Милорад Живковић: У Европи протјерују никаб, у БиХ га уводе у парламент

Жељка Домазет
Милорад Живковић: У Европи протјерују никаб, у БиХ га уводе у парламент

За разлику од Европе која протјерује оне који носе никабе и са улица, у БиХ се покушава увести пракса да се са никабом улази у Парламент. Европа то не да ни на јавним мјестима, а у БиХ се никаб покушава убацити у највишу институцију ове државе.

Ово је у интервјуу за "Глас Српске" оцијенио замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Милорад Живковић.

Он је истакао да се тиме даје порука Европи да нисмо њен дио и да у будућности нису проблеми они који су неспоразуми и трвења између ентитета, устави, надлежности, него да је проблем много већи, који се на ружан начин у БиХ сваким даном испољава све више.

* ГЛAС: Посљедњу сједницу Парламента обиљежило је све осим правог парламентарног рада. Расправа је протекла у различитим оптуживањима, а сједницу је обиљежила и појава Нађе Диздаревић са никабом, која је мимо сагласности и без адекватних безбједносних провјера, ушла у салу Парламента. Шта то говори о овој највишој законодавној институцији у БиХ?

ЖИВКОВИЋ: Овакве расправе и понашање су постали уобичајени у предизборно вријеме. Стога неки парламенти у свијету немају сједнице у предизборном периоду. Парламент БиХ је по томе специфичан и то по неколико основа. Један је да се све ради у посљедњи час. Предсједништво и Савјет министара су усвојили врло важна документа уочи саме сједнице, попут упућивања војника у Aвганистан и ратификација споразума од којих су неки врло важни за БиХ. У свему томе било је и доприноса посланика да се искомпликује дневни ред, али је и први пут направљен преседан да сједницама присуствују лица која нису прошла потребну идентификацију у службама обезбјеђења. Међутим, чујем да се такве ствари готово редовно дешавају и да се не идентификују особе које имају прекривено цијело тијело велом ни на један од познатих и утврђених начина. У Парламенту је изгледа постала пракса да у зграду ове институције улазе такве особе само уз поздрав службама обезбјеђења, што је недопустиво и ни у једном Парламенту у свијету, а поготово у Европи, није дозвољено. У Парламенту БиХ руши се кодекс о понашању и облачењу који морају да поштују сви посланици, делегати, чланови особља и гости када долазе у зграду Парламента. Колегама сам поставио питање да ли је игдје у Европи којој тежимо и самом Европском парламенту то дозвољено и нико није могао да потврди да је особама са потпуно прекривеним лицем дозвољено да сједе заједно у сали са осталима. Поштујем људска права и такве ствари се могу практиковати код куће и на мјестима гдје то другима не смета, али очекујем од других да поштују и кодекс понашања у Парламенту БиХ. Када се улази у цркву поштује се кодекс понашања и облачења, а поштује се кодекс понашања и облачења и у парламентима других држава. Или се кодекс испоштује или се не улази у те институције и парламенте. Посљедњу сједницу Парламента осим предизборне кампање је обиљежио и покушај увођења преседана у парламентарни живот уопште, као и кршење европских обичаја европских парламената да особе потпуно прекривене долазе на сједнице. То је недопустиво и неће бити толерисано од посланика из Републике Српске ни од странке којој ја припадам ни убудуће. Могу од овог Парламента слободно да покушавају да направе вјерска окупљања, ако то желе, али на таквим намјештеним, монтираним и провокативним сеансама нећемо учествовати.

* ГЛAС: Бошњачки политичари и улазак Нађе Диздаревић и приједлоге закона о забрани ношења одјеће која онемогућава идентификацију, као и приједлог измјена и допуна кривичног закона којим се забрањује дјеловање вехабија и селефија окарактерисали су као исламофобију и приједлоге уперене против ислама и бошњачког народа?!

ЖИВКОВИЋ: Такви коментари су произвољни и неосновани. Ми нисмо против ниједног приједлога закона који се тицао вјерских и људских права било ког народа па ни Бошњака ни оних који су вјерници. Када су наше колеге петком ишле на ђуму, иако и то није обичај било ког европског парламента, ми смо прекидали сједнице, правили паузе да они обаве своје вјерске обичаје. Ниједној нашој колегиници која је по вјероисповијести муслиманка нисмо то оспоравали нити смо о њеним вјерским опредјељењима ружно коментарисали или се ружно обратили. Поштовали смо и њен идентитет и као жене и као муслиманке и као Бошњакиње. За тешке оптужбе морају се имати аргументи. Овдје су ти аргументи неосновани. За разлику од Европе која протјерује оне који носе никабе и са улица, у БиХ се покушава увести пракса да се са никабом улази у Парламент. Европа то не да ни на јавним мјестима, а у БиХ се никаб покушава убацити у највишу институцију ове државе. Тиме дајемо поруку Европи да нисмо њен дио и да у будућности нису проблеми они који су неспоразуми и трвења између ентитета, устави, надлежности, него да је проблем много већи, који се на ружан начин у БиХ сваким даном испољава све више.

* ГЛAС: Сједнице овог сазива Парламента јасно су показале да БиХ и њене институције нису спремне да се обрачунају са тероризмом. Шта то говори о БиХ?

ЖИВКОВИЋ: Чињеница је да се тероризам у БиХ појавио на најгори могући начин и да су они који желе да га прикрију уткани и у државне институције. Догађаји у Бугојну, као и подаци директора Обавјештајно-безбједносне агенције да у БиХ има више од три хиљаде људи који припадају вехабијама и селефијама и који су у сваком тренутку спремни да изведу терористички напад гори од оног у Бугојну јасно показују гдје је БиХ данас. Умјесто да све институције свакодневно засједају и покушају да нађу начин да се изборе са том пошасти, која је пријетња не само БиХ, код нас се од тих истих радикалних група покушавају направити "несрећни рокери" или људи који нису баш психички како ваља. У БиХ напросто имамо атмосферу и институције које неће такве опасне људе да санкционишу и забране. Они се, напротив, на неки начин охрабрују и имају неписану и врло јаку подршку у различитим институцијама и ван тих институција. О свему овоме јасно говори анализа катастрофалне акције полицијских снага у Маочи, гдје је јасно свима да је напор полиције да се бори против тероризма и вехабијског покрета који је недвосмислено везан за тероризам пропао. Пропао је зато што је било кртица у службама безбједности и службама које се баве антитероризмом које су им јавиле да се склоне из Маоче. Сама чињеница да је у цијелу акцију била укључена и Федерална телевизија јасно говори да је на почетку све било смишљено и да је јасно да од те акције неће бити ништа. Можемо чак и међународној заједници као папагаји понављати да се боримо против тероризма, али и они имају своје агенције и обавјештајце којима је јасно да БиХ нема стварну борбу и планове борбе против тероризма и да жели да се обрачуна са појединцима који злоупотребљавају ислам и вјеру. То је катастрофална порука из БиХ и Европи и свијету и ми смо обиљежени као земља која штити терористе и као земља која не жели да се обрачуна са терористима који злоупотребљавају ислам. Сваки грађанин БиХ када покаже пасош на граници при уласку у било коју земљу свијета гледа се испод ока и са сумњом као потенцијални терориста.

* ГЛAС: И саме институције у БиХ не реагују, у првом реду ту мислим на Суд и Тужилаштво, који људе који отворено кажу да не поштују законе и документа ове земље не затварају и не процесуирају, него их пуштају да се слободно шетају улицама. Како коментаришете те чињенице?

ЖИВКОВИЋ: Кокетирање са радикалним исламом почело је у рату када су такви људи неселективно довођени у БиХ да се боре као џихадлије. Послије завршетка рата, мада су били обавезни по Дејтонском споразуму да их протјерају из БиХ, они нису протјерани. Са њима се није хтјело разрачунати и они су посијали сјеме у којем њихове идеје тумаче домаће присталице и сваким даном их је све више. То није више фолклорна група која прича на арапском језику, него групе које су финансиране или извана или из БиХ од различитих невладиних организација и покушавају радикални ислам да прошире у БиХ. Позвао сам колеге Бошњаке да заједно рашчистимо те ствари и коначно у БиХ знамо шта је чија намјера, али нисам наишао на плодно тло. Aко се утицај људи који практикују европски ислам и људи који практикују радикални ислам изгуби на штету ових првих, бојим се да ће цијела БиХ имати проблем. Бојим се да ћемо ми који долазимо из РС покушати да се заштитимо од тога на адекватан начин. Бојим се да мој добронамјеран позив да кренемо ка Европи није наишао на плодно тло. То се видјело и на задњој сједници Парламента и забринут сам за будућност БиХ. Начин на који се у оваквом односу према радикалном исламу прави и представља БиХ неће јој ништа добро донијети.

* ГЛAС: Како коментаришете пресуду Међународног суда правде у Хагу када је ријеч о једностраном проглашењу Косова?

ЖИВКОВИЋ: Ријеч је о преседану и одлуци која је донесена под политичким притисцима. Очигледно је да се пише ново међународно право одлукама о Косову и о Ганићу. Земље које имају снажну политичку моћ у Уједињеним нацијама и у цијелом свијету преко кољена су преломиле досадашње међународно право и у њега удијевају нове тачке. Није се смјело десити да се слика о "добрим" и "лошим" момцима преслика на право и правду. Из ових пресуда мора се извући поука да међународно право тумаче јаки и снажни и да није никаква гаранција да се у будућности државе могу оријентисати и понашати према том Међународном праву. У међувремену сам добио писмо из Доњег дома Квебека који наговјештава да ће поново расписати референдум о самосталности Квебека и упутио сам их на пресуду Суда правде о Косову, што им је дало додатне аргументе за реализацију својих намјера. Та одлука суда не само да је преседан него и нови међународни акт, који ће у свијету дати елана регијама и покрајинама да и саме траже самосталност.

* ГЛAС: Какве ће импликације имати та пресуда када је ријеч о БиХ, односно РС?

ЖИВКОВИЋ: РС води одговорну политику и не желимо да долијевамо уље на ватру Србији која има своје проблеме него желимо да је подржимо у њеним настојањима да правично и разумно ријеши проблем са Косовом. Оно што Србија одлучи да уради имаће подршку РС, али и ми имамо право да са свог становишта и интереса пресуду о Косову разматрамо у свјетлу односа у БиХ. Ми спремамо одговор РС на такав однос међународне заједнице и Српска ће своје интересе сачувати и одбранити у складу и са Дејтонским споразумом али и у свјетлу пресуда Међународног суда. Интереси РС ће се сигурно сачувати, а неће угрозити интереси Србије.

* ГЛAС: Ејуп Ганић је као херој дочекан у Сарајеву. Изјавио је да је његово пуштање на слободу још један пораз Србије. Како то коментаришете?

ЖИВКОВИЋ: Очигледно је да у БиХ постоји криза идентитета и да се у БиХ поистовјећује са људима који су наводни "хероји", а требало би да буду у затвору. Очекивао сам да ће Тужилаштво и главни тужилац Милорад Барашин, Ејупа Ганића из авиона спровести у Суд и Тужилаштво и судити му за оно за шта се терети. Вјеровао сам да ће се послије овога у БиХ отворити процес и из ладица извадити документа која у ладицама стоје од злочина у Добровољачкој улици. Овдје се само показује да БиХ није никаква држава и да се у њој суди према отоманским законима, по којима су правда и правичност оно што ага каже. Таква држава нема шансу да успије и овакво показивање мишића од ње неће направити државу спремну за улазак у ЕУ.

* ГЛAС: Како бисте оцијенили четворогодишњи рад Парламента БиХ?

ЖИВКОВИЋ: Парламент се организовао боље него у претходном сазиву и створени су материјално технички услови за рад посланика и делегата. Први пут имамо зграду у свом власништву, јер је Савјет министара прешао у своју зграду и изгледом зграда Парламента одговара ономе шта представља. Са друге стране сам пут доношења закона и начин на који су ти закони усвајани се уозбиљио. Нису се закони лакомислено и брзо усвајали и пролазили сву процедуру и провјеру свих нивоа. Тиме је стављено до знања да се само озбиљним радом, провјером, сагласностима и договором могу доносити закони. Закони су падали само зато што су лоши или зато што се њима покушавала пренијети надлежност са РС на БиХ. Ентитетско гласање је било брана кршењу устава ове земље, а не опструкциони механизам како то неки воле неаргументованода кажу. Поносан сам што ниједна надлежност у овом мандату са РС није пренесена на БиХ и да није извршена неуставна централизација БиХ. Само децентрализована држава по принципу чистих рачуна има шансе и само компромис, договор и чисти рачуни могу БиХ да помјере ка ЕУ. Све остало ће водити ка њеном распадању.

* ГЛAС: Шта очекујете од новог сазива Парламента и шта ће њега дочекати?

ЖИВКОВИЋ: Очекујем да ће се суочити са новим проблемима који су произашли из пресуде Међународног суда правде. Дочекаће га нереална очекивања међународне заједнице и неуставни захтјеви бошњачких политичара за даље реформе и централизацију. Нови сазив Парламента очекују тешка питања која сигурно неће бити ријешена на начин како су то неки у БиХ замислили. Питања у БиХ се могу и морају рјешавати само корак по корак, компромисом у коме нико неће бити преварен и изигран, али ни заобиђен.

Превод Дејтона

* ГЛAС: Посљедња сједница Парламента показала је да у БиХ не постоји добра воља да се изврши ратификација превода оригиналног Дејтонског споразума. Шта та чињеница говори о БиХ и њеним институцијама?

ЖИВКОВИЋ: Исти дан послије потписа Дејтонског споразума Aлија Изетбеговић је рекао да је то неправедан споразум, а представници хрватског народа да га је потписао нелегитимни представник у име Хрвата. Једино су Срби сматрали и говорили да је то споразум који треба поштовати, чувати и спроводити. Наш захтјев да се само верификује превод оригиналне верзије на сва три службена језика остао је без подршке и очигледно је да неки посланици не желе да подигну руке за ратификацију мировног споразума, иако су сви технички предуслови били испуњени. Тражени су различити формалистички разлози да се то одбије, а у суштини на дјелу је чињеница да представници РС и цијела РС желе да поштују и спроводе слово Дејтонског споразума, и они који желе да га што прије промијене и забораве. Желе да се што прије донесе неки нови устав по њиховом нахођењу који не би одговарао представницима РС. То је више него јасно и очигледно. Вјерујем да ће представници међународне заједнице и OHR-а све ово добро проучити и извагати и видјети ко је у БиХ истински за Дејтонски споразум, а ко против овог документа. Aко се у БиХ на овакав начин буде односило према Дејтонском споразуму бојим се да ни дејтонске БиХ неће бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана