Младен Иванић: Није могућа суштинска измјена Устава БиХ

Мирослав Филиповић
Младен Иванић: Није могућа суштинска измјена Устава БиХ

Лидер Партије демократског прогреса Младен Иванић оцијенио је да у овом тренутку није могућа суштинска измјена Устава БиХ, јер би то значајно погоршало стање у земљи.

- Нема политичких услова за суштинску промјену уставног уређења земље. Са бошњачким партијама које су обориле "априлски пакет" уставних промјена то није могуће урадити. Њихов циљ је укидање Републике Српске. То је свима јасно. Зато се у процес уставних промјена не смије улазити авантуристички - рекао је Иванић у интервјуу за "Глас Српске".

Нагласио је да је тренутно реална само иницијатива за прилагођавање Устава БиХ Европској конвенцији о људским правима и слободама.

* ГЛAС: Дом народа Парламента БиХ усвојио је одлуку о приступању измјена Устава БиХ?

ИВAНИЋ: ПДП не подржава ту иницијативу за коју су гласали делегати СНСД-а. Изричито смо против захтјева за територијалном реорганизацијом БиХ, прерасподјелом надлежности и приче о ефикаснијим институцијама БиХ чији је циљ укидање ентитетског гласања, што је први корак на рушењу уставне позиције РС. Нема никаквог разлога да се улази у то, посебно да то покреће Српска. Не видим ниједну корист коју би РС могла извући из приче о уставним промјенама. Више пута сам упозорио на то, али ме српски делегати у Дому народа нису послушали.

* ГЛAС: Вјерујете ли у наставак провођења Прудског споразума?

ИВAНИЋ: Тренутно је дошло је до застоја. Договор у вези са Брчком, имовине и пописа су добри и на томе треба инсистирати, док од разговора о суштинској промјени Устава треба одустати. То је сложено питање које оптерећује међунационалне односе. Састанак Тихића и Човића са предсједником владе Хрватске Ивом Санадером на којем су разговарали о унутрашњем уређењу БиХ је бесмислен. То је унутрашње питање. Замислите какве би реакције изазвао разговор "прудске тројке" са предсједником Србије Борисом Тадићем о евентуалним измјенама Устава. Aко би почели преговори о територијалној прекомпозицији БиХ највећи добитник био би Човић.

* ГЛAС: Зашто?

ИВAНИЋ: Човић инсистира на измјенама Устава БиХ већ дуже вријеме.

* ГЛAС: Који су циљеви лидера СДA Сулејмана Тихића?

ИВAНИЋ: Са Тихићем радим читаву деценију. Добро познајем његову тактику. Он ствари зна лијепо "умотати" и некада изгледа наиван, али игра на дуге стазе. Као и већини бошњачких политичара и Тихићев циљ је укидање Српске. Сигуран сам да ће Тихић јасно рећи да је иницијативом за измјене Устава БиХ начета територијална организација БиХ и да је доведен у питање Дејтонски споразум што ће тумачити као своју велику побједу. То ће му бити један од главних аргумената у изборној трци унутар СДA.

* ГЛAС: Управни одбор Савјета за примјену мира - PIC недавно је у Сарајеву изразио забринутост за стање у БиХ?

ИВAНИЋ: Била је то очекивана реакција и то није изненађење. Међутим, PIC се по први пут бавио уставним промјенама. То питање полако је постало међународно. Није било потребе за тим. То је грешка СНСД-а који се без потребе упустио у разговоре о уставним промјенама.

* ГЛAС: PIC је констатовао да институције БиХ нису ефикасне?

ИВAНИЋ: Кључни проблем функционисања институција БиХ је међунационално неповјерење.  Док год је тако не можемо поправити ситуацију. То не може поправити ни нови Устав. За јачање повјерења треба бјежати од тема о којима се не мисли исто. Политичари треба да посвете већу пажњу економским темама и животном стандарду грађана. Тако се гради повјерење.

* ГЛAС: Почетком фебруара ПДП је донио одлуку о раскиду коалиције са СНСД-ом. Многи су оцијенили да ваши услови за останак у коалицији нису били увјерљиви?

ИВAНИЋ: СНСД је раскинуо коалицију. Нису прихватили наше услове који су требали да побољшају животни стандард грађана. Скинули смо терет одговорности, јер нас СНСД није консултовао за важна питања. На сцени се појавила јака опозициона партија која сигурно неће ћутати. Изласком из коалиције смо добили доста, а изгубили само два или три човјека који су партију напустили због личних интереса.

* ГЛAС: Функционер СНСД-а Милорад Живковић казао је да сте страни плаћеник?

ИВAНИЋ: То је нетачно. Када политичари немају аргумената онда говоре такве глупости. Живковић је трећеразредни политичар. Већина људи у РС за њега није ни чула. Како то да страни плаћеник неће да подржи измјене Устава, а тобожњи бранитељи РС доводе је у несигурну позицију РС?

* ГЛAС: Из СНСД-а се могло чути да сте изашли из владајуће коалиције у РС, јер сте имали информацију да ће против премијера РС бити поднијет извјештај Тужилаштву БиХ? 

ИВAНИЋ: То су обичне глупости. Да могу имати такве информације не бих имао и сам проблеме са Судом БиХ. На формирању предмета против мене учествовали су људи из СНСД-а.

* ГЛAС: Aко сте то знали, зашто сте, послије тога, остали у коалицији са СНСД-ом? Није ли то непринципијелан став?

ИВAНИЋ: Сарађивали смо са СНСД-ом због интереса РС. Када смо видјели да више немамо никакав утицај одлучили смо да изађемо из власти.

* ГЛAС: Неки су и потезе Веселина Пољашевића и Игора Црнатка, који су послије раскида коалиције са СНСД-ом, остали на функцијама у Савјету министара БиХ, оцијенили "типично педепеовским"?

ИВAНИЋ: Ни то није тачно. Они су тражили да их разријеше дужности. Предсједавајући Савјета министара то треба да учини, али очигледно не жели да се то питање нађе пред Парламентом БиХ.

* ГЛAС: Како оцјењујете дјеловање опозиције у РС?

ИВAНИЋ: Са ПДП-ом опозиција је постала озбиљнија и утемељенија. Нећемо инсистирати на увредама и аферама већ на аргументима. То смо показали кроз расправу о увођењу фискалних каса, а показаћемо и на другим питањима.

* ГЛAС: Шта конкретно предлажете као одговор на негативне ефекте свјетске финансијске кризе у РС?

ИВAНИЋ: Потребно је наставити са стамбеном градњом, инвестицијама у велике енергетске и инфраструктурне пројекте, смањити порезе и контролисати банкарски сектор, јер се може десити стране банке, због кризе у својим земљама, почну повлачити новац из РС и БиХ што не би било добро.

Бирократе

* ГЛAС: Каква је слика БиХ у ЕУ и уопште у међународној заједници?

ИВAНИЋ: Углавном негативна. Много црња него што то заиста заслужује. Нажалост, тај став је формиран на основу изјава међународних бирократа који раде у Сарајеву и који по сваку цијену покушавају да сачувају свој положај и висока примања. Такве привилегије никада не би могли да остваре у својим земљама.

Тихић - Изетбеговић

* ГЛAС: Ко има веће шансе да дође на чело СДA - Сулејман Тихић или Бакир Изетбеговић?

ИВAНИЋ: Имају једнаке шансе. Тихић дјелује спремнији на компромисе, али његова међународна позиција је веома јака и оно што замисли може лако да оствари. Изетбеговић није омиљен у међународним круговима. РС мора имати одговор на обје опције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана