Младенци све старији

Aгенције
Младенци све старији

Све више мушкараца и жена због студирања и стварања каријере, несређеног стамбеног питања или лошег социјалног стања оклијева са ступањем у брак.

 

Тако из године у годину у Српској све старији младенци стају на "луди камен", а слично је и у другим земљама.

Док је средином педесетих највећи број новопечених парова имао између 20 и 24 године, данас је та граница знатно промјерена, а парови се све касније одлучују и да постану родитељи.

Статистике

Према званичним статистичким подацима, тренутно мушкарци у први брак ступају са 29,5 година, а жене са 26,1 годином. Од 1998. године просјечан број година за жене које први пут ступају у брак до данас се повећао за скоро двије године, а код мушкараца за годину.

Највише оних који су се одлучили за брак током 2011, њих 2.185, имало је између 25 и 29 година, а слиједе они између 30 и 34 године, којих је било 1.381. Занимљиво је да се лани вјенчало више од 200 мушкарца и жена који су имали више од 55 година.

- У посљедњих 12 година број склопљених бракова пао је за 2.200, јер су током 2000. године склопљена 8.003 брака, а прошле године 5.802 брака - подаци су Завода за статистику Српске.

Једна од посљедица све каснијег ступања у брак је и каснија доб рађања првог дјетета што, према оцјени демографа, директно утиче на смањење наталитета.

При рођењу првог дјетета мајка сада у просјеку има 26,3 године, што је скоро пола године више него 2010.

Разводи

Док се све више смањује број склопљених бракова, број разведених расте. Статистика показује да се млади данас све теже одлучују на ступање у брак, али се зато много брже одлучују за развод.

Крајем 2000. године забиљежено је 749 разведених бракова, док се прошле године 886 парова одлучило за развод. Највећи број развода прошле године забиљежен је у Бањалуци 149, Бијељини 96, Приједору 70.

Регион и свијет

Подаци посљедњег истраживања, објављени у публикацији "Жене и мушкарци у Србији", показују да мушкарци први брак закључују са просјечно 29,8 година, док се жене за улазак у "брачне воде" одлучују са 26,6 година.

И у Црној Гори је све мање склопљених бракова, али и развода, док су младенци све старији.

У 2011. години младожења је у просјеку имао 31,1 годину, а невјеста 27,1.

Према подацима британских стручњака, жене данас улазе осам година касније у брак него што су то чиниле њихове мајке.

Стручњаци са универзитета Манчестер истичу да је 2000. године просјечна доб за склапање брака била 28 година, а 1970. само 22 године.

Разлози

- Раније су жене на прво мјесто стављале породични живот, а данас су уласком у зреле године на првом мјесту оне. Трошак који изискује вјенчање такође може да буде фактор одгађања брака. Мушкарци се такође много касније одлучују на брак, па је просјечна доб данас отприлике око њиховог 32. рођендана. Прије 40 година граница је била 24 године - тврде британски стручњаци.

Социолог Иван Шијаковић каже да је један од главних разлога за то што млади све више одгађају ступање у брак жеља за стицањем каријере, али и све тежи проналазак посла.

- Постоји и извјесна врста страха, јер је дошло до велике трансформације правих вриједности породице и брака. Многи људи имају због тога страх, па одгађају тај тренутак. Један од узрока је и себичност, јер људи неће тако лако да се прилагоде другоме - казао је Шијаковић.

Како је све више присутно сиромаштво, млади људи се, према његовом мишљењу, све више боје да оснују брачну заједницу, јер се боје да неће моћи да издржавају дјецу.

- Брак у посљедње вријеме губи на вриједности и због многих развода. Зато они који су опрезнији помало се и плаше, јер виде да су разводи учесталији - истакао је Шијаковић.

Најмлађи

Ако се посматра само старосна група од 15 до 19 година, 12 пута је више жена које су склопиле брак. Тачније, брак је лани склопило 496 жена и 40 мушкараца тог доба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана