Милиони долара за фалсификовану слику

приредио: Миленко Киндл
Милиони долара за фалсификовану слику

Велики аукцијски скандал потреса тржиште умјетничких слика у Кини, а многи сликари се смију наивним новопеченим купцима који у трци за славним именима бацају милионе на фалсификате.

Повод је слика продата за 11 милиона долара под именом једног познатог кинеског сликара, коју је, у ствари, насликао неколико деценија послије његове смрти један студент током вјежби на академији. То тврди група кинеских умјетника који су на вјежбама на академији сликали исти модел.

Aкт назван "Тијело госпођице Ђијанг Бивеи" приписан је веома познатом кинеском сликару Су Беихонгу и продат на аукцији јуна 2010. за 72,8 милиона јуана (11,4 милиона долара).

Међутим, на Интернету се ових дана појавило отворено писмо групе бивших студената Централне академије лијепих умјетности у Пекингу који заправо тврде да је слику насликао један од студената са њихове године током вјежби сликања актова 1983. чак 30 година послије смрти Суа.

- Недавно смо, послије међусобног контактирања, довели у сумњу вијест о ауторству слике коју смо видјели на Интернету. Ријеч је о слици која не може бити ником више позната него нашој класи. Ријеч је о раду током вјежби једног од нас. Не можемо са сигурношћу рећи који је од студената с генерације насликао продату слику, али су многи од нас сачували сличне слике с часа - наводи се у писму.

Уз писмо су на сајт ставили и неколико уљаних слика женског акта из разних углова, на којима се јасно види сличност модела са госпођицом Ђијанг Бивеи.

Умјетници кажу да је модел, коју су они означили само са словом Л, била девојка која је допутовала у главни град из унутрашњости Кине у потрази за послом.

- Фризура Л је била популарна осамдесетих, њено тијело је, такође, било јединствено, и оставило снажан утисак на студенте - наводи се у писму.

Било би стварно немогуће да слика Су Беихонга има исту композицију боја, положај модела, изглед тијела, фризуру и структуру лица као и наше слике, наводе некадашњи студенти.

Aукцијска кућа из Пекинга која је продала слику, саопштила је да нема тренутно коментар на писмо групе сликара, обећавши да ће да испита о чему је ријеч.

Сликар Су, чије име и слава је искоришћено да се подигне вриједност акта, познат је по сликама коња рађених у техници мастила. Њега, такође, сматрају за једног од пионира рада с уљаним бојама у Кини.

Једна од Суових слика у мастилу названа "Коњ у галопу" продата је за 17 милиона јуана на аукцији прошле године.

Кина је недавно претекла СAД као највеће аукцијско тржиште за умјетничке предмете и колекције, након што се продаја дуплирала само за годину дана, показала су истраживања француских аукцијских кућа.

Милионери

Нагли привредни развој земље и велики број Кинеза милионера, довели су до велике потражње кинеских умјетничких дјела и антике чијим цијенама је данас само небо граница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана