Медијски магнат подвучен жутим

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл
Медијски магнат подвучен жутим

Руперт Мердок у жижи је светске јавности због скандала са прислушкивањем због којег је у Британији затворен таблоид "News of the World", а тог медијског магната - којег описују као "посљедњег барона штампе" - већ деценијама бије глас да нагиње "жутом" новинарству.

Све је почело кад је овај 80-годишњак, када је имао 22 године, од оца наслиједио половину власништва у два локална листа у Aделејду, у Aустралији.

Од локалних листова, он је створио медијску империју која се састоји од филмских компанија "20th Century Fox" и "Fox Searchlight Pictures", затим телевизија Фокс ТВ, Фокс њуз, акција у каналу Национална географија, Стар ченелс, Скај Италија, Бритиш Скај бродкастинг, новина "Волстрит журнал", "Дау Џонс њузваерс", "Њујорк пост", "Тајмс", "Сандеј тајмс", "Сан", аустралијског "Хералд сана", "Острелијана"...

Рођен у Мелбурну 1931. године као једини син од четворо дјеце, новинарски занат је испекао као репортер у Бирмигему, да би након што је 1964. од "Острелијана" направио први национални аустралијски лист, пошао у поход на Британију.

Мердок је 1968. године купио "News of the World", а за годину дана својој империји придодао је и "Сан" од којег је убрзо направио најтиражнији таблоид.

Године 1976. преузео је "Њујорк пост", а бивши главни уредник тог листа Лу Коласуоно изјавио је за њега да "хода на ивици новинарске етике, да није урадио ништа илегално, али да је веома агресиван да би добио неку причу".

Сам Мердок је у више наврата изјављивао да се веома ријетко мијеша у посао главних уредника. Међутим, његови бивши сарадници попут Роберта Спицера, такође, бившег уредника у "Њујорк посту", кажу да је он писао наслове, "гланцао" приче, правио редослијед у тексту - укратко, радио све.

Године 1986. посједовао је "Тајмс" и "Сандеј тајмс" и отпустио 5.000 радника, а онда се "бацио" на телевизију. Сателитски ТВ сервис у Британији, Скај, убрзо је зарађивао толико да је могао да преноси Премијер фудбалску лигу.

У Aмерици је купио "20th Century Fox" и створио четврту по величини телевизијску мрежу.

Да би успио у томе постао је амерички држављанин, јер закон у СAД забрањује странцима да имају у власништву ТВ станице.

Током осамдесетих, његова империја умало није пропала због нагомиланих дугова, али тада се извукао куповином Стар ТВ у Хонгконгу који се путем сателита емитује у цијелој Aзији.

Донедавно је у имао у плану да преузме Бритиш Скај бродкастинг, али је због скандала био приморан да одустане од преузимања ове британске телевизијске мреже.

Мардок је познат по томе што има веома добре везе са утицајним људима из политике, он је подржао Тонија Блера на изборима 1997. године, има веома добре односе са садашњим британским премијером Дејвидом Камероном, али и са америчким предсједником Бараком Обамом, канадским премијером Стивеном Харпером, бившим аустралијским премијером Кевином Радом...

Прошле године је рангиран као 13. најмоћнији човјек на свијету, док је његово богатство процијењено на око 6,3 милијарди долара - што га сврстава на 117. мјесто најбогатијих људи на свијету.

Жене

Женио се три пута, има шесторо дјеце из тих бракова, а с обзиром на то да му је мајка још жива и да у 102. години готово да има статус краљице у Aустралији, није немогуће да ће се овај живахни 80-годишњак извући и из ове непријатне ситуације и у правом моменту поново увећати своју медијску империју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана