Моћ као највећи афродизијак

Јасмина Перишић
Моћ као највећи афродизијак

"Моћ је највећи афродизијак", овако је једном приликом дипломата седамдесетих година Хенри Кисинџер објаснио своје успјехе са женама. Либерални историчар Лорд Актон забиљежио је један од својих познатих афоризама "Моћ има тежњу да квари људе, а апсолутна моћ квари их непоправљиво".

Између ова два става има довољно простора да се један просјечан владалац ода ужицима. Колико су велики државници имали успјеха код жена и да ли је то утицало на њихову каријеру најбоље показују неки од сљедећих примјера.

Наполеон Бонапарта - освајач романтичног срца

Наполеон је почео као обични артиљеријски официр, а већ у својој 30. години загосподарио је Француском. Два пута се женио и током бракова имао је, колико је потврђено, армију љубавница. Код жена је волио мале шаке и стопала, а велики мираз. Прва његова жена била је Роз де Боарне, познатија као Жозефина, бивша грофица великог промискуитета.

Наполеон је без обзира на искуство, цијелог живота био плашљив када су жене  у питању. Неки су нагађали да његова прва љубавна искуства и нису била хетеросексуална. Најбољи друг у војној академији био му је згодни племић хомосексуалног опредјељења. Сам Наполеон признао је једном приликом да су његова пријатељства са мушкарцима почињала прво физичком привлачношћу.

Био је опсједнут златокосим младим царем Александром И. Кад су се први пут срели на обали ријеке Тилзит, узвикнуо је "Ово је Аполон". Послије је писао Жозефини: "Да је жена, учинио бих све да постане моја љубавница". Иако су Наполеон и Жозефина имали брак пун невјерстава са обје стране, њихова љубав била је велика.

Пошто није могла да му подари насљеднике, Наполеон ју је оставио због друге жене. Да нису могли једно без другог потврђују њихова повремена виђања и током његовог другог брака, а лили су сузе радоснице сваки пут кад би се видјели. Наполеон, никада није преболио Жозефину. Брао је љубичице из њене баште и чувао их све док није умро. И данас су његова писма упућена Жозефини међу најљепшим изјавама љубави које је један мушкарац написао.

Адолф Хитлер - тиранин склон млађим женама

Био је апсолутни диктатор Њемачке од 1934. до 1945, с насловом Канцелара. Хитлер је био неожењен до претпосљедњег дана свог живота. Када је постао фирер, изјавио је: "Посветићу сву своју енергију Трећем рајху и зато нећу да заснивам породицу."

За његов љубавни живот карактеристично је да је увијек имао односе само са малољетним дјевојкама. О малољетним дјевојкама Хитлер пише: "Нема ничег љепшег него одгојити нешто младо. Дјевојка од 18, 20 година податна је попут воска."

Прва позната Хитлерова љубав датира из 1925, а ријеч је о шеснаестогодишњој Марији Раидер која је због њега покушала самоубиство.

Сљедећа љубав била је седамнаестогодишња Гели, кћерка Хитлерове полусестре. Гели је због њега извршила самоубиство, а сумња се да је разлог томе претјерана настраност на коју је тјерао у интимним тренуцима. Соба у којој је починила самоубиство на Хитлеров захтјев остала је нетакнута и нико није смио унутра.

Након Гели нова љубав била му  је седамнаестогодишња плавокоса Ева Браун, која се због Хитлера два пута покушала убити, а трећи пут је то учинила заједно с њим 1945. Два дана прије него што ће извршити самоубиство, оженио се Евом Браун, која је од њега била млађа двадесет три године. У претходних шеснаест година, била му је само љубавница.

Први пут су се срели 1929. године, када је Нацистичка партија добила мјесто у парламенту, а Хитлер имао четрдесет година. Током посјете свом личном фотографу Хајнриху Хофману, изненадио га је призор младе, живахне дјевојке. Била је то Ева Браун, која је тада имала седамнаест година. У посљедњим годинама свог живота, Хитлер је највише времена проводио са њом.

У приватном животу Хитлер није био ексцентричан и опасан човјек какав је био иначе. О Еви се старао веома брижно и према њој је увијек био искрен. У то вријеме је врло мало људи знало за Еву, јер је сам Хитлер одлучио да њихову везу држи у тајности. Када је 30. априла 1945. године Берлин пао у руке Совјетима, могло се видјети како савезничке снаге излазе из Хитлерове резиденције. Хитлер је, као и обично, ручао са својим најближим сарадницима. Појавила се и Ева, у црној хаљини.

- Ја и моја супруга ћемо извршити самоубиство. Молим вас да наша тијела спалите послије смрти. Не желим да завршим као експонат у неком руском музеју - рекао је Хитлер.

Бенито Мусолини -  сурови Казанова

Требало је проћи много времена да Бенито Мусолини постане успјешан код њежнијег пола. Није то баш одувијек текло глатко, чему је, изван сваке сумње, највише допринијела његова филозофија која се одликује у реченици: "Маса, као и жена, створена је да је силујете". Ову теорију потврдио је у свом родном селу Довији 1901. године, када је силовао младу комшиницу Вирџинију Б.

"Обљубио сам је, извријеђала ме је кроз сузе и рекла да сам јој украо част. Не поричем. Али о којој ми то части говоримо?". У међувремену, завео је и дјевојку која му је постала законита супруга, Ракел Гуиди.

- За њу готово никад нисам имао љубави. Само тјелесну привлачност. Била је лијепа дјевојка, сочна, добро грађена и како се оно вели, фин комад жене. Никад међу нама није било ни разумијевања ни комуникације - рекао је једном приликом Мусолини.

У његов живот 1932. године ушла је жена с којом ће и скончати, Клара Петаци. Бенито се потом враћа у вилу "Торлонија" гдје га чека супруга Ракела, иако су им односи гори него икад. Мусолини је, наиме, бијесан, јер је посумњао да га је супруга преварила. Мртав хладан, овако је своју љутњу објаснио Клари Петаци: "Наравно, врло сам се лоше односио према њој. Правио сам дјецу ван брака, имао љубавнице, али ја имам олакшавајуће околности. Кад се све зброји и одузме, мушкарац као што сам ја, који има толико прилика... Како да не кривуда? Сви мушкарци варају жене, чак и синови бријача. Сви, без изузетка. Ја бар имам изговор."

Иако свјесна с киме има посла, Клара је једном приликом од Мусолинија тражила доказ љубави у облику  вјерности. Наравно да је није добила, што јој је отворено рекао сам Дуче.

"С колико сам их био? Прво вријеме кад сам био у Риму, у хотелу је константно била кошница жена. Био сам са четири на дан. Идеја да бих могао припадати једној јединој жени била ми је незамислива. У једном сам раздобљу имао чак четрнаест љубавница".

Тито - хедониста и заводник префињених манира

Помало хедониста, врло елоквентан и префињених манира, стекао је статус великог заводника. Рускиња Пелађија Денисовна Белоусова (Полка) била је прва Титова супруга. Упознали су се док је он био војни заробљеник у Сибиру. Вјенчали су се 1919. године када она још није била ни близу пунољетства, након чега одлазе у Хрватску гдје Полка рађа троје дјеце, од којих је преживио само Жарко.

Након што је Тито осуђен на вишегодишњи затвор због комунистичких активности, разводи се од Тита о чему га је обавијестила писмом. Двадесет година млађом њемачком комунисткињом Луцијом Бауер оженио се 1936. године. Разлог за брак је наводно био тај што је Броз имао превише обавеза и није се могао довољно посветити сину Жарку који је био проблематичан младић. Луција је стријељана у московском затвору Лубјанка након што ју је Стаљинова тајна полиције оптужила да је њемачки шпијун.

За овај брак јавност је сазнала прије неколико година из приложених докумената руске архиве на једној београдској изложби. Сљедећа госпођа Броз била је Херта Хас, богата словенска Јеврејка. С Титом се упознала 1937. године у Паризу када је као курирка из Загреба у француску престоницу донијела фалсификоване пасоше за шпанске војнике. Ипак, везу су почели тек након двије године и убрзо су се вјенчали у Загребу.

Недуго затим, Тито по задатку одлази у Београд гдје почиње везу с Даворјанком Пауновић, због које оставља трудну супругу. Посљедња Валтерова законита супруга, Јованка Будисављевић, 32 године млађа Личанка, са официрским чином мајора, била је најпознатија и најекспониранија његова супруга. Вјенчали су се 1952. године. Наводно је имала је високе политичке и државничке амбиције. Јавности су познате и посјете уважених свјетских дама Титовој љубавној резиденцији на Брионима као што су Софија Лорен, Ђина Лолобриђида, Елизабет Тејлор.

Поред ових контроверзних државника, било је и оних који су иако вође немилосрдног режима попут чилеанског генерала Пиночеа, били нарочито вјерни супружници. Пиноче је један од ријетких политичара познат по томе да никада није погледао другу жену осим сопствене. Размислите о томе. Ви сте диктатор. Владате милионима људи. Ваши налози се извршавају. Искушење да користите ову неограничену моћ мора бити огромно.

Фидел Кастро

Вјеровали или не, највећи број жена у свој кревет није одвукао чувени Франческо Казанова, него кубански државник Фидел Кастро, који је, наводно, спавао са 35.000 жена, а своје "жртве" је током 40 година проналазио на плажама Хаване. Он је сваког дана спавао са двије жене - једном за вријеме ручка, а другом за вријеме вечере. Само понекад водио је љубав и за вријеме доручка.

Умрли на најљепши начин

Да је доста великих љубавника међу војсковођама и државницима, најбоље говори чињеница да је неке од њих смрт затекла у кревету, у наручју љубавница. Атила - Бич Божији умро је у кревету у загрљају љубавнице а исту судбину имао је и Папа Лав VIII поглавар римокатоличке цркве (963-965), као и француски предсједник Феликс Фор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана