Минск - град феникс

Сандра Милетић
Минск - град феникс

Историја Минска углавном је саткана од ратова и разарања, али је и поред тога он данас изузетно лијеп град, који свакако вриједи посјетити.

Минск, који има готово два милиона становника, красе прекрасни паркови и алеје, многобројне

фонтане

, а спада у најуредније и најмирније градове на свијету.

Управо због тога он је идеално мјесто за оне који желе одмор без гужве и стреса.

Град је током 900 година постојања разаран више од десет пута, али се много пута дизао из рушевина, па га зову и "град феникс".

МИНСК ЈЕ ГЛAВНИ и највећи град Бјелорусије и сједиште истоимене области, град има посебан административни статус. Лежи на ријекама Свислоч и Њамига.

Нажалост, стари дио града уништен је у Другом свјетском рату и све што је остало од њега може се обићи за петнаестак минута. Управо су бројна разарања једини разлог што Минск данас нема много знаменитости.

Ипак, ово је град који нуди много тога. У Минску су, између осталог смјештени Национална опера и Бјелоруски балетски театар. Ту су и државни циркус, који је једна од атракција града, а заинтересовани могу да посјете и Бјелоруски ратни музеј, Бјелоруски музеј умјетности, Музеј националне историје и културе, Музеј природе, Музеј фолклора...

Осим тога, у околини града налази се више занимљивих мјеста - етнографски комплекс Дудутки, музеј народне архитектуре, језеро Нароч...

Ту је и прелијепа руска црква Светог духа, а једна од знаменитости града је католичка црква Светих Симона и Хелене из 1910. године.

ОНО ШТО НAРОЧИТО одушевљава сваког посјетиоца је то што је град невјероватно чист и уредан, толико да ћете помислити да је уређен баш за ваш долазак. Не постоји ни најмања шанса да негдје у граду пронађете неки графит или бачени папирић.

Све су улице веома широке и направљене у потпуном складу, а архитектура је заиста фасцинантна.

Ресторана и кафића има на сваком кораку, а цијене су веома повољне. Јефтино је и крстарење ријекама, као и панорамско разгледање града са огромног точка, који се налази у једном од градских паркова.

ПОСЕБНОСТ ОВОГ ГРAДA су и забаве на отвореном. Током топлих вечери на отвореном се одржавају разни концерти, углавном локалних група, на којима се окупљају и домаћини и туристи и забава траје до раних јутарњих часова.

Историја

Минск се први пут спомиње у 11 вијеку. У састав велике Литванске кнежевине ушао је 1326. године. Од 1569. је био центар Минског војводства у саставу Пољско-литванске уније. Руско царство га припаја 1793. послије друге подјеле Пољске. Од 1919. до 1991. Минск је био главни град Бјелоруске Совјетске Социјалистичке Републике, а од 1991. године главни град Бјелорусије. Минск има титулу града хероја, која му је додијељена 1974. године.

Цијена                                                                                  Услуга

Хотел (Ноћење са доручком)                                   од 35 КМ

Ручак (Супа, месо, прилог, салата и пиће)            од 9 КМ

Сладолед      (100 грама)                                           1,5 КМ

Вожња метроом    (један улазак)                            0.3 КМ

Крстарење                                                                   од 2 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана