Меркелова све популарнија - ко ће је наслиједити?

ГС
Меркелова све популарнија - ко ће је наслиједити?

БЕРЛИН - Како се ближи крај политичке ере Ангеле Меркел, њемачка канцеларка је све популарнија у јавности своје земље, што само компликује ствари за њене потенцијалне насљеднике, наводи се у анализи европског издања портала “Политико”.

Већином због успјешног управљања пандемијом вируса корона у Немачкој - која сама инсистира на одласку по окончању свог актуелног канцеларског мандата у октобру сљедеће године - сада ужива подршку више од 70 одсто Њемаца, док је, поређења ради, тај проценат прије годину дана износио педесетак одсто.

Са друге стране, сви могући насљедници Меркелове налазе се у њеној сенци, па је, како истиче “Политико”, одговор на питање ко ће бити следећи лидер Њемачке нејаснији него икада у протеклих неколико деценија.

Министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер, коју је Меркелова видила као своју насљедницу на канцеларском месту, у фебруару је одустала од амбиције да заузме ту функцију пошто је закључила да нема довољну подршку унутар Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), на чије је чело дошла управо умјесто Меркелове.

Одлука Крамп-Каренбауерове, која је истовремено најавила одлазак са места предсједнице ЦДУ, поново је отворила надметање за позицију шефа странке, који ће, како се очекује, следеће године бити и кандидат за канцелара.

Потом се чинило да предност над осталим кандидатима има још један фаворит Меркелове, премијер Северне Рајне-Вестфалије Армин Лашет, али су његови изгледи нагло опали због, како многи сматрају, неадекватног одговора на пандемију корона вируса, а нарочиту популарност у јавности немају ни друга два потенцијална такмаца - шеф спољнополитичког одбора Бундестага Норберт Ретген и адвокат Фридрих Мерц.

Недостатак јаких кандидата из ЦДУ отворио је врата Маркусу Седеру, премијеру Баварске и лидеру Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), која са ЦДУ чини јединствену посланичку групу у парламенту и традиционално именује заједничког кандидата за канцелара.

Седерова популарност порасла је током кризе изазване пандемијом, будући да је повлачио одлучне потезе у циљу спречавања ширења заразе.

Због тога он у Баварској ужива подршку готово 90 одсто јавности, а у другим дијеловима Њемачке, испред њега по популарности је сада само Меркелова.

По резултатима једне скорије анкете, скоро двије трећине Њемаца Седера сматра погодним за канцелара, док је у марту тај проценат био тек 30 одсто, наводи “Политико”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана