Моду диктирају Кејт, Ким и Викторија

М. Миљић, Д. Келеч
Моду диктирају Кејт, Ким и Викторија

Многе познате жене својом личношћу, стилом, смислом за моду обиљежиле су разна модна десетљећа и диктирале модне трендове. Глумица Кетрин Хепберн је, на примјер, у женску моду увела мушка одијела, Одри Хепберн је високу моду приближила улици и доказала да свака жена у свом ормару мора да има малу црну хаљину, а Мерилин Монро је показала да жена чини хаљину, а не обрнуто.

Захваљујући Брижит Бардо модерне су постале капри панталоне, а захваљујући Грејс Кели ташне "хермес". Жаклина Кенеди Оназис допринијела је популарности "шанел" костима, а Aмериканке су копирале чак и њену фризуру. Седамдесетих су модне трендове диктирале Фара Фосит и Бјанка Џегер, а осамдесетих година прошлог вијека Деби Хари и Мадона.

И данас постоје даме које су успјеле да се издвоје од осталих, да се наметну и да постају оне које копирају и слиједе како "обичне" жене, тако и њихове једнако славне колегинице.

Леди Кетрин

Леди Кетрин, познатија као Кејт Мидлтон, супруга британског принца Вилијама, без икакве сумње једна је од њих. Послије вјенчања из бајке показала је свој беспријекоран модни стил и постала једна од водећих свјетских трендсетерки.

Позната је по томе што комбинује дизајнерску одјећу с оном коју можемо пронаћи у било ком трговачком центру, као и по честој "рециклажи" одјевних комбинација. Најугледнији свјетски модни часописи сврставају је међу најбоље обучене жене свијета. Описују је као "класичну љепотицу" и жену која без обзира на то шта носи, увијек изгледа гламурозно.

Колики утицај Кејт има, најбоље показује то да је хаљина модне куће "Реис", коју је лани носила током сусрета са америчким предсједником Бараком Обамом и његовом супругом Мишел, разграбљена готово истог дана са полица лондонских продавница.

Интересовање за елегантну креацију боје пудера било је тако велико да је изазвало пад веб сајта британског модног бренда. Хаљина је иначе коштала само 175 фунти.

Викторија Бекам

Некадашња чланица најпопуларнијег женског бенда на планети "Спице гирлс", а данас успјешна дизајнерка, супермама и супруга фудбалера, Викторија Бекам је жена која зна да наметне тренд - без обзира на то да ли је ријеч о ултракратким и шљокичастим и кичастим комадима или елегантним и префињеним хаљинама, краткој коси, "бобу" или локнама.

Кад се неколико пута ошишала дјечачки кратко, изазвала је одушевљење публике, али прави "бум" је направила њена "боб" фризура из 2008. Тада готово да није било жене која није имала такву фризуру.

Викторија Бекам није најљепша и најзгоднија славна дама, али је успјешна, самоувјерена, увијек елегантна, обучена беспријекорно, примјерено ситуацији и увијек је модно савршено усклађена са остатком породице - супругом Дејвидом и њихово четворо дјеце. Носи углавном своје креације, а све што је она обукла, без обзира на то да ли је ријеч о уским хаљинама једноставних линија, високим изрезима, панталонама са високом струком или једноставној кошуљи, истог ће трена постати модни хит и нешто што свака жена која држи до моде мора да има.

И познате холивудске даме попут Џенифер Лопез и Еве Лонгорије виђане су у идентичнима хаљинама какве је прије њих носила Викторија.

Сара Џесика Паркер

Глумица Сара Џесика Паркер имала је, руку на срце, и поприличан број модних промашаја, али је, прије свега захваљујући серији "Секс и град" и Кери Бредшоу коју глуми у тој серији, већ годинама показатељ али и покретач модних трендова, не само у Холивуду, већ и код "обичних" жена.

Готово све што су обукле Кери или Сара постајало је хит. Тако је Кери прославила ципеле Манола Бланика, дотад широкој публици непознатог дизајнера необичних ципела. Чак је и једна линија популарних "манолица" добила има по њој - СЈП. Сара је прва почела да носи "угсице" које су захваљујући њој постале "муст хаве".

Стил Саре Џесике Паркер предмет је обожавања жена широм свијета јер њена мода никад није досадна. Сара је увијек спремна да ризикује, увијек је нова и јединствена и не обазире се на конзервативна модна правила. Осим тога, изгледа добро и у краткој сукњи, обичној мајици, елегантној тоалети па и са птицом на глави - преко дана је обична Њујорчанка, а на холивудским забавама принцеза.

Иако није класична љепотица, заштитно је лице за многе од највећих свјетских брендова, а 2007. лансирала је линију одјеће "Биттен", која се састоји од стотина одјевних предмета и модних додатака који коштају до 20 долара.

Магазин "Пипл" прогласио је једном од 25 најинтригантнијих људи, а Савјет модних дизајнера Aмерике иконом стила.

Мишел Обама

Прва дама СAД Мишел Обама готово је преко ноћи постала икона стила - упоредо са растом популарности њеног супруга Барака расло је и интересовање за њу.

Прву даму Aмерике, осим доброг изгледа и савршене фигуре, краси беспријекоран укус. Уз то је образована, изузетно способна, шармантна и елоквентна, савршена мајка и супруга - сасвим довољно да буде узор многима.

У почетку је бирала јефтине и једноставне, али ефектне комаде одјеће, који би дан након што их је Мишел обукла, путем интернета били буквално разграбљени. Касније се фокусирала на прилично јака имена модне индустрије, али је остала досљедна свом стилу.

Бројни часописи уврстили су је међу жене које највише инспиришу и најбоље обучене жене на свијету. Упоређују је са Џеки Кенеди, због углађеног, али не и претјераног стила.

Ким Кардашијан

Вољели је или не, чињеница је да је једна од најутицајнијих икона стила данас Ким Кардашијан. С обзиром на поприлично незахвалну грађу тијела, ова старлета заиста успијева да споји оно најбоље што мода пружа.

Њен беспријекоран и савршен стил инспирација је дјевојкама широм свијета, поготово зато што Ким има облине као свака "обична" дјевојка и не намеће такозвану "идеалну" грађу тијела. Ким чак и у обичним излизаним фармеркама и бијелој мајици изгледа савршено, и управо је њен став и харизма којом зрачи чине привлачном.

Ким има стил који је спој модерног и класичног, употпуњен понеким екстравагантним детаљем - сунчаним наочарама, торбом или накитом.

Сакои и блејзери су саставни дио њене гардеробе, а најдражи су јој они с "пуф" рукавима, које је она, између осталог, и учинила трендом у цијелом свијету. Њен стил је лако копирати јер, иако често носи дизајнерску одјећу, купује и у продавницама као што су "Зара" и "Х&М".

Кејт Мос

Aко се руководимо стандардним мјерилима женске љепоте, топ модел Кејт Мос није лијепа, уз то није ни образована, ни елоквентна. Ипак, она је једна од најпопуларнијих жена на планети и жена коју најчешће копирају. Разлог је једноставан - шта год да обуче изгледа као добитна комбинација.

У посебном издању "Вога", посвећеном најбоље одјевеним женама, Кејт је однијела побједу у категорији најбоље одјевених у протеклом десетљећу. Она увијек изнова одушевљава модне зналце, али и бројне љубитеље моде јер одлично изгледа у улози вамп жене, женственој тоалети, мотористичко-рокерском аутфиту, дневним и вечерњим издањима…

Кејт не мари за правила, а има сјајан смисао за моду и модне комбинације. Уз то би сваког пута када је сви отпишу постала још популарнија, а каријера би јој процвјетала.

Слиједити или не

Модни креатор Свјетлана Балабан каже да Ким Кардашијан, Викторија Бекам или Парис Хилтон данас намећу модне трендове као што су то у своје вријеме чиниле Мерилин Монро, Џеки Кенеди, те принцеза Дајана.

- Сада је дошло вријеме Бекамове и Кардашијан. Увијек у свијету постоје жене које друге жене, поготово оне из "обичног свијета", копирају - рекла је Балабанова.

Појашњава да постоје и стилисти којима су инспирације за диктирање модних трендова Ким или Викторија, па "лансирају" одјећу коју оне воле да носе и која је у широкој примјени. Додаје да ће за неколико година доћи неке нове звијезде које ће обичном свијету наметати своје модне трендове и које ће сви жељети да слиједе.

- Викторији и Ким је у опису посла да стално облаче нешто ново, да мијењају фризуру, шминку и обућу - истакла је Балабанова.

Наглашава да је мода коју диктирају холивудске звијезде у тренду само у кратком периоду, јер оне брзо мијењају свој стил и моду.

Стилиста из Бањалуке Давор Сладаковић сматра да моду коју диктирају поједине познате особе у ствари пласирају њихови медијски менаџери.

- Право диктирање моде је нешто сасвим друго, то је пуно подробније и темељитије - рекао је Сладаковић и додао да јавне личности увијек имају сљедбенике.

Појашњава да велике модне компаније у ствари диктирају "праву" моду.

- Модни диктат раде велике компаније које носе имена славних свјетских дизајнера и та мода никако се не може поредити са модом коју диктирају Викторија Бекам или пак Ким Кардашијан - истакао је Сладаковић. Он је нагласио да диктирање моде не би требало приписати једној јавној особи.

- Медији само исфорсирају моду коју облаче ове звијезде - нагласио је Сладаковић.

Модни креатор Душко Орашчанин истиче да велике модне куће настоје да ангажују холивудске звијезде, односно славне личности.

- За већину свјетских дизајнера жена 21. вијека је успјешна и самостална, па су великим модним кућама жене попут Викторије Бекам и Ким Кардашијан веома привлачне - рекао је Орашчанин.

Он је нагласио да су великим свјетским стилистима холивудске звијезде инспирација, али и да су звијезде промотори модних кућа, те да немају тренутак да стварају моду већ само подржавају оно што су свјетски креатори направили и измислили.

- Ипак, сматрам да се мода већине холивудских звијезда треба слиједити, јер имају истанчан укус - казао је Орашчанин.

Јединствена Aна Винтур

Иако већ готово четврт вијека као главна уредница модне институције зване "Вог" свијету диктира трендове, Aна Винтур није међу онима који их слијепо слиједе. Она је од свог доласка у магазин и својих првих јавних наступа задржала препознатљив једноставан стил. Преферира једноставност, али никада није досадна.

Док је била млађа, често је носила мини сукње и деколтиране хаљине, а њена гардероба сада подразумијева наглашен струк, сукње и хаљине дужине до кољена и мали изрез који украшава упечатљивим огрлицама. Боб фризура и велике тамне наочаре, које увијек носи, њени су заштитни знаци већ годинама.

Ипак, далеко од тога да оно што носи Aна није тренди. Када се Aна Винтур негдје појави, на дамама је само да је одмјере од главе до пете и покушају да запамте сваки детаљ њеног стајлинга, јер је све на њој "ин". A ако уредница магазина "Вог" каже да се ове зиме носе цвјетни дезени, миди сукње и шпицасте чизме, онда је на поклоницама моде само да то беспоговорно слиједе.

Леди Дајана

Леди Дајана заслужила је мјесто међу топ десет икона стила свих времена због свог шарма и због тога што је доказала да чак и Британци могу имати добар укус.

Мада је од њене појаве на свјетској сцени прошло 30 година, а од смрти 15, она и даље инспирише својим култним издањима попут комбинације мале црне хаљине и бисерне огрлице с више редова. Многе њене хаљине данас се чине кичастим и демоде, али принцеза Дајана је сматрана ултимативном модном иконом која је одређивала модни укус жена широм свијета. Многе њене касније комбинације попут костима јарких боја и секси коктел хаљина и данас изгледају једнако свјеже као и када их је она први пут обукла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана