Мишел Обама прва дама - главна мама

Time
Мишел Обама прва дама - главна мама

Само два дана од предсједничке инаугурације, циркуларни и-мејл послат је члановима особља Мишел Обама, у ком им се налаже да тачно у три часа послије подне буду у "источној соби" Бијеле куће. Када су савјетници прве даме стигли, у просторији је већ била гужва: подворници, водоинсталатери, електричари, служавке и кувари окупили су се у полукруг, а у средини је била Мишел Обама - обучена у мајицу, са косом сакупљеном у коњски реп, веома лежерног понашања, међутим у сваком тренутку се знало ко је главни.

- Ово је моја екипа која је са мном дошла из Чикага - рекла је Мишел, показујући на особље задужено за комуникацију и политику:

- То је мој тим који је већ одраније овдје - наставила је, мислећи на групу ветерана који су се задесили у просторији.

Многи чланови особља радили су у Бијелој кући деценијама. Неки од њих одгодили су пензионисање, јер су жељели да буду у служби првог афроамеричког предсједника. И тако су двије групе формирале концентричне кругове и сљедећих сат времена провели у детаљном међусобном упознавању. "Желим да знате да нико о вама неће судити на основу тога да ли зна како се зовете. О вама ће се судити на основу тога да ли ви знате њихова имена", упозорила је Мишел своје савјетнике.

Бијела кућа постала је за Мишел Обама позорница у истој мјери као и Баракова, још и прије него што је за Дан светог Патрика обојила фонтане у зелено, на државничкој вечери уз порцеланско посуђе из доба Труманових пиће послуживала у чашама са свјетског сајма стакла, поставила пчелињаке на јужни травњак, или "источну собу" претворила у џез-салон. Од свих изненађења које је приредила у првих стотину дана боравка у Бијелој кући, највеће је то што је све изгледало тако природно. Она није потрошила године маштајући о мјесту у коме сада борави, и можда је управо у томе и тајна.

- Не изненађује ме што сам овдје - неуморно понавља Мишел. Од тренутка када је прешла праг Бијеле куће, пита се:

- Шта овдје можемо учинити другачијим - да радимо оно што никада раније није било урађено?

Три генерације, двије прекрасне дјевојчице и пас - ниједна породица предсједника СAД до сада није живјела у знаку наде и властите промоције као што то чине Обамини. Узгајивачи паса од Њемачке до Aустралије затрпани су наруџбама за штенадима португалског саламандера откад је псић Бо, мезимац Обаминих, имао промоцију. Мишел је прва прва дама која је на Максимовој листи најсексипилнијих жена свијета (устоличила се на 93. мјесту - вјероватно не би било примјерено да прва дама буде високо на таквој листи). Камере са сочивима који са неколико хиљада километара удаљености могу да "ухвате" бору на врату Мишел прате је нон-стоп. Некадашњи ветерани источног крила Бијеле куће задивљени су њеном виспреношћу којом отклања критику; када је дизајнер Оскар де ла Рента упутио примједбу на њен смисао за моду питањем: "Па нећете ваљда у Бакингемску палату у џемперу?", Мишел је одговорила у стилу "Па, на крају, шта он зна?"

Мало која прва дама успјела је да за тако кратко вријеме привуче толику пажњу свијета. A ниједна засигурно није превалила тако дуг пут, од јужне периферије Чикага до источног крила Бијеле куће. Од карикатуралног приказа Мишел Обама као љуте црнкиње прошлог прољећа, до статуса нове америчке иконе...

Многи сматрају да ће њен долазак у Бијелу кућу магичном крпицом избрисати осам година бјесомучног пљувања по Сједињеним Државама са свих страна, побољшати услове живота црначке средње класе, промовисати породичне вриједности, дати глас онима који га нису имали а све нас надахнути да живимо здравије, и великодушније.

Она признаје да је неспутана симболичка моћ њене улоге већа него што је предвиђала:

- Покушавала сам да обавезама прве даме приступим без претјераних очекивања у било ком смислу, каже Мишел, сједећи за радним столом своје канцеларије у источном крилу:

- Сматрала сам дијелом свог посла - и још увијек то тако доживљавам - да треба бити отворен за све што овај положај захтијева.

Увијек је оштроумно знала да се одлучи за стратешко обилажење, занемарујући властиту каријеру да би помагала супругу Обами за вријеме предсједничке кампање, да би се затим побринула да њихове кћерке имају све што им треба а да врт буде уређен, и тако у ходу разоружа све оне критичаре који су сматрали да је црна радикалка у маркираној хаљини.

Она ће рећи да само ради оно што је природно. Aли да ли случајно или намјерно, или помало од обоје, налази се на мјесту гдје је њена моћ увећана управо тиме што не показује интерес за њу:

"Годинама је улога Прве даме сматрана као углавном симболична", писала је Хилари Клинтон у својим мемоарима: "Од ње се очекивало да представља идеалан - и у највећој мјери мистичан - концепт америчког достојанства жене."

То није био омиљени дио улоге Хилари Клинтон. Можда је у томе истинска предност Мишел Обама: Изгледа да се помирила с тим, чак јој је и лакнуло, што је њена моћ више симболична него институционална. То је чини мање пријетећом, али у исто вријеме јачом, нарочито зато што њено присуство у Бијелој кући има јединствен значај.

Пркос

Чукун-чукун-праунука робова сада живи у кући коју су робови градили, једна од професионално најизграђенијих првих дама за себе је шаљиво одабрала титулу "главна мама", а дјевојка из јужног Чикага чија је мотивација често произлазила из пркоса онима који су покушавали да је зауставе, сада сама одређује правила.

превео: Миленко Киндл 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана