Милорад Пуповац: Четврти мандат Србима важан колико другима изборна побједа

Свјетлана Тадић
Милорад Пуповац: Четврти мандат Србима важан колико другима изборна побједа

Желимо Србе да учинимо политички више једнаким, равноправнијим него што су били до сада у Хрватској и тако створити претпоставку да се сва она питања, проблеми и тешкоће са којима се Срби сусрећу могу ефикасније рјешавати.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" потпредсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) из Хрватске Милорад Пуповац.

- Четврти мандат у Сабору је за нас велик као што је за неке друге велика изборна побједа. Зато позивам све наше сународнике да у интересу својих завичаја, рођака, Срба у Хрватској, изађу на изборе, а оне који су у избјеглиштву да дођу у свој завичај и гласају за СДСС, који брине и ради за Србе у Хрватској, али и за Србе у цијелој регији - истакао је Пуповац.

* ГЛAС: СДСС излази на изборе. Који су основни циљеви и принципи за које ћете се залагати ако уђете у Сабор?

ПУПОВAЦ: Прво је да желимо да обезбиједимо већи број мандата за СДСС и за Србе у Хрватској. На тај начин желимо Србе учинити политички више једнаким, равноправнијим него што су били до сада и тако створити претпоставку да се сва она питања, проблеми и тешкоће са којима се Срби сусрећу, било у Хрватској или у избјеглиштву, могу ефикасније рјешавати. Данас је принцип три плус један, а четврти мандат у Сабору је за нас велик као што је за неке друге велика изборна побједа.

* ГЛAС: Који су то основни проблеми са којима се сусрећу Срби у Хрватској и колико би добијање четвртог мјеста у Сабору помогло да се ти проблеми ријеше?

ПУПОВAЦ: Четврто мјесто би требало да буде из повратничких средина, из Далмације, Лике. Требало би бити у функцији тога да се коначно почну стварати претпоставке за запошљавање, за развој и за пристојан живот у повратничким срединама. Управо то, посао, радна мјеста и развој у далматинским, личким и банијским повратничким срединама биће основни циљ политике СДСС-а у идућем периоду.

* ГЛAС: Колико је међу Србима повратницима незапослених?

ПУПОВAЦ: У повратничким срединама у Хрватској запослено је око 14 до 15 одсто Срба. Хтјели бисмо да управо томе посветимо главну пажњу и зато смо развили Тесла банку, да би она била финансијски инструмент. То је и разлог зашто желимо да повећамо број посланичких мандата, да бисмо имали и политички инструмент. A уз та питања желимо да ријешимо и проблем неисплаћених пензија, проблеме запошљавања у државним и јавним службама, у полицији, правосуђу. Вјерујемо да Срби у складу са законом добијају могућност запошљавања у тим службама. И коначно, желимо да у тим срединама буде поштован наш идентитет, право на ћирилично писмо и право на његову службену употребу. Зато нам се чини да је коначно дошло вријеме да у мјестима као што су Лапац, Врховина, Грачац, Удбина имамо натписе који ће бити и ћирилични и латинични.

* ГЛAС: Срби избјегли из Хрватске прикупљали су потписе за петицију којом су тражили да се Хрватска не прими у Европску унију док се не ријеше њихова питања?

ПУПОВAЦ: То су нормалне реакције људи којима је дојадило да дуго чекају и да се одгађа рјешавање њихових проблема. Ријеч је о томе да то не би помогло у рјешавању проблема. Знамо који су проблеми остали и Хрватска има још нешто више од годину мониторинга, у којем те проблеме који су остали мора да ријеши, заједно са ЕУ, Владом у Загребу, али и са владама из региона, у првом реду у Београду.

* ГЛAС: Колико Срби могу имати користи од уласка Хрватске у ЕУ?

ПУПОВAЦ: Постоје двије користи. Једна је та да проблем Срба неће бити више хрватски већ европски. Проблем Срба и поштовање њихових права биће проблем европског законодавства и европских институција. Друга корист је та да ће фондови ЕУ бити фондови који ће служити за развој српских средина и за прекограничну сарадњу између општина са хрватске стране, које су углавном мјешовите и већински српске и општина у БиХ и Србији. То су двије велике и видљиве користи, а друге ће доћи с временом, јер границе, када и БиХ и Србија уђу у ЕУ, неће постојати и отвориће се друге и нове могућности за јачање националног идентитета Срба и у Хрватској и у другим дијеловима региона.

* ГЛAС: Како гледате на доношење закона о неприхватању и ништавности оптужница из Србије, који је изгласао хрватски Сабор? Колико то може допринијети помирењу?

ПУПОВAЦ: То не може да допринесе нити помирењу, нити остваривању заједничких обавеза, а то је санкционисање оних који су починили ратне злочине. Нико не смије да заговара принцип некажњивости. У Хрватској су доношене оптужнице које су касније морале бити мијењање и на хиљаде људи је било оптужено без валидних доказа и ваљаних свједока и на основу кампање која је рађена. Према томе, то се не може ријешити једним таквим законом, већ само сарадњом између земаља у регији. Надам се да ће тај закон Уставни суд поништити.

* ГЛAС: Како видите сарадњу у региону прије почетка изборне кампање у Хрватској, колико је сарадња раније била на позитивнијем нивоу?

ПУПОВAЦ: Предсједник Јосиповић, Тадић, Додик направили су много у посљедњих годину и више. Сада је дошло до застоја, али послије избора у Хрватској може се очекивати да ће се поново вратити на обнову сарадње и то у новом контексту, са новим људима, идејама и надамо се да избори који ће бити у Србији опет донијети људе који ће наставити сарадњу.

* ГЛAС: С ким сте спремни ући у коалицију послије избора, да ли би то могао бити поново ХДЗ?

ПУПОВAЦ: Мислим да је дошло вријеме да се у Хрватској догоди промјена. У тим промјенама ми ћемо наћи своје мјесто и учествоваћемо у њима. Са ХДЗ-ом смо имали добру сарадњу осам година, али није била лака. Сада ћемо имати могућност да сарађујемо са СДП-ом и његовим партнерима, са којима нисмо имали прилику у протеклих 20 година да развијамо никакво партнерство у смислу коалиције. То ће бити и за њих и за нас озбиљна, прва и можда најзрелија прилика у свих ових 20 година.

* ГЛAС: Значи ли то да је већ постигнут договор са СДП-ом и да је већина њиховог програма прихватљива за СДСС?

ПУПОВAЦ: О томе још нисмо разговарали, нити смо ми видјели све елементе СДП-овог програма, нити су они видјели наше. Ради се једноставно о томе да, када се заврше избори, и када почну разговори, треба разговарати о програму будуће владе и о томе шта ко од нас мисли да у том програму мора бити. Aли о томе ћемо када дође вријеме.

* ГЛAС: Како оцјењујете кампању и политичку борбу између двије најјаче политичке странке у Хрватској, ХДЗ-а и СДП-а, која није баш "најчистија"?

ПУПОВAЦ: Ова кампања је специфична по томе што у њој учествују државне институције, вјероватно не својом вољом, него силом прилика. Укључена су тужилаштва, судови и у том смислу кампања је обиљежена и у сјени судских поступака и истрага, па и оне истраге која иде против ХДЗ-а. С друге стране, у кампањи, нажалост, нема озбиљних идеја, програма и кампања сигурно није најатрактивнија и најплодотворнија коју смо имали до сада.

* ГЛAС: Коју поруку бисте упутили Србима у Хрватској, али и у БиХ, а који треба да изађу на изборе у недјељу?

ПУПОВAЦ: Ови избори су за нас избори за једнакост, избори за друштво у којем ћемо бити једнаки. Ови избори су за нас прилика да ојачамо, да направимо корак више према политичком утицају, према моћи која ће нам гарантовати да можемо ефикасно рјешавати она питања која без те моћи нисмо могли и не можемо рјешавати. Зато позивам све наше сународнике да у интересу својих завичаја, рођака, Срба у Хрватској, изађу на изборе, а оне који су у избјеглиштву да дођу у своје завичаје и гласају за СДСС, који брине и ради за Србе у Хрватској, али и за Србе у цијелој регији.

Станарска права

* ГЛAС: На који начин је могуће ријешити питање станова над којима је постојало станарско право, а без којих су Срби остали за вријеме рата?

ПУПОВAЦ: Прије три године смо почели да заговарамо донаторску конференцију. Неки су се томе одупирали, и у Загребу и у Београду, а неки нису имали слуха ни у међународној заједници. Aли смо успјели и то је прихваћено од свих. Сада се још једино буне неки тобоже у име избјеглица. Обезбиједити новац за оне који су изгубили станарска права у Хрватској или онима којима нису исплаћене пензије, сматрали смо својом огромном обавезом и сматрамо то великим достигнућем у временима финансијске кризе и тешкоћа кроз које пролазе земље у којима се налазе избјеглице. То ће бити главни инструмент помоћу којег ћемо покушати ријешити и оне који немају стамбено рјешење, било у Хрватској, Србији или БиХ и Републици Српској и покушати ријешити питање неисплаћених пензија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана