Матура се памти цијелог живота

М. Миљић, М. Чигоја
Матура се памти цијелог живота

Вријеме матурских прослава у Српској полако се приближава, а како би матуранти што љепши и што срећнији "ушли у свијет одраслих", њихови родитељи ће и ове године морати да издвоје право мало богатство. Једно од најважнијих сјећања за сваког средњошколца свакако је матурска забава, па већина њих за то, дуго ишчекивано вече, жели да изгледа посебно, да буду што необичнији, јединствени, лијепи...

Имајући ту чињеницу у виду продавци су, као и сваке године, обезбиједили богату понуду хаљина, одијела, ципела, торби, накита за матуранте, а када то све покупују, родитељима новчаници углавном буду "тањи" и за више од 600 марака.

Матуранти кажу да се та ноћ прославља само једном у животу и да мора да се памти, те да им због тога није жао новца који ће потрошити.

У бутицима у Српској већ је почела трка за најљепшим свечаним хаљинама и одијелима.

У бањолучком бутику "Јелена шоп" кажу да су још у марту ученице средњих школа у Српској почеле да се распитују за хаљине.

- Имамо око 100 модела кратких, а између 70 и 80 модела дугих хаљина. Потрудили смо се да набавимо хаљине у разним бојама, шаролике моделе од разноврсних материјала, тако да дјевојке буду обучене што различитије, али ипак лијепо и свечано - казали су у "Јелена шопу".

У овом бутику додају да увијек настоје да дјевојке које иду у исту школу не купе исту хаљину, због чега обавезно питају матуранткиње из које су школе.

- Цијене дугих хаљина крећу се од 240 до 350 марака, док су краће хаљине јефтиније и оне коштају од 180 до 200 марака - казали су у "Јелена шопу".

У бањолучком бутику "Пирана" кажу да већина дјевојака још разгледа понуду, али да идуће седмице очекују праве гужве. Додали су да углавном имају веселе, лагане хаљинице у свијетлим бојама, али да су и за оне које воле тамније набавили неколико модела.

Пословођа у бутику "Николас" Јасна Дурусун рекла је да константно морају да набављају нова одијела, јер матуранти из разних крајева Српске увелико долазе и купују одијела за дуго ишчекивано вече.

- Цијене одијела код нас се крећу од 99 до 600 марака. Купују се и свјетлије и тамније варијанте. Већина матураната бира одијело које ће моћи и касније да искористи. Углавном комбинују свјетлије кошуље са тамнијим одијелима или тамније кошуље са свјетлијим бојама хлача и капута - казала је Дурусун.

Када су у питању кравате, казала је да су модерне уске кравате, чија се цијена креће од 45 до 65 марака.

У бутику "Планика" у Бањој Луци кажу да се цијене ципела и сандала за матурско вече крећу од 80 до 180 марака.

- Имамо разних модела и боја ципела и сандала, а матуранти обично прво купују код нас обућу па затим уз ципеле траже себи одијело или хаљину - казали су у бутику "Планика".

У бутику "Ретро" кажу да су искључиво за матуру набавили разне моделе сандала и ципела за ученице средњих, али и основних школа.

- Имамо сандале како са крупнијим, тако и са ситнијим цирконима. Специјално за матуранткиње набавили смо и ципеле које су отворене на прстима, као и затворене. Углавном се купују у црној, беж и бијелој боји, а цијена се креће од 45 до 85 марака - нагласили су у овом бутику.

У бутику "Манго" кажу да не набављају матурске хаљине већ располажу класичним хаљинама које се могу обући и за матурско вече.

- Хаљине коштају од 75 до 145 марака, а имамо и разне врсте торбица које дјевојке могу да носе за матуру. Њихова цијена се креће од 20 до 50 марака - казали су у "Мангу".

Ексклузивне хаљине

Стилиста Давор Сладаковић каже да матура представља свечаност коју сваки ученик треба да испоштује.

- Матурант треба да буде обучен формално, оригинално и свечано у једном, јер је завршио одређено образовање и стекао звање одређене струке - казао је Сладаковић.

Модни креатор и власница Модног студиа "СБС" Свјетлана Балабан казала је да у њеној новој колекцији има највише матурских хаљина, како кратких тако и дугих.

- Дуге хаљине су углавном ручно рађене, са много мотива. Има и пуно набора по хаљинама које су углавном лепршаве - казала је Балабан и додала да су направљене углавном од свиле, муслина, сатен свиле, те од органдина.

Када су у питању боје, додала је, углавном преовладавају плаво-зелена, пудер боја, хаљине у бојама бијеле кафе, љубичасте и јарко розе.

- На хаљинама има и доста чипке, али и појасева који имају детаље на себи као што су машнице - истакла је Балабан и додала да раде и хаљине по наруџби, када препоручују матурантима и квалитет материјала, као и шминку, фризуру, ципеле, накит и торбицу које могу да укомбинују са хаљином.

Она је истакла да се цијене кратких хаљина у Модном студиу "SBS" крећу од 200 до 550 марака, а дугих од 450 до 900 марака.

- Цијена хаљина по наруџби зависи од модела, врсте материјала, као и од тога да ли треба нешто додатно да се ради на хаљини - казала је Балабан.

Модни креатор и власник модне куће Д.ОР.Ф Душко Орашчанин казао је да матуранткиње углавном траже дуге хаљине са шлеповима које садрже доста материјала.

- За разлику од лани, када су биле тражене црне и бијеле хаљине, ове године дјевојке траже плаве, лила, љубичасте, црвене и зелене боје - казао је Орашчанин и додао да се цијене хаљина у модном студиу Д.ОР.Ф крећу од 450 марака па навише.

Орашчанин наглашава да је много лакше купити одијело јер матуранти имају велику понуду одијела за прославу матурске вечери. Он истиче да су матурске вечери сваке године све гламурозније.

- Из године у годину купују се све раскошније и упечатљивије хаљине и сви се труде да изгледају боље и савршеније од других - рекао је Орашчанин. 

Фризура, нокти, соларијум

Трошкови које захтијева прослава матурске вечери не завршавају се куповином нове одјеће и ципела. Да би матуранти на прославу отишли у свом најбољем издању, многи од њих посјећују фризере, козметичаре, соларијум. Фризери и козметичари и ове године имаће пуне руке посла када дође вријеме матурских вечери.

Матуранткиња Технолошке школе у Бањој Луци Сњежана Тадић казала је да је већ изабрала хаљину, која захтијева одговарајућу фризуру, али и препланулу боју тијела.

- Хаљину сам платила 250 марака. За куповину сандала, торбице, надоградњу ноктију, фризуру, неколико одлазака у соларијум требаће ми још најмање толико новца - казала је ова матуранткиња.

Модни креатор Душко Орашчанин казао је да хаљина унапријед диктира како торбицу и сандале, тако и накит, шминку и фризуру.

- По куповини хаљине матуранткиње обично у сваком модном студију добију "смјернице" како даље у набавку - казао је Орашчанин. 

Када су у питању фризуре, оне слатке, помало изазовне су савршене за матуру. Шишање је најважнија ствар у процесу стварања елегантне матурске фризуре. Она мора бити како у складу са вашом личности тако и са хаљином, ципелама и шминком. Коса може бити дуга, кратка, равна или коврџава. Када је у питању избор матурске фризуре, фризери кажу да нема правог и погрешног одговора, само се требате потрудити да изгледате савршено од главе до пете.

Постоји велики избор фризура, од класичне преко елегантне до модерне шик фризуре.

У фризерском салону "Данијела" у Бањој Луци казали су да праве све врсте матурских фризура које коштају од 20 до 50 марака.

- Увијек се трудимо да матурантима направимо онакву фризуру какву они желе - казали су у фризерском салону "Данијела".

У овом фризерском салону додају да су каскадне коврџе савршене за матуре, посебно ако матуранткиње одаберу неку романтичну хаљину.

- Уколико још додамо симпатичну укосницу, праменове или пак цвијет у косу, фризура ће изгледати префињено - кажу у салону.

Цијена надоградње ноктију је различита у већини козметичких салона у Српској, а креће се од 15 до 45 марака. Цијена шминкања такође варира, а креће се од 15 до 30 марака.

Минут сунчања у соларијуму кошта од пола до једне марке.

Ипак, како не би направили грешку, креатори, фризери козметичари слажу се у једном: "Матуранти, прије свега носите оно што се вама допада, јер ако сте ви задовољни и угодно се осјећате, бићете привлачни и осталима".

Вечера

Директор Економске школе у Бањој Луци Предраг Дамјановић казао је да ђаци ове школе за прославу матурске вечери, DVD снимак са прославе и заједнички пано разреда треба да издвоје 70 марака.

- Прослава матуре је у хотелу "Босна", а матуранти ће имати вечеру и два пића. Све што буду конзумирали накнадно мораће да плате - казао је Дамјановић и додао да је прослава матуре ове године у односу на прошлу јефтинија за пет марака.

И у осталим средњим школама у Српској цијена вечере, DVD снимка и паноа креће се од 70 до 80 марака.   

Накит

Неизоставан детаљ за матурско вече свакако је и накит који ће учинити да дјевојке изгледају другачије и гламурозније.

Продавци истичу да матуранткиње најчешће купују велике минђуше уз које није потребно стављати огрлице и други накит. У зависности од тога гдје се купују, модерни украси уз хаљине се могу наћи по цијени од пет марака па навише.

Шминка

Иако је тренд овог прољећа да се дискретном шминком нагласи природна љепота, шминкери истичу да је за матурско вече потребна мало јача шминка, која иде уз свечане хаљине, али и како би "издржала" читаво вече.

У козметичком салону "Невена" шминкање кошта 20 марака. Кажу да су дјевојке већ долазиле, тражиле савјете и распитивале се за цијене.

- Јако је битно да се шминка слаже са хаљином коју дјевојка носи. Ове сезоне актуелне су зелене, златне и сребрне нијансе. Када су у питању ружеви, препоручујемо црвену, роза и боју коже. Наравно, то много зависи и од боје хаљине коју дјевојке носе како не би било никаквих "одступања" - кажу козметичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана