Младен Босић: Платформа СДС-а и СНСД-а није за једнократну употребу

Жељка Добрић
Младен Босић: Платформа СДС-а и СНСД-а није за једнократну употребу

Платформа о усаглашеном наступу СДС-а и СНСД-а у заједничким институцијама БиХ прављена је са намјером да обезбиједи да и послије сљедећих избора то постане пракса и нормална ствар. Зато ми говоримо о једном гласу из РС у Сарајеву.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник СДС-а Младен Босић.

- Она није намијењена за једнократну употребу и требало би да буде почетак новог политичког односа на нивоу БиХ институција, а то је заједнички и усаглашен наступ из РС о свим питањима од виталног интереса - рекао је Босић.

Он је додао и да вјерује да ће ПДП прихватити њихову понуду да се њихов посланик прикључи Клубу посланика СДС-а и да ћемо заиста имати један глас свих 14 посланика из РС у Парламенту БиХ око питања од важности за њену будућност.

Босић тврди и да опозициона позиција СДС-а у РС неће негативно утицати на њихове односе са СНСД-ом на нивоу БиХ.

* ГЛAС: Који значај за Вас има Платформа коју сте потписали са СНСД-ом и јесте ли задовољни оним што сте се договорили?

БОСИЋ: Та Платформа, прије свега, има велики значај за статус Републике Српске у заједничким органима БиХ. Она није намијењена за једнократну употребу и требало би да буде почетак новог политичког односа на нивоу БиХ институција, а то је заједнички и усаглашен наступ из РС о свим питањима од виталног интереса. Платформа је прављена са намјером да обезбиједи да и послије сљедећих избора то постане пракса и нормална ствар. Зато ми говоримо о једном гласу из РС у Сарајеву.

* ГЛAС: Управо то је оно што је позитивно у вези са Платформом - да је усвојена како би обезбиједила јединство српских странака у Сарајеву. Сматрате ли да ће се моћи то јединство очувати?

БОСИЋ: То ће показати вријеме. Једино што је сигурно у овом тренутку је да су обје партије ушле у њено прављење са добрим намјерама и јасним циљем. Сигуран сам да би они који би покушали да минирају овај заједнички наступ, били осуђени од јавности у РС која јасно разумије разлоге за његово прављење. Ово је договор двију странака и његово напуштање не би имало никакве законске посљедице, али би онај ко би покушао да га сруши сносио негативне политичке посљедице.

* ГЛAС: Имате ли сазнања о томе да ли ће посланик ПДП-а Весна Крстовић-Спремо приступити Клубу посланика СДС-а како је предвиђено Платформом?

БОСИЋ: У Платформи је предвиђено да СДС понуди посланику ПДП-а да буде у нашем клубу, а да то исто СНСД уради према посланику ДНС-а. То је, прије свега, зато што је за формирање клуба потребна три посланика, а ове двије странке то немају. Природније је да се укључе у рад клубова из РС него да то раде са посланицима из ФБиХ. Вјерујем да ће ПДП прихватити ту понуду и да ћемо заиста имати један глас у Скупштини БиХ свих 14 посланика из РС око питања од важности за њену будућност.

* ГЛAС: Да ли ће на сарадњу и однос СДС-а са СНСД-ом негативно утицати то што ћете у РС бити у опозицији? Постоји ли могућност да то угрози оно што сте се договорили и потврдили Платформом?

БОСИЋ: Платформа је прављена за ниво заједничких органа БиХ и ту је јасан разлог и циљ. То је - што јача позиција РС у Сарајеву пред нове захтјеве за промјену дејтонског Устава БиХ. Платформа је била логичан потез послије сазнања да СДП БиХ и СДA имају договор о заједничком наступу, што је претходило формирању три блока странака. Политичка ситуација у РС је посве другачија и ту нема потребе за формирањем велике коалиције. Такве коалиције се формирају само у случајевима да не постоји други начин формирања већине, или да се друштво налази у кризној ситуацији. Значи, та два нивоа власти су двије различите ситуације које не би требало да утичу једна на другу. Уосталом, ми на локалном нивоу имамо све могуће комбинације коалирања странака, зависно од политичке реалности.

* ГЛAС: Очекујете ли да ће послије конституисања Представничког дома Парламента БиХ бити ближе формирање Савјета министара БиХ?

БОСИЋ: Сви сада чекају разговоре Додик - Лагумџија који би требало да разјасне да ли те двије странке, које су добиле највише гласова на протеклим изборима, могу наћи договор о заједничком наступу на нивоу БиХ. Убијеђен сам да ће се договорити и да је ово почетно закивање позиција само покушај прављења боље стартне позиције. Уколико се испостави да не могу наћи заједнички језик, онда може доћи до блокаде формирања власти, или ће се у игри појавити нове математичке комбинације за прављење скупштинске већине. Они који буду покушали да блокирају процес, биће препознатљиви и под притиском јавности.

* ГЛAС: Кога ће СДС кандидовати за министарска мјеста у Савјету министара?

БОСИЋ: Осим Министарства иностраних послова БиХ, за које сматрамо да је у овом мандату ред на Србе да дају министра, све остало је ствар договора на основу принципа ротације. Разговори о томе још нису ни почели.

* ГЛAС: Потпредсједник СДС-а Вукота Говедарица је рекао да СДС неће подржати мандатара СНСД-а Aлександра Џомбића. Ко је онда, према Вашем мишљењу, требало да буде мандатар?

БОСИЋ: Мандатара треба да предложи скупштинска већина и то није посао опозиције. Ми смо изнијели своје мишљење о предложеном мандатару и указали зашто он није рјешење првог човјека извршне власти. Сматрамо да је СНСД имао могућност да предложи боље рјешење.

* ГЛAС: Очекујете ли да ће Влада РС бити формирана до половине децембра?

БОСИЋ: Нисам упућен у процес и преговоре око расподјеле министарских ресора међу коалиционим партнерима. Сада је већ јасно да ће своје министарске ресоре поред ДНС-а и СП-а, добити и СДA и ХДЗ, а колико сам чуо да би у Владу могао ући и СДП БиХ. То ће бити прилична папазјанија, али ће одговорност бити скоро искључиво на СНСД-у. У сваком случају је корисно да Влада што прије профункционише.

* ГЛAС: Очекујете ли притиске на представнике РС приликом преговора о измјенама Устава БиХ?

БОСИЋ: Очекујем притиске. Aмерички државни секретар Хилари Клинтон је изјавила да је сада право вријеме за притисак на политичаре у БиХ око промјене Устава. Немам никакву дилему да ће српски представници бити опет под специјалним третманом. Ту поново долазимо до потписане Платформе у којој је дефинисано да се о промјенама Устава изјасне становници РС на референдуму, што би могло да смањи терет који ће бити на будућим преговарачима. Ово се не односи само на питање пресуде у "случају Сејдић-Финци", јер постоји консензус у РС како ријешити то питање.

* ГЛAС: Изјавили сте да Високи судски и тужилачки савјет БиХ треба укинути, јер је најодговорнији за проблеме у правосуђу БиХ. Хоће ли Ваша странка истрајати на том ставу и у Парламенту БиХ?

БОСИЋ: Реформа правосуђа у БиХ се показала као најлошије урађен посао за који пуну одговорност сносе представници међународне заједнице који су га наметнули и водили. Испало је да је правосуђе одговорно за висок степен корупције и криминала, јер тужиоци и судије не реагују на очигледне случајеве. Како је могуће да правосуђе ослободи убицу Бранислава Гарића, а да ниједна институција не реагује, а прије свега Високи судски и тужилачки савјет БиХ?

Под плаштом независног правосуђа добили смо корумпирано правосуђе и то је најкритичнија тачка цијелог система. Свакако ћемо се залагати за лустрацију у правосуђу и реформу која ће омогућити систему да санкционише корумпиране тужиоце и судије. То значи и укидање Високог судског и тужилачког савјет БиХ у садашњем облику.

OHR

* ГЛAС: Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да затварање OHR-а више није услов да би БиХ добила кандидатуру за чланство у ЕУ. Како коментаришете ту промјену става у Бриселу?

БОСИЋ: Као одлуку да OHR, који има штап у руци, остане и у догледној будућности у БиХ.

Реформе

* ГЛAС: Који су за Вас приоритетни задаци БиХ послије конституисања власти?

БОСИЋ: Управо би реформа у правосуђу и функционисање правне државе требало да буде приоритет, али нисам сигуран да ће сви бити заинтересовани за то. Приоритет би требало да буде стварање бољих услова за рад привреде и инвестирање, као и све оно што би значило бољи стандард и отварање нових радних мјеста. Са листе приоритета би требало избацити такозвана велика политичка питања типа цртања нових унутрашњих граница или централизацију на штету ентитета. То је услов за окретање власти према свакодневним животним проблемима становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана