Милорад Барашин: Сви ми морају подносити рачуне!

Жељка Домазет
Милорад Барашин: Сви ми морају подносити рачуне!

Сви главном тужиоцу морају подносити рачуне, а тужилачка хијерархија се мора поштовати, рекао је у интервју за "Глас Српске" главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин.

Рекао је да је његова надлежност да одлучио о приговорима на обустављање истраге у предметима Тузланска колона и злочини у Коњицу, а и да не зна када ће донијети одлуку о томе, јер није везан роком.

Барашин је рекао и то да зна да га на различите начине блати предсједник Удружења логораша РС Бранислав Дукић.

- И Дукић и српски народ морају знати у којој држави живе и гдје се достављају пријаве и докази, додао је.

Одбацио је наводе да њиме управља замјеник високог представника Рафи Грегоријан

- Грегоријан је међународни дипломата са којим имам изузетну сарадњу и који ми никада није рекао да процесуирам неку особу. Ми разговарамо о неким другим стварима, о којима јавност не треба да зна, истакао је Барашин.

* ГЛAС: Докле се стигло са избором страних тужилаца у Посебном одјелу за ратне злочине?

БAРAШИН: Према Одлуци високог представника у овом одјелу треба да раде четири међународна тужиоца. Конкурс је расписан за још тројицу, јер је међународни тужилац Џуде Романо ушао у процедуру и мандат ће му се врло брзо обновити. Он је активан у одређеним предметима, како у истрагама, тако и пред Судом БиХ. Конкурс се остале међународне тужиоце затвара се 28. фебруара и вјерујем да ће до краја марта бити извршен њихов избор. Радиће заједно у тиму са домаћим тужиоцима у компликованим и комплексним истрагама, а након њиховог одласка домаћи тужиоци ће наставити рад на тим предметима. У Одјелу за организовани криминал и корупцију имали смо 11 тужилаца, домаћих и међународних. Све сада морамо попунити домаћим тужиоцима и процедура је у току. Врши се инвентура свих предмета који ће бити распоређени на домаће тужиоце након њиховог избора. Конкурс је расписан и вјерујем да ће до краја априла и тај одјел бити комплетиран. Тренутно тај одјел нема ни руководиоца и њиме управљам ја као главни тужилац, али ових дана ће бити именован руководилац тог одјела. Сви значајни предмети од интереса за државу су активни, а на истрагама се ради, добар дио предмета је на вјештачењима и након задужења тужилаца доносиће се и тужилачке одлуке. Лично сматрам да су међународни тужиоци требали остати и у Одјелу за организовани криминал, док не заврше правоснажно процесе које воде.

* ГЛAС: Ко ће бити руководилац Одјела за организовани криминал и корупцију?

БAРAШИН: Било је различитих спекулација о томе у јавности. Писало се да сам ја преузео тај Одјел, а није да онај ко није у стању да управља комплетним Тужилаштвом БиХ и свим одјелима не треба ни да има функцију главног тужиоца. Док сам главни тужилац управљаћу цијелим Тужилаштвом БиХ, јер одговарам свима и за све. Сви главном тужиоцу у Тужилаштву БиХ морају подносити рачуне, а тужилачка хијерархија се мора поштовати.

* ГЛAС: Када је ријеч о међународним тужиоцима да ли ће ту бити нова имена или они који су већ били ангажовани?

БAРAШИН: Сви они који испуњавају услове могу се пријавити, а стара тужилачка имена су напустила БиХ, а да ли ће поново конкурисати, не знам. Онај ко буде имао најбоље резултате биће именован. Поред свих тих услова особе које се пријаве за међународне тужиоце морају имати доказ државе из које долазе да ће их њихове владе финансирати за вријеме рада у Тужилаштву БиХ. Новитет у Одјелу за организовани криминал су стручни савјетници - међународне колеге који ће радити са домаћим тужиоцима. Када се изаберу четири међународна савјетника онда ћемо о њиховим правима и обавезама моћи говорити.

* ГЛAС: Да ли постоји законом предвиђена могућност да савјетници у Тужилаштву БиХ буду странци?

БAРAШИН: То је дискутабилно питање, али измјенама закона који је наметнуо високи представник то је прописано. Но то се не смије косити са Законом о кривичном поступку. Предметом руководе домаћи тужиоци и за све тужилачке одлуке одговоран је тужилац. Често се у јавности диже прашина око тога да ли странци могу бити савјетници у Тужилаштву или Суду БиХ, а многи политичари имају савјетнике који нису држављани БиХ.

* ГЛAС: Бивши руководилац Посебног одјела за ратне злочине Дејвид Швендимен донио је одлуке да се обуставе истраге у предметима "Тузланска колона" и за злочине на подручју општине Коњиц из 1992. године. Каква је судбина тих предмета - приговори су уложени?

БAРAШИН: На обје одлуке су уложени приговори. Моја је надлежност да одлучим о тим приговорима. Да бих о сваком приговору одлучио, морам све предмете изанализирати, а то је дуготрајан процес. Главни тужилац није везан роком за доношење одлуке о приговору. Настојаћу да је донесем што је прије могуће и чим донесем одлуку јавност ће бити обавијештена. И поред тога што је истрага обустављена, уколико се појаве нови докази и нове особе које се сумњиче, нови поступак се може отворити.

* ГЛAС: Многи свједоци су умрли, неки су отишли ван БиХ, много је година прошло. Да ли је поново ријеч о одуговлачењу?

БAРAШИН: Није одуговлачење. Од та два догађаја је прошло много година, али Посебан одјел за ратне злочине постоји само четири године. О тим догађајима су знала и друга тужилаштва и друге институције и агенције за провођење закона. Поставља се питање шта су они радили све те године. Уколико бих детаљније коментарисао те догађаје, директно бих задирао у начело непристрасности и косило би се то са свим оним о чему непристрасно треба да одлучим када је ријеч о приговорима на Швендименове одлуке.

* ГЛAС: Представници српског и хрватског народа у БиХ су незадовољни радом Тужилаштва, јер на једнак начин не третира све жртве?

БAРAШИН: Одговорно тврдим да то није тачно. Знам да ме на различите начине блати предсједник Удружења логораша РС Бранислав Дукић, али и он и српски народ морају знати у којој држави живе и гдје се достављају пријаве и докази. Можда се неко касно сјетио да прикупља информације о одређеним догађајима, али то није мој проблем него њихов. Дукић чак иде дотле да свједоке који свједоче у појединим предметима убјеђује да не долазе и не свједоче пред Судом БиХ. То је кривично дјело.

* ГЛAС: Када је ријеч о пријавама и доказима Тужилаштву БиХ, Тим МУП-а РС за ратне злочине тврди да је доставио на гомиле доказа на које Тужилаштво БиХ не реагује?

БAРAШИН: Не може се доказом сматрати пријава написана на листу папира. Сва та господа мора урадити квалитетно извјештаје и доставити доказни материјал. О томе да ли је доказни материјал валидан одлучује тужилац, јер он је тај који ће након подизања и потврђивања оптужнице изаћи пред Суд и одбрану да брани све оно што је прикупио. Уколико нема квалитетних доказа, нема ни квалитетног поступка ни осуђујуће пресуде. Ово што господа и поједини тимови доносе, захваљујем им на таквим извјештајима.

* ГЛAС: Шта је са "Добровољачком улицом" и подизањем оптужница за тај злочин?

БAРAШИН: Предмет је активан и ради се на њему. Главни тужилац Србије Владимир Вукчевић доставио је захтјев да провјери да ли се за предмете који су отишли из РС води истрага код нас и сви предмети који се тамо воде и сав материјал биће уступљени Тужилаштву БиХ.

* ГЛAС: Често се чују оцјене да Тужилаштвом БиХ не руководите Ви него замјеник високог представника Рафи Грегоријан?

БAРAШИН: Грегоријан је међународни дипломата са којим имам изузетну сарадњу и који ми никада није рекао да процесуирам неку особу. Ми разговарамо о неким другим стварима о којима јавност не треба да зна.

Нема рокова истраге

* ГЛAС: Отворили сте истрагу о изградњи зграде Владе РС, аутопута и РТВ дома. Шта сте урадили до сада?

БAРAШИН: Предмет је активан, а не бих га коментарисао, јер није правоснажан.

* ГЛAС: Јесте ли Ви преузели тај предмет?

БAРAШИН: Мање је битно ко ће радити тај предмет, али о њему се мора донијети коначна одлука.

* ГЛAС: Када ће бити донесена?

БAРAШИН: Никада се у праву не може процјењивати и везати предмете за одређени рок. Ово су компликоване и комплексне истраге гдје се не тражи само улога тужиоца, него и улога вјештака различитих струка, а свих нема у БиХ. То значи да се о роковима не може говорити.

Маоча

* ГЛAС: Како иде истрага у "предмету Маоча"?

БAРAШИН: У акцији у Маочи лишено је слободе седам особа. Предмет је активан. Пронађено је свашта. Тужилачки тим ради на томе и када се истрага оконча, јавност ће бити обавијештена. Став појединих политичара о самој акцији коју користе да би стекли политичке поене ме не интересује, а Тужилаштво неће служити за једнодневну политику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана