Млади амерички војници у опасности, дижу руку на себе

Глас Српске
Млади амерички војници у опасности, дижу руку на себе

У америчкој армији се посљедњих година повећава број самоубистава, поготово међу војницима који су ангажовани у ратним подручјима у Ираку и Aвганистану. У Пентагону је одлучено да се спроведе велико истраживање, како би се, на научној основи, утврдили узроци ове појаве и помогло онима који су склони томе да дигну руку на себе.

Команда копнене војске је, како јавља Глас Aмерике, обезбиједила 50 милиона долара за истраживање које ће обухватити пола милиона војника, како би се утврдили узроци који најчешће доводе до самоубистава.           

Петогодишње истраживање спровешће Национални институт за ментално здравље у које ће се укључити високи стручњаци са неколико престижних универзитета. Вјерује се да ће то бити од користи и за цивиле, потенцијалне самоубице.

Број самоубистава се повећава из године у годину и већ је попримио забрињавајуће размјере. У 2007. години у копненој војци било је 115 самоубистава, а у 2008 - 139. Тај тренд је настављен и у овој години и могао би да достигне рекорд. У првих шест мјесеци су 92 војника дигла руке на себе.

Војска је и досад покретала програме за обуку официра и војника, како би зауставила плиму самоубистава. Aли, те акције нису дале очекиване резултате.

- Самоубиство је у ствари врх санте леда. Новим истраживањем сазнаћемо много о подложности и ризицима за самоубиство, односно на који начин да сузбијемо ту појаву. То је нешто што је потребно цијелој земљи, а не само војсци - објашњава директор Националног института за ментално здравље др Томас Инсел.

Повећање броја самоубистава многи у војсци и изван ње приписују стресу због учесталог слања војника у ратне зоне у којима су припадници оружаних снага свакодневно изложени опасностима. На то утиче и одвојеност од породице, као и други фактори, показују досадашње анализе стручњака.

Др Роберт Урсано, који ће руководити новим истраживањем, истиче да све те узроке треба и научно провјерити. Он каже да би истраживачи са универзитета Колумбија, Харвард и Мичиген, који ће бити ангажовани на овом пројекту, требало да утврде све узроке који доводе до тога да млади људи дижу руку на себе. То ће, како наглашава, сигурно помоћи и цивилима који су склони самоубиствима.

У склопу истраживања у сљедеће три године биће интервјуисани сви нови регрути Копнене војске, односно 250.000 војника. Под лупом ће се наћи и старији војници и официри.

Посебна пажња биће посвећена онима који су већ покушали самоубиство. Биће контактирано и са члановима њихових породица и пријатељи, како би се проникло у све узроке који доводе до тога да неко дигне руку на себе.

Центар за смањење стреса

Независно од овог истраживања, које ће трајати пет година, у копненој војсци отварају центре за смањење стреса и стручно савјетовање у настојању да се смањи број самоубистава. Они покушавају да помогну војницима, прије свега онима који су ангажовани у ратним зонама у Ираку и Aвганистану, који су изложени различитим стресовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана