Моћнији од Медведева

Миленко Киндл
Моћнији од Медведева

Игор Сечин је потпредсједник руске владе задужен за енерго-металску индустрију, ону која Европи доставља гас - или га понекад не доставља

Дјелујући у медијској завјетрини типичној за бившег КГБ-овца, важи за неслужбеног вођу конзервативног војнообавјештајног клана у Кремљу и око њега, заинтересованог за снажнију државну контролу економије.

Зову га још и "Сиви кардинал" односно "Ришеље", "Дарт Вејдер"... Након што је управљао комадањем "Јукоса", нафтне мегакомпаније некад најбогатијег Руса, а данас сибирског робијаша Михаила Ходорковског, Сечин је постао страх и трепет руских олигарха који наводно чине све да им се Путинов помоћник за кључне сфере не почне занимати за послове.

Он је водио гасне ратове с Украјином. Оперативни домети сежу му далеко изван граница; некадашњи совјетски војни преводилац у Мозамбику аутор је обновљених партнерстава с Венецуелом и Кубом.

Протеклих дана Сечин је, међутим, изненада постао особа којом се истовремено баве руски и инострани медији. Дао је, између осталог, велики интервју Ројтерсу који је схваћен и као покушај премоделирања узнемиравајућег имиџа који се око њега створио.

- То ми је као нешто из свијета митова и легенди. Једноставно није озбиљно, није озбиљно неком пришити етикету - одговорио је Сечин на питање да ли је он заиста вођа наводног кремаљског клана названог "силовики", који Путин, према неким аналитичарима, настоји да држи под контролом како би дао простора "технократама" ближим свом протежеу на предсједничкој позицији, Медведеву.

Иако дјелује много старије, искусни и доказани "специјалац" има тек 49 година и до сада се није опробао у интеракцији с јавношћу, нацијом или бирачима. На питање како би желио да га описују, Сечин одговара:

- Нормални грађанин требало би да буде патриота. Поштена особа, професионалац ако радиш у влади и ефективан, то је све.

У разговору за Ројтерс Сечин је отклонио тезе да га његова убјеђења, окружење и дужности конфронтирају с Медведевљевом визијом модернизације руске економије и државе у цјелини.

Исто тако, у интервјуу "Извјестији" оповргао је да трговање гасом са Европом схвата као инструмент за политички притисак, устврдивши да Русија по том питању мора бити одговорна према Европи.

Неки посматрачи објашњавају да у Кремљу испробавају разне технике односа с јавношћу, помно анализирају Путинове и Медведевљеве наступе и потезе те одјек јавности који су изазвали.

Интензивно експонирање Сечина протеклих дана можда је још један мали експеримент Кремља, испипавање терена за Сивог кардинала. С друге стране, може бити ријеч о још једној проби с "подјелама улога" о којима су писали неки аналитичари: Медведев као "добар полицајац" и Путин као "опасан полицајац".

Према до сада виђеном, Сечин ту долази као "веома опаки полицајац" који онда, опет, чини да онај "опасни полицајац" бирачима изгледа умјеренији и прихватљивији.

Премијер

Неки медији спекулишу могућношћу да се у руском врху формира тријумвират ("Форбс" је још лани на листи најмоћнијих људи свијета Сечина ставио испред Медведева) те да би у будућим рокадама руски "Ришеље" могао претендовати, рецимо, на позицију премијера. Сечин увјерава да је тако нешто немогуће "из објективних и субјективних разлога".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана