Медиј којем гледаоци највише вјерују

Марина Чигоја
Медиј којем гледаоци највише вјерују

Радио-телевизија Републике Српске прославила је 19. априла седамнаести рођендан. Све те године, према ријечима генералног директора РТРС-а Драгана Давидовића, ова медијска кућа дијелила је судбину народа у име којег је основана. Било је успона и падова у њеној унутрашњој, финансијској, кадровској и програмској стабилизацији, али данас је то, према свим истраживањима, најгледанија телевизија у Републици Српској и медиј којем се највише вјерује.

A све је почело давне 1992. године...

- РТРС је почела да ради као телевизија у Бањој Луци 19. априла 1992. године и као телевизија на Палама 6. маја 1992. године. Радио РС изникао је из некадашње Радио Бања Луке и Радија који је такође основан на Палама. Јединствена српска телевизија почела је са радом и заједничким функционисањем 1993. године - истакао је Давидовић.

Данас РТРС има 500 запослених, са продукционим центрима у Источном Сарајеву, Бијељини, Брчком, Требињу, Приједору и централом у Бањој Луци.

- Врло важна чињеница је да пуних пет година заредом послујемо без губитака, ревизорски извјештаји су позитивни, плате у овој кући редовне, запослени имају плаћене доприносе, а обавезе према држави и другим добављачима редовно се измирују. Протекле године остварили смо највећи приход у историји куће од 22 милиона КМ - нагласио је Давидовић.

Велика средства, додао је, уложена су у куповину технике и програма.

- Битно је истаћи да смо сигналом покрили 95 одсто становништва РС, чиме смо испунили нашу законску обавезу. Посједујемо возни парк од 50 возила, од којих су троје репортажна кола - рекао је Давидовић.

Запослени РТРС-а посебно су поносни на изградњу РТВ дома, која ће бити завршена до краја године.

- Тешко је рећи са колико ћемо нове опреме ући у нови простор, али сама чињеница да ћемо имати три савремена студија од 400, 180 и 90 квадратних метара за запослене у РТРС-у је задивљујућа. Јер, немојте заборавити, у овом тренутку РТРС свој програм производи у ходницима Банског двора и самоуслузи Фабрике дувана - рекао је Давидовић.

Највећи успјех, осим пресељења у нови РТВ дом, који РТРС може остварити у овој години је, каже, да обезбиједи, у овој великој кризи, стабилност пословања и програма бар на прошлогодишњем нивоу.

- Поносан сам на чињеницу да смо створили кућу према којој свих 500 запослених имају безрезервну лојалност - закључио је Давидовић.

Директор програма РТРС-а Мира Лолић-Мочевић истакла је да је ова медијска кућа у протеклих седамнаест година од телевизије која је у почетку имала само једну емисију - Дневник, дошла у 2009. години до телевизије која има 50 одсто свог властитог програма.

- Имамо 50 емисија, што сталних, што повремених. Тај програм производи не тако велики број људи, с обзиром на то да ми у посљедње двије године емитујемо двадесетчетворочасовни програм. Од доласка господина Давидовића на чело куће, много тога је урађено, добили смо огромну подршку, растерећени смо многих брига, како финансијских, које су биле наслијеђене од старог руководства, тако и оних У вези са слободом приликом избора тема, рубрика и емисија - истакла је Лолић-Мочевић.

Стуб ове куће, додаје, је информативни програм и то је оно по чему смо најпрепознатљивији.

- Чињеница је да су наши информативни програми најгледанији. То су, прије свега, политички магазин "Печат", ток шоу емисије "Некад било" и "Пресинг", али и многе друге. Наравно Дневник је, без премца, емисија која се највише гледа. Резултати бројних истраживања показују да смо ми телевизија којој људи највише вјерују и то је велика ствар за све нас који радимо те програме - рекла је Лолић-Мочевић.

Она је додала да су у протеклом периоду покушали да уведу бројне новине, па су у програм увршћене емисије за националне мањине, емисија посвећена људским правима, женским правима, емисија посвећена невладиним организацијама...

Осим информативног, додала је, имамо и богат култрно-образовни програм, филмски и документарни, забавни, музички и спортски.

- Велика жеља свих на РТРС-у је да напокон добијемо своју зграду, јер ми смо једина републичка институција која нема свој кутак. Сигурна сам да ће РТРС у новој згради успјети да направи још квалитетнији програм и да и даље буде јавни емитер у правом смислу те ријечи - рекла је Лолић-Мочевић.

РТРС је један од три равноправна емитера у оквиру Јавног сервиса БиХ, који прати дешавања, прије свега, у Републици Српској. Програм телевизије могу да прате гледаоци у цијелој РС, дијелу ФБиХ, Србије и Црне Горе, те Хрватске, а путем Интернета и сателита БиХ (од 15.30 до 17.00) и гледаоци широм свијета.

Програмска шема

Љетња програмска шема на РТРС-у креће од 15. јуна и трајаће до првог понедјељка у септембру.

- У том периоду почећемо са новим програмским садржајима. Сигурно је да ћемо радити на побољшању забавно-музичког програма, у преговорима смо за набавку још квалитетнијег филмског програма, али биће новина и у информативном програму - рекла је Лолић-Мочевић.

Награде

Квалитет програма Радио-телевизије Републике Српске препознали су многи, па и град Бања Лука, који је ове године наградио генералног директора ове медијске куће Драгана Давидовића за изузетан допринос новинарству и култури, као и Јадранку Мудреновић, дугогодишњег новинара и уредника Радија Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана