Милован допјешачио до Лондона и отворио Олимпијаду

vesti-online
Милован допјешачио до Лондона и отворио Олимпијаду

Лондон - Милован Милутиновић, Супермен из Ужица, истрчао је прву трку у Лондону још прије званичног отварања Олимпијских игара. Трчао је, заправо, двије дисциплине, поставио два рекордна времена и уједно се званично регистровао за Гинисову књигу свјетских рекорда.

У недјељу 22. јула, пет дана пред церемонијално подизање олимпијске завјесе, Милован је у лондонском Спортском центру "Линфорд Кристи", истрчао те двије трке - обије на 100 метара. У првој је трчао са 100 фунти (45 килограма) терета против досадашњег Гинисовог рекорда у овој "дисциплини", који је износио 45 секунди. Ужички Супермен је тих 100 метара напросто прелетао за скоро дупло мање вријеме - 25 секунди.

А онда је Милутин, послије пола сата одмора, у другој трци постигао нови рекорд Гиниса - претрчао је 100 метара за минут и 39 секунди, 30 секунди брже од досадашњег времена. Али овај пут Ужичанин је на себи имао терет од 200 килограма - четири џака пијеска од по 50 килограма, два испод пазуха, а друга два објешена на грудима и леђима.

Гинисови регистратори су пратили и записивали напад на рекорд, од вагања терета до мјерења времена на старту и циљу. Љекар је, како правила налажу, прегледао ужичког кандидата за Гиниса, прије и послије трке. Послије претрчаних 100 метара са 200 килограма терета, Милован је имао крвни притисак 135:80!

Атракција којој смо присуствовали не би била потпуна када се не би рекло да је Милутин човјек у седмој деценији живота (64) и да је у Лондон дошао пјешице. Кренуо је из Ужица преко Ваљева, Срема, Суботице, Мађарске, Аустрије, Њемачке, Француске, Белгије, а онда бродом преко Ламанша дошао до Лондона. Препјешачио је 2.467 километара, на том путу искорачао 50 милиона корака и дневно пјешачио од 40 до 70 километара... А све то са ранцем на леђима тешким 45 килограма, који му је био и кухиња са плинском боцом и шпајз и ормарић са гардеробом.


Корачао је Милован 62 дана до Лондона, али не због Гиниса, нити због Олимпијаде, него "да покажем људима шта може један човјек од 64 године" само ако живи здраво како је он живио.


Намјеравао је да се врати у Ужице као што је и дошао - пјешачећи. На пут од 2.500 километара кренуо је са 40.000 динара у џепу, "али су ми ови наши добри људи у Лондону сакупили паре и купили авионску карту до Београда".

А од Београда?

- Пешице, брате мој.

Као дијете био болешљив и неухрањен

Као деијте Милован Милутиновић био је болешљив и неухрањен, ("побјегао гробару са лопате"), нису га примили ни у војску. А постао је вјежбањем и здравим животом носилац првог, другог и трећег дана у каратеу.


- Просуо сам три цистерне зноја вежбајући. Никада нисам попушио цигарету, попио кафу, нити чашицу алкохола.


Ужички Супермен равно 41 годину није био код љекара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана