Милосрдни анђео међу најскупљим војним операцијама

Агенције
Милосрдни анђео међу најскупљим војним операцијама

Београд - НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године коштало је 43 милијарди долара и једно је од пет најскупљих војних операција на свијету.

Рат на Косову завршио се 78-дневном операцијом Сјеверноатлантске алијансе под називом "Милосрдни анђео" током које су се под ударом савезничке авијације нашли војни објекти и цивилна инфраструктура Савезне Републике Југославије. Према процјенама војних стручњака, бомбардовање Југославије коштало је НАТО око 43 милијарде долара. Током операције, савезничка авијација је избацила више од 23.000 бомби и уништила око 50 одсто производних капацитета СРЈ. Према процјени британских стручњака, укупна штета од бомбардовања је око милијарду долара, док српски стручњаци тврде да је изгубљено око 29,6 милијарди долара. Према подацима југословенских власти, током операције је погинуло више од 1.700 цивила, а око 10.000 озбиљно је рањено. Овај напад тако се нашао међу пет најскупљих војних операција.

На четвртом мјесту је операција "Пустињска олуја" изведена током Заливског рата од 1990. до 1991. године, а коштала је 102 милијарде долара. Борбена операција вишенационалне коалиције на челу са САД трајала је 42 дана и завршила се ослобађањем Кувајта. Операција је однијела 298 живота.

Трећа најскупља операција изведена је у Сјеверној Кореји. Стотине бомбардера Б-29 бацило је више од 3.000 бомби на Сјеверну Кореју, која је претходно почела офанзиву на Јужну Кореју. Учешће у Корејском рату коштало је Америку 341 милијарду долара и однијело је око 34.000 људских живота.

Рат у Вијетнаму, послије актуелног рата против терориста, највише је коштао Американце. Сјеверновијетнамски партизани напали су 1965. године америчке војне објекте у Плеикуу и САД су почеле операцију "Прасак грома" - најдужу ваздушну кампању послије Другог свјетског рата. Ваздушни напади на Вијетнам коштали су Бијелу кућу око 900 милиона долара. Рат је окончан са више од 54.000 жртава.

Актуелни рат против тероризма који се води у Ираку и Авганистану према разним процјенама, коштао је до сада од један до шест билиона долара. Послије терористичких напада 11. септембра 2001. године, предсједник САД Џорџ Буш Млађи објавио је почетак "Рата против тероризма", односно операције који је вођен у Авганистану, Ираку, Пакистану, Сомалији, Јемену, Индонезији и на Филипинима.

САД лидер по операцијама

Како преноси Спутњик, лидер по броју операција изведених ван своје територије су Сједињене Америчке Државе. Према подацима Истражне службе Конгреса САД, америчке оружане снаге су, од када постоје, самостално или у саставу међународних коалиција око 250 пута учествовале у сукобима ове врсте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана