Модерна техника у служби полагања испита

Жељка Добрић
Модерна техника у служби полагања испита

Некада је вриједјело правило да факултет не заврши искључиво паметан човјек, већ упоран. Ново вријеме донијело је и нова правила.

Да би један просјечан студент добио одличну оцјену уз сасвим мало знања и мало реторичке способности, потребно му је: између 50 и 500 марака, мобилни телефон марке NOKIA, и један паметан или више способних суфлера.

"Бубицу", све популарнији уређај за полагање испита, без проблема студент може да набави или изнајми преко огласа, Интернета или добро упућених познаника.

"Бубица" је звучник који се стави у ухо, а сигнал прима од "handsfree " уређаја који студент стави око врата и који је спојен на мобилни телефон или воки-токи. Студент свог суфлера чује преко "бубице", а овај њега преко изузетно осјетљивог микрофона.

Уређај је изузетно малих димензија (2 x 3 x 8 мм) и анатомског облика, па ју је немогуће примијетити у уху. Батерија траје до 15 часова емитовања и можете је купити код сваког бољег часовничара за мало новца.

Комуникација је потпуно прикривена, а ако се обавља преко мобилног телефона, удаљеност између саговорника практично је неограничена.

Уколико вам се свиди идеја да испит положите уз помоћ "оригинал NOKIA бубе" добављача ћете пронаћи на огласним странама новина. Он за уређај гарантује "супер тајну комуникацију", а ви бисте за тај ужитак морали да издвојите између 50 и 300 евра.

Иако нису жељели да нам се представе или су прекидали вези на прво помињање "Глас Српске", информације смо од неких ипак добили.

- Уколико купујете бубицу , кошта 300 евра, а изнајмљивање је 200 евра. Комуникација је заиста врхунска, а удаљеност са које можете да комуницирате са суфлером практично је неограничена - увјеравала нас је мушка особа са друге стране жице.

Како нам је објаснио, "бубица" може да буде и јефтинија уколико угради кинеске дијелове.

- Aли онда може и да закаже на испиту, а и сами знате колико је битно да издржи у правом тренутку - објаснио је наш саговорник.

Својим сталним муштеријама, како је казао, даје и повољност. Умјесто 100 марака, колико кошта прво изнајмљивање "бубице", свако сљедеће треба да плате свега 80 марака, а батерију за уређај добију гратис.

Наш други саговорник "кинеску бубицу" нудио нам је за 200 марака, али и могућност да је изнајмимо за 50 марака.

За куповину стандардне "бубице" требало би издвојити 400 марака, а за ону вишег квалитета 500 марака.

На питање колико мјесечно прода оваквих уређаја и колико заради, одговорио је кратко: "Продам довољно".

Професор филозофије на Филозофском факултету у Бањој Луци Зоран Aрсовић, рекао је да је преписивања на факултету увијек било, али да се он није сусретао с овом "савременом методом".

- Ријетко ће студент изабрати најтежи пут, који је за њега и најбољи, а то је да добро научи градиво. Студенти се настоје снаћи, јер човјек има ту потребу да иде лакшим путем, све док не види да не може више тако или не сазри, па схвати шта му је заиста потребно и битно - рекао је Aрсовић.

Студенте не осуђујем због тога, тврди Aрсовић, "јер шта добро могу да науче из окружења, када ничег доброг нема".

- Сада је постало нормално да знање ничему не води, да нека друга врста сналажења помаже у животу и да нико неће да се намучи ни за шта - рекао је Aрсовић.

Он тврди да се у чињеници да студенти посежу за лакшим методама за постизање свога циља огледа дух данашњег времена и да такво понашање ни мало не чуди.

- Такви су нам и политичари. Махом су необразовани, што свакодневно може да се види на телевизији. Један сегмент таквог друштва управо су они, други су данашњи менаyери, међу њима су и студенти, али и многи други - рекао је Aрсовић.

Иако је преписивања било и раније, тврди Aрсовић, није могло да се деси да студент испит положи само на основу тога јер је писмени дио би само сегмент испита.

Он истиче да се код нас болоњски процес проводи у неодговарајућим условима, групе студената су велике и професор не може да их испитује усмено, па настаје "зло ненадокнадиво".

Aрсовић тврди да такав рад "дебилизује сазнање, али и самог човјека".

- Дугорочно гледано, оваква ситуација ће обезвриједити факултет. Без контакта очи у очи нема полагања испита, јер и ја морам да оправдам оцјену коју сам дао - рекао је Aрсовић.

Он сматра и да је већ годинама факултет социјална установа и да немамо нити једног занимања које сутра чека посао, те да нам се дјеца, макар и преписујући како би положили испит, школују упразно.

Психолог Срђан Пухало истакао је да прије свега мали број студената може да издвоји 600, па и 50 марака за "бубицу" и да је кључно питање шта студенте натјера на такав поступак.

- Не бих да сав терет свалим на студенте, на њихов безобразлук или неучење, јер је могуће да за таквим методама посежу из очаја и ради тога што заиста не могу да положе испит - рекао је Пухало.

Како каже, по њему је много лакше учити него "жртвовати 600 марака и дугорочно гледано, своју каријеру" да би испити олако био положени.

- Данас нам се знање мање вреднује, па сама та инфлација знања доводи до тога да се студенти одлучују за лакши пут студирања - рекао је Пухало.

То што студенти преписују и при томе користе предности времена у коме живе, тврди Пухало, не чини их лошим људима.

- Сигурно је да нису све испите положили преписујући нити значи да ће се увијек провлачити кроз живот и у друштву - сматра Пухало.

Он је додао да проблем нашег друштва није то што студени препишу па положе по неки испит, већ је проблем "негативна селекција и то што не цијенимо добре студенте".

Када се црта подвуче и саберу рачуни, чини се да је новац за "бубицу" или неко друго помагало за преписивање најмањи проблем, већ је мука пронаћи вриједног суфлера, који би продао своје знање.

Камера у дугмету и оловци 

Захваљујући модерној техници, на испит студент може да понесе и камерицу скривену у оловци или у дугмету. На Интернет страници www.bubice.net дат је детаљан опис начина на који се користи та опрема као и контакт телефони за набавку.

- Унутар оловке којом на испиту можете и писати, налази се минијатурна камера која снима све што желите. Пренос је бежичан од камерице у оловци до лаптопа или LCD екрана. У комплету са бубицом испити се рјешавају изузетно лагано - објашњен је начин коришћења оловке са камером.

Да бисте користили камерицу сакривену у дугмету, морате прилагодити и одјећу за испит.

- Камерица скривена у дугмету – исти принцип рада као оловка камерица, само што у овоме случају камерица је са дугме сочивом и ставља се умјесто вашега оригиналног дугмета на кошуљи - стоји на Интернет страници.

Коришћење опреме коју нуде, са полагања испита, на овој страници проширили су и на "пословне састанке и секјурити операције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана