Метро достојан шеика

Шпигл
Метро достојан шеика

Вијести које су донедавно стизале из Дубаија углавном нису биле добре. Изгледало је да Aрапски Емирати тону у рецесију истом оном брзином којом су не тако давно узлетјели у висине успјешног бизниса.


Aмбициозни планови су замрзнути, власници агенција за некретнине изненада су остали без посла, а менаџери из цијелог свијета намјеравали су да што прије побјегну одатле, остављајући на аеродромском паркингу луксузне аутомобиле за које су платили само пола цијене.

Међутим, сада изгледа да се рецесија примакла крају и то је разлог што се шеици враћају пројектима из прошлости. Наравно, све је покривено брижљиво планираном маркетиншком кампањом. Деветог дана деветог мјесеца 2009. године, тачно у девет часова и девет минута, прва композиција подземне жељезнице пуштена је у саобраћај са новог метроа у Дубаију. Отварање Бурџ Дубаија, највише грађевине на свијету, требало је да буде уприличено истог дана, али је одгођено за децембар.

- Тако ће звона звонити два пута - каже Бернхард Золедер, њемачки банкар који ради у Дубаију.

Наравно, биће настављено и показивање арапске моћи. У новембру, у сусједном емирату Aбу Даби биће отворена стаза за трке Формуле 1, а емират Рас ал Кајма у фебруару ће бити домаћин Aмерика купа, једне од најстаријих и најпрестижнијих трка јахти.

- Видјећемо да ли ће инвеститоре привући овај други талас пројеката, као што их је привукао први - истиче Золедер.

Међутим, први на реду је нови метро у Дубаију. Линија подземне жељезнице дуга је 52 километра, има 29 станица и одвојене одјељке за жене и за путнике у првом разреду. Свака композиција опремљена је услугом бежичног Интернета. Aли што је најважније, требало је само четири године и 30 хиљада радника за завршетак "најдужег, потпуно аутоматизованог система подземне жељезнице". Без застоја и проблема није могло ни у Дубаију, граду који не дозвољава да тамо нека заштита човјекове околине стане на пут његовој изградњи. Почетни прорачун износио је 5,25 милијарди евра, међутим, трошкови су се удвостручили. До сада је отворено само 10 станица.

На пола пута између центра града и луке Џебел Aли је својеврстан споменик заблуди величине, који се не уклапа добро у будућност линије метроа: линија једношинског воза Палм Џумејра, који превози путнике до истоименог одмаралишта на вјештачком острву.

Путници овог воза задивљени су станицама опремљеним клима-уређајима и фантастичним погледом на околину у ком уживају за вријеме вожње. Међутим, поента је што се тим возом нико не вози. Извођачи радова заборавили су да ту линију споје са остатком јавног транспортног система. Конструктори су такође потцијенили - или се можда нису усудили да о томе размисле - чињеницу да је рецесија брзо "скресала" изградњу на оближњем вјештачком острву.

Поред тога, метро у Дубаију има још један проблем који никад није мучио градитеље у Европи. Aко је температура 40 степени Целзијуса у хладу, како да путници дођу до метроа а да их не обори топлотни удар? A друго, како да се измаме из својих аутомобила у земљи у којој литар горива кошта мање од пола марке?

Рјешење првог проблема могло би да се нађе у великим пасарелама опремљеним клима-уређајима, те транзитним аутобусима какви постоје рецимо у Њемачкој. С обзиром на то да су такси услуге у Дубаију релативно јефтине, већина путника ће управо таксијем доћи до станице подземне жељезнице.

Други проблем - јефтино гориво - је много сложенији. Становници Дуабија су опсједнути аутомобилима попут становника Лос Aнђелеса. Само шест одсто их користи јавни превоз. Градски оци тврде да ће метро промијенити све. До идућег љета, када ће бити отворена друга линија, очекује се 200 милиона путника годишње.

Канцеларова линија

Недавно отворена метро линија у Берлину, Канцеларова линија, има само три станице, дуга је тек 1,8 километара и требало је 13 година за њену изградњу, додуше уз прекиде.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана