Милорад Пуповац: Спријечити асимилацију Срба у Хрватској

Горан Маунага
Милорад Пуповац: Спријечити асимилацију Срба у Хрватској

Потпредсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватској и саборски заступник Милорад Пуповац у интервјуу за "Глас Српске" каже да је приоритет СДСС повратак и рјешење проблема у вези са становима, те правна сигурност, да људи немају страха од евентуалних оптужница.

- Овог тренутка приоритет је развој повратка, примјена уставног закона у сфери запошљавања и у сфери афирмације Срба у Хрватској. Те двије ствари сигурно су најважније јер се развојем повратка стварају радна мјеста, казао је он.

Истакао је да се сума новца која се издваја за развој, инфраструктуру и обнову повећава, али да то још увијек није довољно, јер су деструкције биле огромне.

Пуповац наглашава је да је посебно важно код Срба у Хрватској зауставити тренд прибојавања властитог националног идентитета и асимилације.

* ГЛAС: Као лидер српске мањине у Хрватској, каквим оцјењујете положај Срба у тој земљи?

ПУПОВAЦ: Већ низ година њихов се положај побољшава у различитим подручјима, од опште атмосфере до оснивања права у подручју обнове. Такође, и у подручју обнове и изгубљених станова, развоја средина у којима наши људи живе или се враћају. Има и напретка у политичком и јавном животу. Aли је још лоше стање у подручју повратка, изгубљених станова, а посебно у повратничким срединама и запошљавању.

* ГЛAС: Шта је приоритет?

ПУПОВAЦ: Све то. Приоритет је и повратак и рјешење проблема у вези са становима, и оних који се враћају и оних који се не враћају. Приоритет је правна сигурност, да људи немају страха од евентуалних оптужница. Овог тренутка приоритет је развој повратка, примјена уставног закона у сфери запошљавања и у сфери афирмације Срба у Хрватској. Те двије ствари сигурно су најважније јер се развојем повратка стварају радна мјеста. Сума новца која се издваја за развој, инфраструктуру и обнову се повећава али то још увијек није довољно, јер су деструкције биле огромне. Људима је потребна велика помоћ. Они желе да се код међународних организација колико-толико изједначе са другим срединама у Хрватској.

* ГЛAС: Је ли по вашој процјени СДСС успио да политички ангажује и обједини Србе и њихово бирачко тијело у Хрватској?

ПУПОВAЦ: У великој мјери да, али је остало још много простора гдје треба дјеловати. Мислим на подручје градских средина гдје живи велики број Срба. У Загребу их има око 30.000, у Ријеци око 15.000, у Пули и цијелој Истри око девет хиљада, Сплиту око 10.000, у Осијеку око осам хиљада Срба. У тим срединама је посебно важно да буду ангажовани због њихове равноправности. Посебно је важно да се заустави тренд прибојавања властитог националног идентитета и асимилације. На крају, подручја жупанија на подручју западне Славоније гдје живи 10 до 20 одсто Срба, СДСС није из различитих разлога успио довољно да покрије. То ће се требати у наредних мјесец или два промијенити.

* ГЛAС: Каква је била влада бившег хрватског премијера Иве Санадера, а како оцјењујете овај краткорочни рад владе садашњег премијера Јадранке Косор?

ПУПОВAЦ: Санадер је кренуо ентузијастички, либерално и широко, не само са коалиционим партнерима него и са другим странкама. Онда се временом затварао, сужавао и претварао Владу фактички у Владу властите моћи и људи који су с њим дијелили ту моћ. То је водило удаљавању између нас и њега у протеклих годину-двије. Са Јадранком Косор смо пронашли неки заједнички језик на почетку у правцу стварања државне сигурности и рјешавања питања која ми заступамо у погледу интереса Срба. Косор се служи више коалиционим партнерима, него што се служио Санадер и очекује нашу подршку јер је свјесна да без наше подршке коалициона влада коју води тешко да може дуго издржати.

* ГЛAС: Је ли коалиција на челу са ХДЗ-ом тренутно, како се тврди, у кризи, хоће ли бити пријевремених избора у Хрватској?

ПУПОВAЦ: Ми смо дуго незадовољни. Још у вријеме кад је премијер Иво Санадер био на челу, наши захтјеви или су се споро рјешавали или се нису рјешавали. Ми смо сада подржали премијерку Косор ради стабилности земље и чињенице да опозиција није била спремна да преузме власт. Aли сад је сигурно да СДСС у Хрватској мора пронаћи одговор на она врло отворена и тешка питања каква политичка и економска криза у Хрватској поставља. У мјесецима који су пред нама све странке у Хрватској, не само оне које су у опозицији него и оне које су у коалицији, мораће да траже одговоре и за себе и за државу, како и на који начин понудити најбољу политику коју држава треба. За сада, очито, најбољу политику нисмо пронашли.

* ГЛAС: Шта осим најављених нових пореза могу очекивати становници од нове владе ове јесени, и каква је будућност Срба у Хрватској? Можете ли их отворено позвати на повратак?

ПУПОВAЦ: Није најсретније рјешење у порезима на плате, зараде обичних људи. Заговарамо да се појача опорезивање богатих, да се сузбије корупција и ту направе уштеде, да се повећа ефикасност државних предузећа и државне управе и да се на тај начин смањи трошак државе. С друге стране, да крене расподјела средстава и инвестиција које би Хрватској омогућиле да дође до здравог и квалитетнијег новца. Зато ми предлажемо формирање солидарног фонда и за обнову повратничких средина и за рјешавање стамбене проблематике. Имамо подршку високог комесара за избјеглице, одређених земаља Европске уније и саме Уније. То је начин на који би Хрватска стекла бољу и јаснију политику него што је има сада.

Нова коалиција

* ГЛAС: Како тумачите формирање нове коалиције Срба у Хрватској коју чине Демократска парија Срба, Српска народна странка и Нова српска странка, чији вас представници оптужују за злоупотребу положаја?

ПУПОВAЦ: Те партије откако дјелују нису допринијеле јачању Срба ни њиховом бољем позиционирању на локалном и државном нивоу. Оне по правилу узрокују расипање српских гласова и губљењу мандата које реално можемо да добијемо. Тако је било и на прошлим локалним и дјелимично парламентарним изборима. Од њих не очекујемо ништа добро јер се појављују само од избора до избора. Пошто се сада очекују политичке промјене у Хрватској, они су се појавили из ко зна којих намјера, и због чијих интереса. Ту нема озбиљне политичке намјере, него само има ометања. Не бих се освртао на то што помињу моје име јер се ради о људима које боље познају у локалним кафанама него код њихове куће и о људима које боље познаје полиција него њихова заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана