ваде једну личну карту?", "Да ли имате неког приватног криминалца, украли су ми ауто?"; "Да ли у Србији постоји удружење лажова?"; "Како настаје мазга?"; "Колико је убрзање гепарда?"; "Како се зове младунче нилског коња?"...

И оператери широм свијета свакодневно примају шаљиве, а понекад и прилично глупе позиве. Aмеричка служба за хитне случајеве прима дневно више од 250.000 позива које потом преусмјерава ватрогасцима, полицији или колима хитне помоћи, а број 911 зову и они који желе да се нашале или једноставно само извријеђају оператере.

Један од аутора бестселера "Најглупљи амерички злочинци" Лиланд Грегори дошао је до снимака позива које су оператери дужни да чувају и преточио их у књигу "Који број треба да окренем да бих добио 911?".

У својој књизи он нуди избор најсмјешнијих и најглупљих позива упућених служби 911 попут: "Управник хотела је викао на мене. Осјећам се повријеђено и веома понижено", "Aко почнем да губим памћење, како ћу то знати?", "Око моје куће трчи ирвас, а око врата му виси корпа са ускршњим јајима. Шта да радим?", "Испред мог прозора неко је направио Сњешка Бијелића са гротескно преувеличаним одређеним дијеловима тијела. Шта да радим?", "Помозите ми, молим Вас! Комшијин кревет сувише шкрипи"...

Оператери који се јављају на посебан број 999 у Великој Британији савјетују особе у ситуацијама за које немају телефонски број, али их често људи зову из бесмислених разлога. Оператер британске службе за кориснике недавно је примио позив од жене која је у кући имала малог паука којег се бојала сама избацити из куће. Зато је окренула број 999 и рекла да јој помогну јер је сама у свом дому.

Једна жена их је позвала усред ноћи док је била на путу према кући па је из досаде хтјела с неким попричати.

Исто тако, забринути супруг окренуо је 999 кад му је жена послије шопинга сјела у погрешан аутобус и изгубила се. Једном је мушкарцу хрчак побјегао иза ормара, док је другој особи папагај побјегао на стабло.

Исто тако, људи често зову ради временске прогнозе. Тако је један човјек питао за вријеме, јер је хтио ићи на пикник у природу.

Ко зове

Социолог Биљана Милошевић сматра да чудни, неозбиљни или на неки начин шаљиви позиви који се упућују оператерима разних служби представљају један нездрав начин хумора.

- Они који упућују такве позиве треба да се поставе у улогу оператера који на све провокације ипак морају да остану мирни и сталожени - истакла је Милошевићева и додала да се у великом броју случајева дешава да се анонимним представљањем у нечије име покушавају збијати шале са оператерима.

Она сматра да такво нешто може да ради само особа која је недорасла и незрела.

- Без обзира на године, има оних који не знају да цијене функционалност одређених институција у заједници у којој живе и генерално не препознају њихову вриједност - нагласила је Милошевићева.

Кримоловци

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) у октобру ове године регистровали су 427 позива и порука на телефонској линији и веб страници "Кримоловци", од којих је чак 145 оцијењено неозбиљним.

Санкције

У "м:телу" сматрају да не треба санкционисати кориснике који зову њихове оператере и постављају им бесмислена питања, без обзира на то с каквом су намјером позвали.

- То је дио нашег менталитета. Кол центар је ту 24 часа дневно, седам дана у седмици за наше кориснике, без обзира на то каква питања постављају - истакла је Халиловићева.

Додаје да је битно напоменути да има и провокативних питања, која садрже псовке, а не тражење информације. Истакла је да у том случају оператер има право да прекине разговор са корисником.

- Нажалост, не постоји санкција за упућивање лажних позива, јер је на одговорности становника да број полиције користе одговорно и у случају када то заиста ситуација захтијева - навели су у МУП-у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана