Месне округлице у халал варијанти

Дојче веле
Месне округлице у халал варијанти

Ко заиста жели да расправља о теми ислама у Француској он сигурно има низ могућности - од џамија, преко умјетничког детаља на катедрали у Лиону, која представља муслимана, па све до бурке.

Тренутно се води жестока расправа ни око чега другог него - месних округлица. Прошле седмице ланац ресторана брзе хране "Квик" у Француској је с осам на двадесет и два повећао број својих ресторана који нуде "халал" храну (припремљену по муслиманским правилима).

Сада се француска десничарска странка "Alsace d'Abord" због тога обратила и државном тужилаштву - због дискриминације грађана који нису муслиманске вјероисповијести.

"Квикови" ресторани увијек су били мјеста за састајање, жали се шеф странке Жак Кордоније, а сада су се потпуно окренули према муслиманима.

- То подстиче и ширење гето квартова - сматра Кордоније.

Осим тога, каже он, људи који једу у "халал" ресторанима присиљени су новцем којим купују ту храну да финансирају и исламистичке организације, које зарађују на "халал" храни.

Тренутно цијела Француска расправља о овој храни. Aрапска ријеч "халал" (чисто или дозвољено) најчешће се користи за прехрану прописану у Курану - без алкохола и свињског меса. Животиња чије се месо користи за "халал" храну мора да буде заклана само по вјерском обреду.

С обзиром на то да у Француској живи око пет милиона муслимана, а све више младих муслиманских генерација жели да живи по правилима своје вјере, посао с "халал" храном доживио је велики пораст.

Уз месо и дјечју храну нуде се и пецива, бомбоне, па чак и "кока-кола" у "халал" варијанти.

У француским градовима отварају "халал" продавнице, а профит од ове хране у овој години износио је 5,5 милијарди евра. Зато је и разумљиво да и "Квик" жели да заради на овој храни.

Екстремно десни француски Национални фронт Жан-Мари Лепена користи овај успјех да би изазвао страх међу француским становништвом од ислама. Његова кћер Марина Лепен "халал" локале сматра "скандалима", а предсједника Саркозија оптужује за исламизацију Француске.

И из других организација стижу напади, а међу њима је "Ресистанце републицаине", која позива на конзумирање велике количине свињетине и вина. У међувремену је дошло и до напада на муслиманску културну баштину у Француској.

Aли у неким случајевима Французи с правом осјећају страх. И то због оних малих група међу муслиманима које никако не желе да се интегришу.

Паралелна друштва

Многи су политичари забринути због могућности стварања вјерски мотивисаних паралелних друштава, у којима би се муслимани једноставно одвојили од остатка друштва.

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана