Мистерија Србина који се 15 година крије у чешкој шуми VIDEO

Телеграф
Мистерија Србина који се 15 година крије у чешкој шуми VIDEO

Новинари Телеграфа пронашли су Александра Пириватрића који је већ 15 година заборављен од свих у дубини шуме између Чешке и Њемачке. Пириватрића је сестра хтјела прогласити мртвим с обзиром на то да нико није знао гдје се налази.

Новинари Телеграфа су с њим ногу пред ногу, зашли дубоко у озлоглашену шуму Крушне Горе, на граници Чешке и Њемачке, како би упознали Александра и покушали му помоћи. Рекао им је да не буду бучни како се Александар не би узнемирио јер ту нико никад не залази.


Наводе да је на дну стрме једва проходне литице провирио Александар Пириватрић, који је од 1999. године сакривен од људи, без воде, струје и врата на полусрушеној жељезничкој осматрачници.

"Живим у шуми већ дуго. Дању ходам, јер има војника овдје преко дана, а они не желе да ме виде, не знам како би реаговали. Зато сваког дана ходам, пређем и по 20 километара. Једем храну из контејнера, шта нађем, и шта ми неко да", прича Александар, који је у Чешкој од своје девете године,

О њему нико ништа није знао док једног дана није стигао маил на адресу српске амбасаде у Прагу.

"Недавно је Чех Петер Слива послао маил у ком је рекао да је пронашао српског држављанина, некадашњег стоматолога, који нема никаква документа. То је било моје свијетло у мрклом тунелу, јер сам све вријеме покушавао да га пронађем, али безуспјешно", каже за Телеграф Стефан Томашевић, конзул у Амбасади Србије у Прагу.

Александар је, према сазнањима српске амбасаде, с 9 година дошао у Чешку с мајком. У Прагу је завршио основну и средњу школу, а потом и Стоматолошки факултет. Радио је на клиници "Мотол" као стоматолог. Међутим, када је пребачен у Теплице, његов живот се нагло преокренуо.

Умрла му је мајка, а онда је, у приближно исто вријеме, остао и без посла. Пошто није имао чешко држављанство, избачен је на улицу из државног стана. Од тада води борбу за голи живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана