Мјештани гламочког села Прибеља огорчени: Димне завјесе са “Барбаре” видљиве и на Влашићу

Маријана Миљић Бјеловук
Мјештани гламочког села Прибеља огорчени: Димне завјесе са “Барбаре” видљиве и на Влашићу

Дјеца се увијек уплаше када одјекне експлозија. На те димне завјесе временом смо, вјерујте, и навикли. Немамо ми другу опцију. То нам толико и није проблем колико је што сваки дан губимо по пала сата па и више да бисмо добили дозволу да прођемо рампу код војног полигона, прича за “Глас” Јово Субошић, мјештанин села Прибеља у Гламочу, гдје се налази војни полигон за уништавање муниције и експлозивних средстава.

Иницијатива за измјештање тог полигона, који носи назив “Барбара”, врло често одјекне у јавности, али нити једна није спроведена до краја, а мјештани овог краја не вјерују да ће ни она посљедња, која се потегла претходних дана, бити другачије судбине.

Субошић, који живи на мање од три километра ваздушне линије од војног полигона, наводи да му је највећи проблем што скоро сваки дан, када иде ка центру општине гдје су му дјеца и супруга, чека дозволу да прође војни полигон.

- Имају овдје два домаћинства која имају велики број стоке и од тога живе. Велики је то проблем за њих. Ту код тог војног полигона пише да је забрањен приступ и испаша стоке, али шта ћете, краве и овце се спуштају ка том подручју на испашу. Немогуће је то забранити, а вала, и они су одустали и попустили забрану приступа стоке тим пашњацима  - испричао је Субошић.

На 15 километара до центра Гламоча, наводи он, зауставе их четири патроле, односно једна код војног полигона, друга од стране шумарије, те трећа она полицијска.

- Прво нас зауставе ти код војног полигона и то у оба смјера, и када идемо ка центру општине и када се враћамо. Не можемо проћи док не добијемо сагласност од њих. Некада ми није журба па могу чекати и два сата, али, с друге стране, некада ми је пуно и 15 минута чекати. А сваки дан идем тамо ка граду јер су ми доље троје дјеце која иду у школу и супруга - навео је Субошић.

С обзиром на то да је његових троје малишана викендом и током распуста у селу, гдје се уништава експлозив, наводи да и они често свједоче огромним димним завјесама усљед уништавања експлозива.

- Нешто је у посљедње вријеме отањило то уништавање. Раније није било дана да се не чује експлозија. Говори се о великој штетности свега. То се, ваљда, мора доказати. Некоме смета цигара на неколико метара, а камоли оне експлозије које се са Влашића виде и чују до тамо. То је толика димна завјеса као да неко баци бомбу - навео је Субошић.

Многи грађани Гламоча, наводи он, кажу да имају и пукотина по кућама од експлозија.

- Не знам да ли је то тачно. Код мене нема, не видим да ли има. Има нешто у купатилу, али не знам да ли је од тога или од нечега другог - испричао је Субошић.

Поред тога, мјештани Гламоча наводе да се овом проблему потребно озбиљније посветити, односно да би најбоље било урадити независну анализу самог микролокалитета.

- Политичари који дају изјаве могу то да организују јер управљају средствима. Потребно је урадити мјерење ваздуха, воде, земљишта, подземне воде... Треба организовати и јавни скуп на којем би изложили и правну проблематику јер није овдје само ријеч о Гламочу, већ и околним мјестима. Аргументовано излагање имало би много јачу тежину, а од повремених објава у медијима о овом питању не видимо никакву тежину - наводе саговорници “Гласа”.

Поред тога, наглашавају и да је политичарима лакше нешто тврдити, него се борити да се све то исфинансира.

- Питање је колико се тим неопрезним изјавама без аргумената користи становништву. Вјероватно се више одмаже - наводе наши саговорници.

Питање војног полигона “Барбара” често је тема домаћих медија, а најновија иницијатива за његово измјештање стиже од српског делегата у Дому народа Парламента ФБиХ Горана Броћете који је рекао да је из Гламоча потребно што прије измјестити “Барбару”.

Броћета је нагласио да ће као предсједник Клуба Срба тражити од колега из Владе и Скупштине Ливањског кантона да заузму јасан став о трајној забрани ових активности на цијелом подручју кантона како би се сачувало здравље становника и прелијепа природа.

- Наставак уништавања минско-експлозивних средстава на војном полигону “Барбара” у Гламочу посљедњи је аларм за све нас у Ливањском кантону да се што прије заузме јасан став Владе и Скупштине поменутог кантона о том питању - рекао је Броћета.

Он је додао да за ову иницијативу очекује подршку и друга два народа, с обзиром на то да је ријеч о интересу свих становника.

- Овоме се мора што прије стати у крај - напоменуо је Броћета.

Замјеник министра одбране Александар Гогановић рекао је да би системски требало радити на трајном рјешавању проблема војног полигона код Гламоча тако да се вишкови муниције и минско-експлозивних средстава не уништавају, већ да се продају прије него што постану нестабилни.

Гогановић је подсјетио да је рјешавање вишкова дефинисано одлуком Предсједништва и то прво продајом, друго донацијом и треће уништавањем оног што се утврди да је неисправно или нестабилно.

- Продајом не бисмо долазили у ситуацију да муницију уништавамо и овај проблем био би ријешен на задовољство свих, првенствено грађана који живе на том простору -  рекао је “Гласу” Гогановић.

Он предлаже да додатна средства од продаје буду уложена у побољшање услова живота људи на том подручју који су у протеклом периоду били индиректно изложени опасности и неугодностима у смислу буке настале од експлозија у том подручју.

Гогановић је напоменуо да за ову иницијативу очекује подршку и министра Зукана Хелеза.

- У важећој Одлуци о величини и структури локација Министарства одбране у Савјету министара и Оружаних снага БиХ, која је одобрена од Предсједништва БиХ, војни полигон код Гламоча због својих карактеристика, а у складу са интерним процјенама у министарству, служи за уништавање минско-експлозивних средстава дужи низ година - напоменуо је Гогановић.

Ништа добро

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша изјавио је да се минско-експлозивна средства уништавају на војном полигону “Барбара” у овој општини упркос противљењу локалне власти и народа.

- Народ у Гламочу је због овог проблема много пута дигао глас јер “Барбара” ништа добро није донијела нашој општини, нити ће - нагласио је Радивојша те додао да је, посматрајући ранији период, уништавање минско-експлозивних средстава на војном полигону у Гламочу смањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана